logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór: VB, VC++ czy Delphi do obsługi portów RS232, LPT, USB?

nojmi 15 Sie 2005 20:51 1743 11
  • #1 1736669
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Doradzcie ktory, z programow typu Visual jest najlepszy. Najbardziej zalezy mi na szybkosci i na tym aby dobrze radzil sobie z obsluga portow zewnetrzny (RS232, lpt a nawet USB) w celach mikroprocesorowych.

Nie jest dla mnie najwazniejsze zeby byl prosty i latwy do nauczenia, ale istotne jest zeby byly dostepne do niego materialy, najlepiej w necie (np cos w stylu http://vb4all.canpol.pl/teoria/teoria.htm ), ewentualnie w postaci dobrej ksiazki.
  • #2 1736757
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Witaj!

Nie wiem jaki jest poziom Twojej wiedzy ale zdecydowanie polecam VC++. Tu chodzi o możliwości języka a nie o środowisko. Dlatego polecam Ci C++ a w Visual'u będzie to naprawdę dobre rozwiązanie. Jeżeli jednak znasz dobrze Pascala to wybierz Delphi. Też nie jest złe ale wg mnie do tego lepszym rozwiązaniem będzie VC++. Do C++ jest wiele książek i kursów i do zastosowań mikroprocesorowych to najlepszy wybór.
    O VB zapomnij.

POZDRAWIAM
  • #3 1736803
    nojmi
    Poziom 20  
    Dzieki za zainteresowanie

Podstawy c++ znam, wiec problemu nie bedzie. Pascala tez znam, ale jakos nie przepadam, dlatego Delphi odrzuce.

Aha. Jak wyglada sprawa ze wstawkami asemblera w VC++. Da rade?
  • #4 1737799
    bbxb
    Poziom 31  
    Oczywiście, bez problemu.
    VC++ to jest ogromny kombajn. Jeżeli chodzi np. o USB to dokładnie nie wiem jakie możliwości oferuje VC++ ale napewno jest duuuuuużo rozmaitych dodatków. Niestety raczej chyba po angielsku. Mam w swoich zbiorach ebooki o C++ [3 tomy Symfonii, 2 Pasje i Thinking in C++ - wszystko po Polsku]. Jeżeli chcesz mogę podesłać po urlopie [po 20tym].

Słyszałem że Microsoft nawet za darmo rozsyła Visual C++.

Jednym słowem zdecydowanie VC++. A książek szukaj tu: www.helion.pl

POZDRAWIAM.
  • #5 1738311
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Witam.
    Darmowe wersje Visual Studio 2005 Express Edition Beta można pobrać stąd: http://lab.msdn.microsoft.com/express/ . A z tym że Visual Basic jest wolniejszy to do końca zgodzić się nie mogę - to prawda, wersje poniżej 2001 .Net były dużo wolniejsze od konkurencji, ale po tym jak Microsoft wprowadził Net Framework to szybkości się zrównały - zarówno C++ .Net, J# czy Visual Basic Net kożystają z Framework i szybkość uruchamiania i działania programów jest porównywalna. Ale jak kolega wspomniał, zdecydowana większość programistów pisze w C także warto jest go się nauczyć.
    Pozdrawiam.
  • #6 1738835
    nojmi
    Poziom 20  
    bbxb napisał:
    Mam w swoich zbiorach ebooki o C++ [3 tomy Symfonii, 2 Pasje i Thinking in C++ - wszystko po Polsku]. Jeżeli chcesz mogę podesłać

Wielkie dzieki. Juz sobie sciagnalem.

Doradzcie mi jeszcze dobra ksiazke do nauki VC++. Z gory dzieki.
  • #7 1752187
    bbxb
    Poziom 31  
    Wejdź na www.helion.pl i tam w wyszukiwarkę wpisz Visual czy coś takiego. Wyskoczą różne pozycje. Każda książka ma coś takiego jak ,,Opinie czytelników". Tam poszukaj.

pzdr.
  • #8 1752283
    vibrasphere
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Możesz też pójść na kompromis i wybrać Borland C++ builder. Wygląda identycznie jak Delphi i pisze się w nim bardzo wygodnie. Wersja edukacyjna jest za darmo, o ile pamiętam.
  • Pomocny post
    #9 1752738
    bbxb
    Poziom 31  
    Zgadza się. Ta wersja nazywa się Foundation i jest przeznaczona do użytku domowego. Kiedyś ta wersja nazywała się Personal. Ale nie wiem czy wiecie, że BC++ nie jest zgodne ze standardem C++. Teraz raczej już się odchodzi od BC++ jeżeli chodzi o początkujących. Środowisko Visual jest co prawda trudniejsze do opanowania ale cała platforma .NET to przyszłość.

Ja bym się nie zastanawiał - bierz Visual C++.

POZDRAWIAM.

P.S Jeżeli jednak zdecydujesz się zasmakować Borlanda [przecież nic nie tracisz a spróbować można] to patrz tu: http://www.borland.pl/download/personal.shtml
  • #10 1752968
    nojmi
    Poziom 20  
    Napalilem sie na visuala tak wiec borland odpada.

Co do ksiazek heliona, to przegladalem opinie wielokrotnie. I mam mieszane uczucia. Zauwazylem, ze ksiazki te nie sa jednoznacznie dobre czy zle. Zalezy to od osoby czytajacej i jej doswiadczenia z programowaniem a niekoniecznie od tresci. Tak rozumie rozrzut ocen ksiazki od 1 do 6.

Najlepszym chyba wyjsciem bedzie wbranie sie do ksiegarni technicznej i spokojne wybranie lektury.
  • #11 1753146
    bbxb
    Poziom 31  
    Tam jeszcze na helionie [ ale reklame robie :-) ] mozesz sobie sciagnac za darmo fragment ksiazki i przeczytać caly rozdzial.

pzdr.
  • #12 1755916
    vibrasphere
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    bbxb:
    Co do .NET: Zależy do czego i dla kogo. Zauważ że Microsoft nie może nawet ustandaryzować sposobu tworzenia form. Najpierw MFC, teraz Windows Forms, w kolejnej wersji ma byc co innego. Poza tym programy napisane w .NET wymagają zdajesie zainstalowanego .NET framework.
    Zauważ że np do robienia gier sprawdza się stary dobry VC++ 6.0, w którym zresztą nadal można pisać w czystym c.

Co do tego że Borland nie jest zgodny ze standardem - ja uważam że wprowadzili dobre elementy, jak np to że wszystkie klasy dziedziczą z TObject.

Nojmi:
    Rozumiem że napaliłeś się na Visuala ale rozważyłbym jednak Borlanda. Dla mnie tworzenie prostych aplikacji okienkowych (a takie chyba będziesz tworzył) jest dużo wygodniejsze w Borlandzie. Ponadto szybkość działania samego IDE jest większa. Tak jak też wspomniałem, programy pisane w borlandzie nie wymagają dodatkowych bibliotek, więc uruchomią się też u Twojego kolegi.
    Istnieje też wiele dodatkowych, gotowych komponentów.

Ja na Twoim miejscu zainstalowałbym oba środowiska, szczególnie że są darmowe! Porównał i zobaczył, co bardziej pasuje. Możesz zresztą używać obu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najlepszego środowiska programistycznego Visual do obsługi portów RS232, LPT i USB w zastosowaniach mikroprocesorowych, z naciskiem na szybkość działania i dostępność materiałów edukacyjnych. Zalecane jest Visual C++ ze względu na jego możliwości, wsparcie dla asemblera oraz bogatą ofertę książek i kursów, szczególnie dostępnych na stronach takich jak helion.pl. Visual Basic jest odradzany ze względu na niższą wydajność, choć w wersjach .NET różnice szybkości są mniejsze. Delphi jest polecane jedynie dla osób znających Pascala, natomiast Borland C++ Builder jest alternatywą oferującą wygodne środowisko podobne do Delphi, jednak niezgodne w pełni ze standardem C++. Visual C++ jest rekomendowany jako przyszłościowa platforma, zwłaszcza w kontekście .NET, mimo że wymaga instalacji frameworka. Wskazano także dostępność darmowych wersji Visual Studio Express oraz Borland C++ Builder Foundation do użytku domowego. Autor planuje skorzystać z Visual C++ i poszukuje dobrej książki do nauki, przy czym rekomenduje się samodzielny wybór literatury technicznej w księgarniach oraz korzystanie z darmowych fragmentów książek dostępnych online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA