logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAF/CF95 - Szukam specjalisty od programowania sterownika zabudowy śmieciarki.

rafal.jaro 15 Lut 2018 18:04 2934 24
  • #1 17039676
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 1045
    DAF CF95 2005r. Zabudowa śmieciarki.

Poszukiwany specjalista od programowania sterowników zabudowy.
    Sterownik firmy Schneider Telemecanique TSX17.
    Problem polega na tym że padła bateria i po zaniku zasilania nie reaguje na podawane impulsy z przełączników. Wymiana bateri nic nie pomogła, wygląda to tak jakby wsad sterownika się wykrzaczył.

Szukam osoby która jest w stanie mi pomoc i mógłbym zlecić naprawę. Może ktoś ma firmę i się tym zajmuje na codzień.
  • Pomocny post
    #2 17039685
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 17040254
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 313
    Witam
    Napisz do producenta. Ja w podobnym przypadku otrzymałem pocztą kość pamięci z wsadem za całe 500 pln.
    Pozdrawiam
  • #4 17040811
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 645
    Witaj kolego

Kiedyś pisałem podobny program ale nie na sterowniku TSX.
    Masz trzy rozwiązania.
    1- poprosisz producenta o przesłanie programu, a następnie kogoś kto Ci go wgra.
    2-znajdzesz programistę który zaprogramuje go od nowa.
    3-uwazam , że najlepsze. Z uwagi na to, że obecny TSX pamięta zeszłe czasy moim zdanie najsensowniej jest wrzucić nowy sterownik i zaprogramować go zgodnie z Pana wytycznymi.

Pozdrawiam Daro
  • #5 17042020
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Prosze o kontakt na priv moge pomoc w zaprogramowaniu obecnego TSX oraz w wykonaniu nowego programu na nowym sterowniku
  • #6 17042212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17043202
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.
    Radzio M. napisał:
    Najlepsza opcja to post #4, punkt 3).

Ja nie napisałem żeby mi ktoś mówił że najlepsza opcja to znaleźć kogoś kto to ogarnie tylko szukam osoby która to ogarnie.
  • #8 17043508
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 645
    [quote="rafal.jaro"]
    Radzio M. napisał:
    Najlepsza opcja to post #4, punkt 3).

Ja nie napisałem żeby mi ktoś mówił że najlepsza opcja to znaleźć kogoś kto to ogarnie tylko szukam osoby która to ogarnie.[/quot

Skoro tak to mogę Ci taki program napisać
  • #9 17043707
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17048099
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.
    Przesyłam zdjęcia sterownika oraz w załączniku wyjścia.

Załączniki:
    • SKMBT_C20318021913361.pdf (322.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 17048387
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 612
    To jak coś to ja też jestem chętny do napisania.
  • #12 17048626
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.
    Sprawa nieco się rozwinęła. Odczytałem na programatorze wsady z dwóch kości. Czy jesteście w stanie sprawdzić te pliki czy są uszkodzone i co trzeba zrobić żeby to działało?
    M27C256B i M28256-126

Załączniki:
    • 28256 d28.bin (32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 27256 plcc32 org.bin (32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 17072082
    RomanFilipecki
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Żadna z tych pamięci nie wymaga zasilania do podtrzymania zawartości.
  • #14 17075947
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Kilkanaście lat temu udało mi się "postawić" "wysypany" podobny sterownik w maszynie.
    Nie pamiętam dokładnie jak to się robiło,
    ale na karcie (pyłki pod klapką) była kopia programu w ee promie
    i jakąś procedurą (bez podłączenia PC) dało się wpisać do sterownika .

Poszukaj może gdzieś jest to opisane.

(może to ta karta z przełącznikiem)

wujek google >https://www.schneider-electric.co.uk/en/faqs/FA197410/
    >How can the program be loaded from the EEPROM cartridge to a TSX17?

>The EEPROM cartridge has a micro switch on it. The micro switch needs to be in the Master (left most) position. With the switch in this position the >controller will load from the EEPROM on power up.

Poszukaj dokładniejszego opisu (żeby przypadkiem nie "nadpisać" eeproma), opisu kontrolek led (status sterownika).
  • #15 17099009
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.
    elezibi napisał:
    Kilkanaście lat temu udało mi się "postawić" "wysypany" podobny sterownik w maszynie.
    Nie pamiętam dokładnie jak to się robiło,
    ale na karcie (pyłki pod klapką) była kopia programu w ee promie
    i jakąś procedurą (bez podłączenia PC) dało się wpisać do sterownika .

Poszukaj może gdzieś jest to opisane.

(może to ta karta z przełącznikiem)

wujek google >https://www.schneider-electric.co.uk/en/faqs/FA197410/
    >How can the program be loaded from the EEPROM cartridge to a TSX17?

>The EEPROM cartridge has a micro switch on it. The micro switch needs to be in the Master (left most) position. With the switch in this position the >controller will load from the EEPROM on power up.

Poszukaj dokładniejszego opisu (żeby przypadkiem nie "nadpisać" eeproma), opisu kontrolek led (status sterownika).

Przerobiliśmy na manuala w 10 godzin. czyli przekaźniki i przełączniki wszystko działa jak trzeba, więcej byłoby zabawy z odbudowa na pamięciach.
  • #16 17099089
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Gratulacje... to jeszcze tylko recertyfikacja - dopasowanie do wymagań minimalnych wg dyrektywy maszynowej i bedzie ok :)...znaczy będzie mozna to uzywac oficjalnie
  • #17 17473271
    techinvent
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    witam

robię takie rzeczy na co dzień, jeżeli to jest aktualne to proszę o kontakt.
  • #18 18567251
    adamnocun
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    witam ja przerabiam zabudowy na chłopski sposób
  • #21 21312094
    23021998
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    >>21311717 przewody zielone
  • #22 21313489
    tom_r
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    >>21312094 No fakt, to jakiś żart - w sensie zdjęcie dla jaj.
  • #23 21600403
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 155
    Ja zaprojektowałem coś takiego. Jeździ już na dwóch smieciarkach. Klienci sobie chwalą. PLC to 2x Siemens LOGO.

• #24 21603305
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 612
    Na jakim panelu kolega to zrobił, wersja logo 8 i czemu 2 sterowniki logo?
    Moim zdaniem panel HMI do śmieciarki to nie jest dobry pomysł, chyba że odpowiednio zabezpieczony. Nie mają problemu żeby to przełączać w rękawicach? W zimie?
  • #25 21825258
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 155
    Nie ma problemu, bo obsługa jest na zewnątrz fizycznymi przyciskami. Tu jest tylko konfiguracja opcja kompaktowanie, itp. z tym że oczywiście, można i stąd obsługować niemal wszystkie opcje.

Panel jest rezystancyjny, więc reaguje na dotyk nawet rękawicą.

Czemu dwa? Bo system jest rozbudowany by obsłużył wszystko co jest na aucie. Żaden czujnik nie został usunięty. Nie było upraszczania układu, który oryginalnie został zbudowany przez producenta.

1 LOGO obśluguje safety: wystawia pętle, która musi wrócić do niego w odpowiednim czasie, jak tak się stanie, testuje drugą pętle. Tak więc ominięcie pętli, nawet ich wzajemna zamiana jest niemożliwa. Opuszczanie odwłoka również z algorytmem zabezpieczenia, wszystko wg. norm safety dla śmieciarek. Obsługuje od razu ścianę wypychu odpadów. Mierzy także temperaturę i poziom oleju hydraulicznego oraz ciśnienie w głównym bloku.

2 Logo to obsługa prasy i współpraca z zasypem Terberga lub Zoellera lub w przypadku zabudowy zasypu zintegrowanego z zabudową, program sterujący tym zasypem. Prasa posiada pomiar ciśnienia hydraulicznego, w przypadku awarii czujnika cykl kontynuuje na przeciążeniu hydrauliki, jednocześnie w diagnostyce na panelu jest sygnalizacja, który czujnik uległ uszkodzeniu.

Dzięki strukturze rozproszonej między skrzynkami są pociągnięte tylko przewody zasilania, not-aus i sieciowe LAN.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awarii sterownika zabudowy śmieciarki w DAF CF95 z 2005 r., opartego na Schneider Telemecanique TSX17. Problem pojawił się po zaniku zasilania i rozładowaniu baterii: sterownik przestał reagować na impulsy z przełączników, mimo wymiany baterii, co sugerowało uszkodzenie wsadu pamięci lub utratę programu. W toku rozmowy rozważano kilka rozwiązań: kontakt z producentem po kopię programu lub wsad do pamięci, przeprogramowanie istniejącego sterownika przez specjalistę albo wymianę na nowy PLC i napisanie programu od nowa. Pojawiła się też informacja o możliwości odczytu i sprawdzenia wsadów z kości pamięci M27C256B i M28256-126 oraz wskazówka, że pamięci te nie wymagają podtrzymania baterią. Ostatecznie zabudowę przerobiono na sterowanie manualne na przekaźnikach i przełącznikach, rezygnując z odbudowy na pamięciach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA