logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS APC Smart 700 - brak reakcji po podłączeniu do prądu, co sprawdzić?

sinksink 05 Paź 2007 09:32 1938 12
REKLAMA
  • #1 4349897
    sinksink
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    witam posiadam UPS'a apc smart 700 i mam z nim nastepujacy problem, po przeprowadzce, podlaczam upsa do pradu i mam calkowity brak reakcji nie pali sie zadna dioda... po wstepnych ogldzinach wszystkie elementy wydaja sie ok... kto ma jakis pomysl
  • REKLAMA
  • #2 4349923
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Sprawdż podłączenie baterii.
  • #3 4350002
    sinksink
    Poziom 13  
    odłączyłem baterie i podłączyłem na nowo, UPS dalej nie reaguje na podlaczenie zasilalania...
  • REKLAMA
  • #4 4350009
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Miernik do ręki i wykonaj kilka pomiarów, zasilania, baterii, sprawdź bezpieczniki. Tak w ciemno to można sobie gdybać.
  • Pomocny post
    #5 4350020
    bikcs
    Poziom 19  
    sinksink napisał:
    odłączyłem baterie i podłączyłem na nowo, UPS dalej nie reaguje na podlaczenie zasilalania...

Sprawdź napięcia na wyjściu z baterii, bo jeżeli sa rozładowane.....to niestety UPS nie ruszy w ogóle. Po drugie w tych UPS-ach baterie mają ograniczoną żywotność, bodajże do 3-5 lat.....potem niestety wymiana na nowe.
  • #6 4350050
    sinksink
    Poziom 13  
    a wiec tak... sciagnelem panel przedni wraz z blacha od komory baterii, obie baterie sa lekko powyginnane nie wiem czy to ma jakis wplyw i czy to normalne.. Na obu bateriach stan akumulatorow 0V. I tu moje pytanie... czy on nie powinien zareagowac na podlaczenie zasilania i wcisniecia przycisku.. z informacja zeby baterie wymienic.. czy poprostu mam go podlaczyc i moze zacznie ladowac baterie... bo na przycisk mi nie reaguje
  • #7 4350083
    tronic1
    Spec od komputerów
    Baterie spuchnięte niestety do wymiany.
  • REKLAMA
  • #8 4350096
    sinksink
    Poziom 13  
    czyli rozumiem ze bez baterii nie da sie sprawdzic czy reszt jest w pozadku ?
  • #9 4350099
    tronic1
    Spec od komputerów
    Nie, ale dla próby możesz podłączyć choćby akumulator samochodowy.
  • #10 4350106
    bikcs
    Poziom 19  
    sinksink napisał:
    a wiec tak... sciagnelem panel przedni wraz z blacha od komory baterii, obie baterie sa lekko powyginnane nie wiem czy to ma jakis wplyw i czy to normalne.. Na obu bateriach stan akumulatorow 0V. I tu moje pytanie... czy on nie powinien zareagowac na podlaczenie zasilania i wcisniecia przycisku.. z informacja zeby baterie wymienic.. czy poprostu mam go podlaczyc i moze zacznie ladowac baterie... bo na przycisk mi nie reaguje

Ten UPS wykonuje średnio selftest raz na tydzień, jeżeli ta opcja była wyłączona, to niestety nie poinformował o tym użytkownika odpowiednią diodą led na panelu. W tym konkretnym przypadku nalezy liczyć się z wymianą baterii na nowe a po wymianie na nowe należy dokonac dodatkową kalibrację UPS-a.Nie ma niesttey możliwości, żeby UPS wystartował bez naładowanych baterii, bo głównie start UPS-a rozpoczyna się z baterii a nie zasilania sieciowego.

Dodano po 1 [minuty]:

tronic1 napisał:
    Nie, ale dla próby możesz podłączyć choćby akumulator samochodowy.

Hmm, czy oby na pewno akumulator samochodowy?
  • REKLAMA
  • #11 4350119
    sinksink
    Poziom 13  
    a moze sprobowac podac mu napiecie na zaciski akumulatorowe 12V 2A ?
  • #12 4350146
    bikcs
    Poziom 19  
    Musisz zsumować prąd z akumulatorów, które masz w UPS-ie, jednak akumulator samochodowy w tym przypadku ma zbyt mały prąd.
  • #13 4350556
    sinksink
    Poziom 13  
    ok zakupilem 2 nowe akumulatory, po podlaczeniu podniosl sie przeszedl test :)

Podsumowanie tematu

✨ UPS APC Smart 700 po przeprowadzce nie reagował na podłączenie do zasilania, brak świecenia diod i reakcji na przycisk. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu baterii problem pozostał. Zalecano pomiary napięć i sprawdzenie bezpieczników. Okazało się, że baterie są rozładowane do 0V i lekko zdeformowane, co wskazuje na ich zużycie i konieczność wymiany. UPS nie uruchomi się bez naładowanych baterii, ponieważ start urządzenia opiera się na zasilaniu z akumulatorów, a nie bezpośrednio z sieci. Próba podłączenia akumulatora samochodowego nie była optymalna ze względu na niewystarczający prąd. Po zakupie i wymianie na nowe baterie UPS podniósł się i przeszedł testy poprawności działania.
REKLAMA