logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AEG Lavamat L1245EL coraz częściej zacina się na wirowaniu, jaki powód?

duzy2001 20 Lut 2018 19:45 1650 11
REKLAMA
  • #1 17051525
    duzy2001
    Poziom 11  
    Pralka w ustawieniu na 69 minut prania zatrzymuje się na 14 i nie odwirowuje wody. Nawet gdy zatrzymam program i chcę ustawić na samo wirowanie jest zablokowana, inne programy również. Gdy wyłączę ja z prądu na jakiś czas i ponownie włączę, to mogę ustawić na wirowanie i działa do zakończenia programu. Zdarza się, że działa normalnie, lecz niestety coraz rzadziej. Sprawdzałem filtr, pompka też chyba poprawnie działa bo szybko wodę odpompowuje z bębna, to i wąż odpływowy raczej drożny. Macie państwo doświadczenie z tego typu przypadkiem? Żona naciska na nową, ale przecież stara jeszcze może chyba posłużyć, przynajmniej mam nadzieję.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • AEG Lavamat L1245EL coraz częściej zacina się na wirowaniu, jaki powód? IMG_20180220_145105.jpg (972.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AEG Lavamat L1245EL coraz częściej zacina się na wirowaniu, jaki powód? IMG_20180220_140639.jpg (970.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17052769
    duzy2001
    Poziom 11  
    Niestety nie wiem jak się wchodzi w tryb serwisowy. Zacina sie i wyświetla cały czas 14, czas do końca prania. Szukam teraz odpowiednich szczotek tak jak radzi artfik. Muszę je wyciągnąć z silnika ponieważ po nr. seryjnym pralki nie mogę znaleźć odpowiednika.
  • REKLAMA
  • #6 17053189
    duzy2001
    Poziom 11  
    Muszę chyba spróbować tego: :arrow: Link
    1. Czy szczotki jeśli wysuwają się 13 mm ze szczotko trzymacza mogą być przyczyną awarii?
    2. Przytrzymując 2 przyciski od góry z lewej strony i przekręcając programator na pierwszy program prawdopodobnie wszedłem w tryb serwisowy. Wyskoczyło na wyświetlaczu OC, a następne przekręcenie powoduje wyświetlenie cyfr i uruchomienie programów (cały czas wciśnięte przyciski).
    Nie znalazłem takiego błędu, a oto znalezione kody: AEG Lavama...błędów.doc (125.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    AEG Lavamat L1245EL coraz częściej zacina się na wirowaniu, jaki powód?IMG_201802...174905.jpg (991.81 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17055234
    duzy2001
    Poziom 11  
    Dziś zablokowała się po pobraniu wody. Udało mi się wejść w tryb serwisowy i wyskoczył błąd OC pózniej 8.8.8, a gdy przekręciłem pokrętło na następne funkcje to wyskakiwał błąd E54 czyli (Przekaźnik awarii silnika). To mnie przerasta, wezwę serwis :(
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 17055642
    machnicki.krzysztof
    Poziom 12  
    Ocena: 78
    Szczotek i tak niedługo będzie mało tak więc wymień przy okazji bo koszt jest niewielki.
    Osusz silnik np suszarką i sprawdź czy sytuacja się zmieniła.
    Dodatkowo odepnij przewód PE od silnika i również sprawdź czy dzięki temu jest ok jeżeli tak to będzie już coś wiadomo
  • #9 17055842
    duzy2001
    Poziom 11  
    Znajomy poradził przelutować połączenia na ścieżce przekaźników silnika. Zrobiłem, a teraz mam błąd E51 na wirowaniu, a to oznacza awarię triaka silnika. Cóż spróbuję wymienić tę część. Wymieniłem triaka, teraz mam błąd E93 - niewłaściwa konfiguracja, masakra.
  • #10 17059665
    duzy2001
    Poziom 11  
    Przeprowadziłem konfigurację, błąd nadal jest, ale tym razem powrócił E54. Odpiąłem kabel uziemiajacy silnik i pralka przeszła cały proces prania mimo błędu tkwiacego w systemie. Dziękuję za porady, były niezbędne aby pralkę uruchomić. Problem nie zniknął, ale został ,,zaleczony,,.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 17060024
    bubu64
    Poziom 22  
    Ocena: 283
    Skoro odpięcie uziemienia silnika pomogło to znaczy, że silnik ma upływność, przydałoby się czyszczenie sprężonym powietrzem:)
  • #12 17106747
    duzy2001
    Poziom 11  
    Nieszczelnosć w pojemniku detergentów zapawne powodowała wilgoć na silniku. Zgodnie z poradą wysuszyłem silnik suszarką. Wszystko dobrze działa, a ostatnia usterka w systemie została. Pozdrawiam Mirek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką AEG Lavamat L1245EL, która zatrzymuje się na etapie wirowania, wyświetlając błąd 14. Po wyłączeniu z prądu pralka czasami działa poprawnie, ale problem nasila się. Sprawdzono filtr i pompkę, które działają prawidłowo. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące sprawdzenia szczotek silnika oraz wejścia w tryb serwisowy, gdzie zidentyfikowano błędy OC i E54, wskazujące na awarię przekaźnika silnika. Po przelutowaniu połączeń i wymianie triaka, pojawił się błąd E93. Ostatecznie, odpięcie uziemienia silnika pozwoliło na kontynuację prania, mimo że problem nie został całkowicie rozwiązany. Użytkownik zidentyfikował nieszczelność w pojemniku detergentów jako przyczynę wilgoci na silniku, co mogło wpływać na jego działanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA