logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu w komputerze - po zmianie karty graficznej

tuarr2207 02 Sty 2022 23:02 12744 15
REKLAMA
  • #1 19796266
    tuarr2207
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam, mam pewien problem.
    Po zmianie karty graficznej w ogóle nie mogę odebrać obrazu z niej, totalnie monitor nie reaguje lub wyłącza się i dioda świeci się na pomarańczowo.
    Na starej karcie wszystko działa, natomiast kiedy podłączam monitor pod płytę główną (bez żadnej karty lub z) to samo jak z nową kartą graficzną - monitor się wyłącza!
    na starej karcie graficznej wszystko działa
    dodam że komputer normalnie się uruchamia, słychać dźwięki
    tak samo po ponownym włożeniu starej karty widziałem w ustawieniach programu "DDU", że nowa karta została wykryta
    Brak obrazu w komputerze - po zmianie karty graficznej !
    tutaj dowód iż karta zostaje wykrywana przez komputer
    po prostu nie ma obrazu
    próbowałem również innym monitorem i to samo!
    nie działa wcale tylko na starej karcie graficznej
    oczywiscie wsadzajac stara karte i podpinajac pod plyte glowna rowniez nie dziala !
    STARA KARTA GRAFICZNA PRZEJELA KONTROLE NAD KOMPUTEREM!!! pomocy

Dodano po 58 [sekundy]:

a i dodam tylko ze stara karta to geforce 9500gt 1gb
    a nowa gtx 1060 3gb
  • REKLAMA
  • #2 19796271
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10432
    Skad wiesz, ze nowa karta jest w ogole sprawna? Sprawdz w innym komputerze, jezeli bedzie to samo to karta jest uszkodzona.

Jezeli nie masz procesora ze zintegrowanym GPU to nie masz co podlaczac monitora do plyty glownej.

Na przyszlosc jak juz piszesz na forum to wysil sie na tyle, zeby podac model plyty glownej, procesora, monitora itd.
  • REKLAMA
  • #3 19796274
    tuarr2207
    Poziom 4  
    karta jest sprawna byla testowana nawet dzis!

Dodano po 1 [minuty]:

ryzen 5 2600, płyta główna B450M S2H V2, monitor - lg flatron w1941s, drugi monitor - samsung c24f390fhu
  • #4 19796288
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Jak podlaczasz ten pierwszy monitor? Posiada tylko D-SUB, a karta juz nie, drugi niewiele lepszy, D-SUB i HDMI. Drugi przez HDMI?

Zresetuj CMOS po zamontowaniu nowej karty i sprawdz czy cos sie zmieni.
  • #5 19796298
    tuarr2207
    Poziom 4  
    //// podlaczam przez to urządzenie Brak obrazu w komputerze - po zmianie karty graficznej

Dodano po 2 [minuty]:

oraz zresetowanie CMOS rowniez nic nie dalo!
  • #6 19796309
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Podaj DOKLADNY model karty graficznej, z tego co widze to GTX 1060 posiadal tylko DVI-D, a wiec niby jak podlaczasz do niej monitor z D-SUB(VGA)?

Ten drugi podlaczasz do przejsciowki z obrazka przez HDMI? Z jakiego powodu skoro karta posiada wyjscie HDMI? Cos krecisz.
  • #7 19796316
    tuarr2207
    Poziom 4  
    Zotac GeForce GTX 1060 AMP Core Edition 3GB GDDR5
    to dokladny model mojej karty graficzej. Ją właśnie podłączam poprzez przejściówkę,
    natomiast stara karta pasuje idealnie do monitora poniewaz posiada wejscie VGA
  • REKLAMA
  • #8 19796333
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Jak juz napisalem wczesniej, karta posiada tylko DVI-D, a wiec nie ma szans, zeby to zadzialalo z przejsciowka na D-SUB. Zreszta nie ma to najmniejszego sensu.

Wroc jak juz sprawdzisz z kablem HDMI i tym "nowszym" monitorem.
  • #9 19796368
    tuarr2207
    Poziom 4  
    tutaj mamy wejścia karty graficznej
    do niej wkładam to -
    następnie podpinam z drugiej strony przejściówki monitor czyli tutaj
    ponieważ na karcie graficznej nie ma takiego wejścia!
    Nie wiem jak niby inaczej mogę go podłączyć ten monitor chyba wszystko pasuje i komputer nawet wykrywa kartę...
    Tylko wtedy monitor się wyłącza nowy jak i stary, karta oczywiście sprawna to tez mówiłem...

// tak prosze Pana sprawdzialem na hdmi na tym "nowszym" monitorze oraz nie działa tak jak wczesniej napisalem...
  • REKLAMA
  • #10 19796391
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To jakas przejsciowka do projektora lub czegos podobnego, nie bedzie dzialac z monitorem z D-SUB i karta z DVI-D, nie bede Ci tego pisal ponownie.

Nie masz innych bardziej wspolczesnych monitorow? Jak masz to podlacz jakis z DP albo DVI.
  • #11 19796401
    tuarr2207
    Poziom 4  
    no prosze pana wiecej monitorow to ja niestety nie mam
    ale tamten drugi monitor to ja normalnie kablem podlaczam i to samo wiec nie wiem czy to by cos dalo (hdmi)
  • Pomocny post
    #12 19796406
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Telewizora z hdmi, dp, dvi tez nie masz?
  • #13 19796410
    tuarr2207
    Poziom 4  
    o dobry pomysł ale to już ranem przestestuje ten telewzior, on ma hdmi na pewno
    dzieki za pomoc odezwe sie rano milej nocy!
  • #14 19797337
    tuarr2207
    Poziom 4  
    Nie no miał Pan racje!!!
    na telewizorze na luzie dziala wszystko
    dziękuję za pomóc chociaż jest pewność
    ale co teraz począć...
    bardzo bym chciał zachować ten monitor oraz go używać
    ma Pan jakies pomysły??? @Kolobos
  • #15 19797362
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Adapter dsub -> dvi:
    https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-vga-d-sub-do-dvi-full-hd-11542218968
    Jednak nie warto podlaczac przez D-SUB, to nie lata 90...

Ewentualnie jeszcze test z przejsciowka z hdmi do dvi:
    https://allegro.pl/oferta/adapter-konwerter-przejsciowka-dvi-hdmi-24-1pin-9887793123
    albo kablem hdmi dp:
    https://allegro.pl/oferta/kabel-displayport-do-hdmi-dp-1-8-m-wwa-6599697199
    Najlepiej jakbys od kogos pozyczyl do testu, zamiast kupowac.
  • #16 19799203
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Nie wiem, czy to cos pomoze, ale u siebie mam podlaczony od lat jeden monitor kablem HDMI i adapterem HDMI do DVI wpietym w monitor. Mozna jeszcze nabyc adapter dp -> vga (tak tez dluuugo u mnie dzialalo) albo dvi -> vga (tak dziala do dzisiaj, hah).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem obrazu po wymianie karty graficznej na Zotac GeForce GTX 1060 AMP Core Edition. Monitor nie reaguje, a dioda świeci na pomarańczowo, mimo że komputer uruchamia się normalnie. Użytkownik próbował podłączyć monitor zarówno do nowej karty, jak i do płyty głównej, ale problem nadal występuje. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie karty w innym komputerze oraz reset CMOS. Użytkownik potwierdził, że karta jest sprawna, a problem występuje również przy użyciu innego monitora. Ostatecznie, po podłączeniu do telewizora przez HDMI, obraz działał poprawnie, co sugeruje problem z połączeniem monitorów. Proponowano różne adaptery i kable, aby umożliwić prawidłowe połączenie z monitorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA