logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interfejs VAG na PC817 - brak transmisji z Passatem B5, VAG-COM nie działa

marek majchrzak 15 Sie 2005 16:44 5227 14
REKLAMA
  • #1 1736032
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    próbuję podpiąć sie interfejsem zmontowanym na PC817 do passata b5 poprzez soft VAG-COM i brak mi transmisji choć wiem że program ten obsługuje ten model; w passacie b4 wszystko poszło mi sprawniej; może poszukać innego softu; tylko gdzie ?
  • REKLAMA
  • #2 1736334
    amino66
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    spróbuj z tym pozdrawiam
    Załączniki:
    • vwtool_install.rar (594.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • vwtool_2.0.9_pl___en.rar (471.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1737064
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Na opto na pewno powinno Ci zrobić tego. Zobacz inne softy.
  • #4 1737876
    PiotrT
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Sady ma rację.Te programy nie będą działały z interfejsem na PC817,ponieważ są one programami dosowymi.
  • #5 1738035
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    PiotrT napisał:
    Sady ma rację.Te programy nie będą działały z interfejsem na PC817,ponieważ są one programami dosowymi.

czy masz jakieś propozycje ? moze to kwestia czytania tylko protokułu ISO 9141-2 ? THX for interesting !
  • REKLAMA
  • #6 1738468
    PiotrT
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Z którego roku jest Passat B5?
  • #7 1749375
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    z tym B5 to może się mylę ale na pewno 2004 r.
    ten sam problem mam z octavią 1.9 tdi 1Z i VW caddy - też 1Z po roku 2000
  • #8 1749471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 1749547
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    jurecki napisał:
    Tam jest CAN,tylko odpowiedni interfejs.

tylko jaki?
    żeby się nie ograniczać do jednego modelu i nie zostać na lodzie na długie miesiące (bo tak jest zazwyczaj z e-zakupami) ?
    a może da się go wykonać samodzielnie) ?
    to chyba pewniejszy sposób jeśli jest się elektronikiem,
    co za tem z softem ?- najlepiej wersja Kill.er Crack.er:D
  • Pomocny post
    #11 1749692
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1749723
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    jurecki napisał:
    Ta wersja vag-coma rzeczywiście już obsługuje CAN,ale działa z dedykowanym niej interfejsem.Trudny do podrobienia,ale jeżeli mogę poradzić-nie spieszcie się.
    Autor polskiego programu do diagnostyki VW-Andrzej Kruk-juz pracuje nad tym.
    Rozmawiałem z nim,coś w niedługim czasie wypuści.

a może wiesz czy coś z interfejsów OBD można dostać na Wolumenie w miarę tanio.
    jakbyś coś wiedział kolego w temacie swojej poprzedniej wypowiedzi to byłbym wdzięczny za info.
    Pozdrowienia !
  • #13 1750009
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Witam. Na wolumenie można coś dostać tylko jest zawsze "ale" jest taki chlopaczek (kiedyś przez przypadek osobiście go poznałem) co siedzi sporo w tematyce CAN i robi potrzebny sprzęt, tylko jest problem bo do konkretnych dość modeli, a pieniądz wiadomo nie mały.

Pozdrawiam Sadek
  • REKLAMA
  • #15 1756793
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    aaaru napisał:
    wydaje mi się ze do tego programu potrzebujesz VAG PRO dongle zerknij sobie w ten temat ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic273824-30.html ) ja wlasnie sobie takie kabelek robie zdam ci relacje jak to chodzi po weekendzie.

Dzięki za info ! Czekam z zapartym tchem jak ci się powiedzie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku transmisji danych przy użyciu interfejsu diagnostycznego opartego na układzie PC817 podłączonego do Passata B5 za pomocą oprogramowania VAG-COM, które działa poprawnie z Passatem B4. Dyskusja wskazuje, że interfejs PC817 nie obsługuje protokołu CAN, który jest obecny w Passacie B5 (model z 2004 roku) oraz innych nowszych pojazdach jak Octavia 1.9 TDI 1Z i VW Caddy po 2000 roku. Oprogramowanie VAG-COM w najnowszych wersjach obsługuje CAN, ale wymaga dedykowanego interfejsu sprzętowego trudnego do podrobienia. Sugerowane jest poszukiwanie interfejsów obsługujących magistralę CAN, dostępnych m.in. na aukcjach internetowych, lub samodzielne wykonanie takiego interfejsu przez osoby z wiedzą elektroniczną. Autor polskiego programu diagnostycznego VW pracuje nad nową wersją oprogramowania kompatybilną z CAN. Wskazano również na potrzebę użycia klucza sprzętowego VAG PRO dongle do działania niektórych wersji oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA