logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana oryginalnego zasilacza do lampki LED na zasilacz 12V z gniazdem USB

seba09_ck 20 Lut 2018 11:26 714 2
REKLAMA
  • #1 17050393
    seba09_ck
    Poziom 2  
    Witajcie .

Szukałem podobnego tematu na forum, ale nic takiego nie znalazlem .

Mianowicie kupilem lampkę biurkową LED która posiada zasilacz z chińską końcówka. Z racji budowy adapter działa ale bardzo łatwo się wypina. Pomyślałem o zastąpieniu oryginalnego czymś z gniazdem EU.

Zasilacz ma parametry 12V 1,6A. a wtyk 4.0/1,7mm

Myślałem że nie będzie problemu z znalezieniem takiego zasilacza o takich parametrach a tu jednak problem... dodam, że kabel musi być koloru białego :)

Istnieje teraz coś takiego jak inteligentna ładowarka z zmiennym napięciem, między innymi jest tam napięcie 1 2V.

Specyfikacja przykładowej ładowarki

SPECYFIKACJA ŁADOWARKI USB QC 3.0 :
    wzmocniona obudowa
    uniwersalny interfejs USB
    zabezpieczenie przed przepięciami
    obudowa slim pasuję do gniazdek z bolcem
    solidne wykonanie
    Wejście: AC 100-240V 0,35A 50/60Hz - możliwość używania
    wyjście: USB (5V/3A, 9V/2A, 12V/1.7A)
    specjalnie wzmocniona (wydłużona żywotność)
    dostępny w 2 kolorach - BIAŁY i CZARNY
    Kompatybilny z QC 1.0 i QC 2.0

Dodatkowo znalazłem kabel usb -> wtyk 4.0/1.7 i teraz pytanie czy to zadziala i nic nie uszkodzi? Bo rozumiem że w normalnych warunkach układ negocjuje z elektroniką w urządzeniu ładowanym jakie napięcie może podać i takie przesyła, a tu bylo by takie niekonwencjonalne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #2 17050422
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Na wyjściu takiej ładowarki będziesz miał zawsze tylko 5V, bo nie ma co, ani kto wynegocjować innych parametrów.
  • #3 17050501
    seba09_ck
    Poziom 2  
    Dziękuje za szybką odp . W takim razie pozostaje znaleźć zasilacz o odpowiednich parametrach i dokupić adapter dla samego wtyku.
REKLAMA