logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsze IDE do C++ – Visual C++ vs Builder 6, wasze opinie i doświadczenia

sonny 05 Lip 2006 21:21 12834 17
REKLAMA
  • #1 2794337
    sonny
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam,
    Jak uważacie w czym najlepiej sie pisze c++, mam zainstallowanego buildera 6, ale słyszałem że wcale niejest najlepszy podobno Microsoft Visual C++ jest lepszy. Jak uważacie?
    Do moderatora Jankolo- Znając życie doczepisz sie do tego ,że temat ten mógł być poruszany kilka razy i żebym użył funkcji szukaj. Użyłem jej i ujżałem "Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów" . Więc byłbym wdzięczny gdyby tym razem kolega Jankolo NIE ZAMYKAŁ mojego tematu....

Błąd w tytule postu poprawiłem
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 2794368
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Trudno jednoznacznie stwierdzić, co lepsze - każdy będzie polecał co innego. Takie życie :)
    Osobiście poradzę Ci tak - sprawdź obydwa środowiska jeśli masz taką możliwość. Organoleptycznie stwierdzisz, które jest lepsze do Twoich potrzeb :)

P.S. Kolega Jankolo dopisuje takie teksty tylko wtedy, gdy jest to prawda.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2794527
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Jak wpisywałes "wczym" to nie dziwne, ze nic nie znalazłes. Po wpisaniu "wczympisac" też nic nie znajdziesz. Większośc ludzi używa spacji między wyrazami - to dlatego.

Temat powinien znaleźć się w dziale "Programowanie ogólne". Jest tam przyklejony temat "Darmowe bety interesujących narzędzi do ściągnięcia z MS" - znajdziesz tam dobre narzędzia do c++.
  • #4 2794550
    sonny
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Platon napisał:
    Jak wpisywałes "wczym" to nie dziwne, ze nic nie znalazłes. Po wpisaniu "wczympisac" też nic nie znajdziesz. Większośc ludzi używa spacji między wyrazami - to dlatego.

Temat powinien znaleźć się w dziale "Programowanie ogólne". Jest tam przyklejony temat "Darmowe bety interesujących narzędzi do ściągnięcia z MS" - znajdziesz tam dobre narzędzia do c++.

To może zdziwisz się jak ci powiem że w szukaj wpisałem poprostu c++??
  • #5 2794603
    BRASS
    Poziom 15  
    Polecam na początek DEV C++. Darmowe narzędzie idealne dla początkujących. Warto też sciągnać sobie Visual Studio Express ale tu duża liczba opcji może znechęcić na początku. Jednym słowem zasysać Dev'a
  • #6 2796217
    Wicked
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    BRASS napisał:
    Polecam na początek DEV C++. Darmowe narzędzie idealne dla początkujących. Warto też sciągnać sobie Visual Studio Express ale tu duża liczba opcji może znechęcić na początku. Jednym słowem zasysać Dev'a

Fakt, na początek duża liczba opcji może zniechęcać, ze mną tak było. Ale jak się przesiądzie na visual studio to nieba a ziemia. Chociaż do małych (np. konsolowych) projektów dev dla początkującego jest w sam raz. Nie mówię, że dużych projektów w devie się nie da robić, ale jednak wolę do tego visuala. Po drugie najlepiej visuala zgrać z msdnem, wtedy praca nabiera rumieńców.
  • #7 2796591
    Faust
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Dev pokazuje błędy tam gdzie ich nie ma. Bardzo często wyświetla jakieś bezsensowne komunikaty. Jak już coś z małych IDE to polecam Code-Blocks. Ja piszę w Visualu i jego też polecam, ale najlepiej będzie jak sam popróbujesz, bo to sprawa gustu.
  • REKLAMA
  • #8 2797709
    owca_men
    Poziom 12  
    Ja tam preferuję Dev-C++ i jakoś błędów nie widzę.Chyba że przez przypadek popełnię.
  • #9 2818818
    przesladowana
    Poziom 12  
    ja preferuje borland bulder mysle ze dla amatora to bmoba poprostu bylskawicznie buduesz prosty interfejs i nie tylko niema problem z makefiles i tp . wiec poprostu gitara
  • #10 2818894
    tomek-o
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Do projektów, które muszę wykonywać szybko i sprawnie używam C++Buildera. Budowa interfejsu jest banalna, możliwości duże. Pisze się szybko i łatwo. Dużo bardziej mi to odpowiada niż .netowe krowy. Szkoda, że jakoś taki zastój nastąpił z C++Builderem.
  • #11 2819244
    x3r
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Jeśli zaczynasz przygodę z c++ to zapewne na początek będziesz pisał programy konsolowe. Do tego celu w zupełności wystarczy Ci Dev-Cpp. Jego niewątpliwymi zaletami są prostota obsługi, łatwość w rozbudowie (mnóstwo devpacków wzbogacających chociażby o takie lib-y jak opengl, allegro i wiele innych), no i oczywiście jest darmowy. Później gdy przyjdzie Ci ochota na aplikacje okienkowe przesiądziesz sie na borlanda lub visuala (chyba że polubisz masochistyczne klepanie kodu okna z ręki). Moja rada: spróbuj obydwu i sam zdecyduj, w którym czujesz sie lepiej.
  • REKLAMA
  • #12 2823000
    DoubleG
    Poziom 12  
    Pisać to można nawet w notatniku gorzej czym to skompilować hehe.
    Ja polecam Borland C++ Builder lepiej wytyka błędy
    a jak coś dobrze zoptymalizowanego trzeba napisać to „Microsoft Visual C++” + Intel® C++ Compiler 8.1 for Windows
  • #13 2823867
    ashpl
    Poziom 13  
    Jeśli zaczynasz dopiero programować w C++ to polecam Dev-C++, potem można sie przesiąść na coś lepszego ;)
  • #14 2824318
    ryku5
    Poziom 10  
    Mam pewne doświadczenie z różnymi kompilatorami języka C++. Jeżeli chodzi o wybór najlepszego, to jest to kwestja bardzo indywidualna. Mi najlepiej sie pisze w Borlandzie. Dev owszem jest darmowy, ale często wyświetla błedy tam gdzie ich nie ma i na dodatek nie posiada wszystkich możliwości jake oferuje język C/C++. Co do Visuala, to moim zdaniem jest to dobry kompilator, ale denerwuje mnie jego sposób informowania o błędach. Gdybym miał polecać osobie zaczynającej programowanie w C++ poleciłbym produkt Borlanda.
    Pozdrawiam
  • #15 2824952
    x3r
    Poziom 18  
    ryku5 napisał:
    Mam pewne doświadczenie z różnymi kompilatorami języka C++. Jeżeli chodzi o wybór najlepszego, to jest to kwestja bardzo indywidualna. Mi najlepiej sie pisze w Borlandzie. Dev owszem jest darmowy, ale często wyświetla błedy tam gdzie ich nie ma i na dodatek nie posiada wszystkich możliwości jake oferuje język C/C++(...)

1. Dev-Cpp to nie kompilator (czepiam się:wink:)
    2. Co masz na myśli mówiąć, że nie posiada wszystkich możliwości oferowanych przez c/c++?

pozdrawiam
  • #16 3218895
    ryku5
    Poziom 10  
    Co do braku pewnych możliwości mam na myśli niektóre wbudowane funkcje...teraz aktualnie nie przypominam sobie jakie,ponieważ dawno nie kożystałem z DEV'a, ale pamiętam, ze rogramy komilujące się na borlandzie dość często nie chciały się kompilować na DEV.

Pozdrawiam
  • #17 3220292
    Svisstack
    Poziom 14  
    Faust napisał:
    Dev pokazuje błędy tam gdzie ich nie ma. Bardzo często wyświetla jakieś bezsensowne komunikaty. Jak już coś z małych IDE to polecam Code-Blocks. Ja piszę w Visualu i jego też polecam, ale najlepiej będzie jak sam popróbujesz, bo to sprawa gustu.

Duzo korzystam z DEV-CPP i zadnych bledow nie zauwazylem, na dodatek zwroc uwage na to ze blad nie tylko moze byc w twoim programie ale i w biliotekach z ktorych korzystasz lub z powodu nieprawidlowego uzycia ich przez ciebie.

Polecam Ci Dev-CPP do konsolowych a do okienkowych Borland C++Builder6 Personal
  • #18 3532157
    waleryfw
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ja mam podstawowe pytanie co wybrać do pisania i wysyłania danych przez RS pod DOS lub WIN98
    Program nie musi być jakiś super ale na ekranie PC podstawowe okienka
    - test RS
    - konwerter pliku txt (liczby cyfry i wysyłanie ciągu przez RS)
    - wybór com,sterowanie szybkością
    Program dostępny z komponentami do obsługi RS
    Pisałem w Qbasicu na LPT ale teraz postanowiłem zmienić na okienka i RS

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru najlepszego środowiska IDE do programowania w C++. Użytkownicy polecają różne narzędzia w zależności od potrzeb i doświadczenia. Dla początkujących rekomendowane są darmowe IDE takie jak Dev-C++ ze względu na prostotę i dostępność rozszerzeń (devpacki). Visual Studio Express oferuje szerokie możliwości, ale może zniechęcać nadmiarem opcji. Visual C++ jest chwalony za integrację z MSDN i stabilność, jednak niektórzy krytykują sposób raportowania błędów. Borland C++ Builder 6 jest ceniony za szybkie tworzenie interfejsów graficznych i wygodę pracy, szczególnie w projektach okienkowych, choć zauważono stagnację w jego rozwoju. Code::Blocks jest wymieniany jako alternatywa dla małych IDE. Wskazano, że Dev-C++ czasem generuje fałszywe błędy i nie obsługuje wszystkich funkcji C++. Do zaawansowanych i zoptymalizowanych aplikacji rekomendowany jest Microsoft Visual C++ w połączeniu z Intel C++ Compiler 8.1. Poruszono także temat programowania pod DOS/Win98 z obsługą portu RS, gdzie ważne są komponenty do komunikacji szeregowej. Ogólnie zaleca się samodzielne testowanie różnych środowisk, aby wybrać najbardziej odpowiadające indywidualnym potrzebom.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA