logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kierunek pracy rozrusznika bez przekładania magnesów?

wezuwiusz3 09 Lut 2018 01:18 7761 7
REKLAMA
  • #1 17023719
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam.Czy można w prosty sposób zmienić kierunek pracy rozrusznika??.który pracuje w prawo,a chciał bym ,aby pracował w lewo.Rozumiem że potrzeba zamienić polaryzację na stojanie,tylko problem w tym,że nie da się wymontować elektromagnesów.
    Jak to można inaczej zrobić??,niż przekładając magnesy.
  • REKLAMA
  • #2 17023727
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1116
    To są elektromagnesy czy magnesy w końcu?
    Ale generalnie nawet odwracając biegunowość zostają 2 inne problemy do rozwiązania.
    Kierunek przepuszczania bendixu, i kierunek frezu ułatwiającego jego wyrzut.
  • REKLAMA
  • #3 17261978
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Tak.Masz rację sa to magnesy.Te dwa pozostałe problemy wiem jak rozwiązać.
    Powiem tak.Mam dwa prawie identyczne rozruszniki Bosch.Jeden który ma 1700Wat pracujący w prawo i drugi 2700W pracujący w lewo.Chcę z jednego do drugiego przełożyć wirniki i stojany,żeby w tym który ma 1700W uzyskać moc 2700.
    czy wystarczy tylko wymienić wirniki ,czy stojany też trzeba by było,żeby odwrócić polaryzację.
  • REKLAMA
  • #5 17264384
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1116
    wezuwiusz3 napisał:
    Te dwa pozostałe problemy wiem jak rozwiązać.

No ciekaw jestem...
    Bendix sprzęgający w odwrotną stronę ma też frez "wyrzutowy" odwrotnie skręcony...
    Skoro mocniejszy wirnik kręcił w inną stronę, to jego frez też jest odwrotny.
    Chyba że to rozrusznik z przekładnią planetarną, wtedy problemu nie ma, bo oś po której chodzi bendix jest elementem niezależnym od wirnika silnika elektrycznego.

Kolejnym problemem jest odizolowanie szczotek (nie problem, ale rzeźba) i uzwojenia podtrzymującego automatu (stycznika) rozrusznika. Skoro zamiast plusa na stycznik chcesz podać masę, to uzwojenie podtrzymujące nie będzie działać.
    Jeden koniec tego uzwojenia jest podłączony pod wyjście + stycznika, a masę bierze z obudowy... Więc i obudowę trzeba by odizolować od rozrusznika i ją "umasowić plusem" ;)
  • REKLAMA
  • #6 17264405
    soniak2
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    daro31ie napisał:
    Przecież rozruszniki to silnika prądu stałego. Obroty zmienisz zmieniając polaryzację

Nie prawda, rozruszniki posiadają silniki szeregowe.

A cechą silników szeregowych jest ten sam kierunek obrotu niezależnie od polaryzacji podłączenia.
  • #7 17266068
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6358
    soniak2 napisał:
    Nie prawda, rozruszniki posiadają silniki szeregowe.

A takich z magnesami zamiast uzwojenia stojana nie widziałeś?
  • #8 17708504
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Czyli tak,aby zakończyć temat .Z rozrusznika od VW T3 wywaliłem stojan i wirnik o mocy 1700W i założyłem wirnik i stojan o mocy 2700W i do tego zestawu szczotkotrzymacz oryginalny z rozrusznika VW T3 dla zmiany polaryzacji.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zmiany kierunku pracy rozrusznika, który działa w prawo, na kierunek lewy, bez konieczności przekładania magnesów. Użytkownicy wskazali, że zmiana polaryzacji na stojanie może być rozwiązaniem, jednak wiąże się to z dodatkowymi problemami, takimi jak kierunek bendixu oraz frezu wyrzutowego. Wspomniano również o konieczności odizolowania szczotek i uzwojenia podtrzymującego automatu rozrusznika. Autor tematu, po eksperymentach, wymienił wirnik i stojan z rozrusznika VW T3, co pozwoliło na uzyskanie większej mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA