logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reno Laguna 1.6 16v - Brak sprzęgła pedał pracuje tylko lekko

Marcinek0987 11 Lut 2018 20:43 1047 3
REKLAMA
  • #1 17030242
    Marcinek0987
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, chce się poradzić czy dobrze się domyślam awarii. Podejrzewam że w lince sprzęgła zepsuł się mi samoregulator. Wciskając sprzęgło coś trzasnelo z hrupotem i już nie mogłem wbić pierwszego biegu. Na łączniku linki z pedałem sprzęgła jest wszystko na swoim miejscu, w łopatce łożyska oporowego linka też jest na swoim miejscu i jest cała. Brat złapał za linkę za pancerz nieco ją naciagajac i wtedy udawało się zmieniać biegi.
  • REKLAMA
  • #2 17030358
    robjur91
    Poziom 2  
    Na 99 procent linka, skoro cos trzasnelo podczas wciskania sprzegla to rozsypal sie samoregulator i został w pozycji pirewotnej czyli takiej jak dostaniesz nowa linke ze sklepu wydłuzona na maxa zebyś mogl ja zalozyc, na wiekszosci nowych linek na opakowaniu jest instrukcja jak ja zalożyc i jak odblokować samoregulator.
  • REKLAMA
  • #3 17030575
    Marcinek0987
    Poziom 10  
    Też tak sądzę bo za łopatkę łożyska oporowego da się wyciągnąć linkę i wstawić np tuleje żeby cała się sciagała żeby sprzęgło wcisnąć.
  • #4 17046460
    Marcinek0987
    Poziom 10  
    Po napięciu linki na jej wyczuwalny luzie wszystko działa, biegi wchodzą, zanontowałem śrubę do regulacji zasada działania i wygląd jak te regulujące linkę hamulca w rowerze przy rączce hamulca, rozkręcana z kontrą. Ponieważ samoregulator linki napina ją na pancerzu w pewien sposób pancerz poprostu przedłużyłem. Pancerz w samoregulatorze zapadał się do wewnątrz zamiast oprzeć się i napreżyć linkę, stąd był chrzęst i trzask przy wciskaniu pedału sprzęgła.
REKLAMA