logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APC Smart 700i - UPS nie działa po wymianie akumulatora, diody i pisk

kaszpirowski 15 Sie 2005 17:01 1367 6
  • #1 1736076
    kaszpirowski
    Poziom 2  
    UPSa dostałem niby trzeba było w nim wymienić tylko aku, ale po wymianie i tak nie działa. Po podłączeniu akumulatorów i wciśnięciu ON przy odłączonym od 220V, zapalają sie wszystkie diody i słychać pisk, ale tylko przez bardo krótka chwilę, słychać również jak przekaźnik lub przekaźniki przeskakują i tylko tyle :cry:. Ponowne wciśniecie przycisku on nic nie daje. Jedynie odłączenie kabla od akumulatora i podłączenie ponownie można zobaczyć ponownie przedstawienie dawane przez UPSa. Wzrokowo nic nie zauważyłem niepojącego również oglądałem schemat ale nic z niego nie wywnioskowałem.
    :|
  • #2 1736724
    adamdn
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Czy akumulatory sa identycznych parametrow jak oryginalne? Moze sprobuj podlaczyc jakies urzadzenie i zobaczyc jak bedzie sie zachowywal przy obciazeniu?

Pozdrawiam
    adamdn
  • #3 1737443
    kaszpirowski
    Poziom 2  
    Aku identyczne. Pod obciążeniem identycznie sie zachowuje, tzn krótki pisk oraz błysk wszystkimi diodami.
  • #4 1737998
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    kaszpirowski napisał:
    UPSa dostałem niby trzeba było w nim wymienić tylko aku, ale po wymianie i tak nie działa. Po podłączeniu akumulatorów i wciśnięciu ON przy odłączonym od 220V, zapalają się wszystkie diody i słychać pisk, ale tylko przez bardo krótka chwilę, słychać również jak przekaźnik lub przekaźniki przeskakują i tylko tyle :cry:.

A nie wpadłeś na to, że wypadało by go włączyć do prądu i pozwolić akumulatorom naładować się?
  • #5 1738434
    kaszpirowski
    Poziom 2  
    Akumulatory są naładowane na 100%, bo są wyciągniete z innego ups'a
  • Pomocny post
    #6 1738493
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Zamierzasz kożystać z niego jako zasilacza w terenie 220V?
    Podłacz do prądu i dopiero sprawdzaj. Wtedy się pięknie włączy.
    Podłącz obciążenie, jak nie kompa to żarówkę i wtedy sprawdzaj pracę po zaniku napięcia.

A jeśli chodzi o zimny start:
    - naciśnij i przytrzymaj przycisk wyłącznika aż odezwie się brzęczyk
    - puść podczas trwania sygnału dźwiękowego
  • #7 1740020
    kaszpirowski
    Poziom 2  
    ech. aż mi głupio :cry:

Faktycznie teraz działa, jakies dwa miechy temu nie chciał. A na 100% podłanczałem go do 220 i nie chiciał się włączyć, może rozebranie i złozenie coś pomogło, bo smarcik stał w piwnicy coś około roku po czym kolega mi go podarował. A z tym zimnym startem to do końca nie wiedziałem jak to sie robi w apc.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie akumulatorów w UPS APC Smart 700i urządzenie nie uruchamiało się poprawnie – po odłączeniu od sieci i wciśnięciu przycisku ON zapalały się wszystkie diody i słychać było krótki pisk oraz przeskakiwanie przekaźników. Akumulatory były identyczne i w pełni naładowane, pochodzące z innego UPS-a. Zalecano podłączenie UPS-a do sieci 220V w celu naładowania akumulatorów oraz wykonanie zimnego startu przez przytrzymanie przycisku włącznika aż do sygnału dźwiękowego. Po zastosowaniu tych wskazówek UPS zaczął działać poprawnie, co mogło być również efektem rozebrania i ponownego złożenia urządzenia po dłuższym okresie nieużywania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA