Witam szanownych Formowiczów, Potrzebuje waszej opinii na temat jaki najlepszy waszym zdaniem jest Rębak do gałęzi (jaki posiadacie lub na jakim pracowaliście) W niedalekiej przyszłości (albo dalekiej, zobaczymy jak z budżetem
) planuje sobie kupno moje kryteria:
-budżet do 5000 tyś
-nowy Fabryczny
-trzypunktowy układ zawierzenia (TUZ)
-napęd WOM
- wyrzut górny, regulacja kierunku wyrzutu
- grubość gałęzi przeznaczonych do cięcia min 10cm
- materiał gałęzie liściaste, iglaste
-zapotrzebowanie mocy, coś dla Ursusa c-360
Pracowałem na rębaku bębnowym (samoróbka) z wałkiem pobierającym i jedyna poważna wada była że od drzew iglastych się zapychał.
Na znanych portalach aukcyjnych znalazłem dwa rodzaje mechanizmu tnącego bębnowy z wałkiem pobierającym i tarczowym bez wałka pobierającego, były też z wałkiem ale już z wyższej pułki. Najbardziej podoba mi się tarczowy z uwagi na prosty układ budowy bez żadnych pasków napinaczy itp: zwykłe oczyszczane gałęzie wciąga dobrze (według mojej obserwacji na youtube) tylko nie wiem jak poradzi sobie z szerokimi gałęziami iglastymi lub liściastymi a pchać na siłę mi się nie uśmiecha z wałkiem pobierającym wiem że tego problemu nie ma.
Zapraszam do opinii nie koniecznie dotyczących moich kryteriów tak żeby było dla potomnych dla przyszłości
-budżet do 5000 tyś
-nowy Fabryczny
-trzypunktowy układ zawierzenia (TUZ)
-napęd WOM
- wyrzut górny, regulacja kierunku wyrzutu
- grubość gałęzi przeznaczonych do cięcia min 10cm
- materiał gałęzie liściaste, iglaste
-zapotrzebowanie mocy, coś dla Ursusa c-360
Pracowałem na rębaku bębnowym (samoróbka) z wałkiem pobierającym i jedyna poważna wada była że od drzew iglastych się zapychał.
Na znanych portalach aukcyjnych znalazłem dwa rodzaje mechanizmu tnącego bębnowy z wałkiem pobierającym i tarczowym bez wałka pobierającego, były też z wałkiem ale już z wyższej pułki. Najbardziej podoba mi się tarczowy z uwagi na prosty układ budowy bez żadnych pasków napinaczy itp: zwykłe oczyszczane gałęzie wciąga dobrze (według mojej obserwacji na youtube) tylko nie wiem jak poradzi sobie z szerokimi gałęziami iglastymi lub liściastymi a pchać na siłę mi się nie uśmiecha z wałkiem pobierającym wiem że tego problemu nie ma.
Zapraszam do opinii nie koniecznie dotyczących moich kryteriów tak żeby było dla potomnych dla przyszłości