logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AEG Lavamat 74339 Update - Zawieszanie się pralki podczas cyklu prania

postrzepiony 14 Wrz 2007 08:43 5291 6
REKLAMA
  • #1 4281717
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 131
    Praleczka jak w tytule, zawiesza się w najbardziej niespodziewanych momentach. Czasem pobierze wodę zakręci dwa razy i stoi. Czasem stanie w środku prania. Pomaga zresetowanie programu i włączenie go od nowa, czasem załapie za pierwszym razem, czasem za piątym. Czasem jest tak, że nastawione pranie przejdzie do końca. Najbardziej obawiam się, żeby nie był gdzieś ukruszony jakiś przewód, bo to "głupiego robota". Jeżeli Koledzy dysponują schematem praleczki i ewentualnie instrukcją obsługi ( może być po angielsku ), to byłbym dozgonnie wdzięczny. Właściciele podpowiadają mi, że czasem pralka ma jakby problem z obróceniem bębna, silnik sprawdziłem, szczotki długości bez mała fabrycznej. Pralka przywieziona ze Skandynawii w związku z tym podaję PNC 914 002 120 00, bo na "naszym" rynku może nazywać się inaczej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4285344
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3235
    Witam.
    Przyjzyj sie uwaznie modulowi - zimne luty na 3 przekaznikach (sa schowane pod radiatorem).
    Usun pedzelkiem z modulu pyl weglowy.
    Sprawdz stan przewodow, szczegolnie przy silniku.
    Wyszukiwarka pomoze Ci dowiedziec sie jak wejsc w tryb serwisowy.
    W trybie serwisowym wybierak programow ustaw na pozycje 19 i odzczytasz komunikat bledu.
    Skasuj blad na pozycji 20 wciskajc i przytrzymujac jednoczesnie dwa gorne przyciski z lewej strony.
    Wyjdz z trybu serwisowego, wejdz jeszcze raz i sprawdz silnik na pozycji 8 wybieraka programu. Silnik powinien rozbujac sie do max obrotow czyli 1400rpm. Znowu odczytaj komunikat bledu.
    powodzenia.
    przepraszam za brak pl.liter.
  • REKLAMA
  • #4 4286016
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Technicznie dam sobie radę, tzn. wiązka do silnika już przejrzana za poprzednim razem. Jest ok, chociaż ktoś przy niej kiedyś kombinował, ( obcięte opaski samozaciskowe i porozwijana taśma izolacyjna ). Zajrzę do modułu, ale pralka nie ma wyświetlacza więc kody błędów sygnalizować będzie, (jeżeli błędy będą ) diodami. Pytanko jak ?
  • REKLAMA
  • #6 4287261
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    No dzięki nawet "skumałem" te kody :-) , co widać nie wszystkim się od razu udaje :D . W poniedziałek będę z nią walczył. Jeszcze sobie doczytam i pojechali. Pozdrawiam.
  • #7 5501220
    arturosxp
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,
    Ja mam podobny problem z AEG 70640. POjawił mi sie kod E54 a pozniej E90.
    CO to moze byc i jak wyeliminować?
    AB

Podsumowanie tematu

✨ Pralka AEG Lavamat 74339 (PNC 914 002 120 00) zawiesza się podczas cyklu prania, zatrzymując się w różnych momentach, np. po pobraniu wody lub w trakcie wirowania. Problem może wynikać z uszkodzeń wiązki przewodów przy silniku lub z zimnych lutów na module sterującym, szczególnie przy trzech przekaźnikach pod radiatorem. Zalecane jest oczyszczenie modułu z pyłu węglowego oraz sprawdzenie stanu przewodów. Pralka nie posiada wyświetlacza, więc kody błędów sygnalizowane są diodami LED. Wejście w tryb serwisowy umożliwia odczytanie kodów błędów (np. na pozycji 19 wybieraka programów) oraz test silnika (pozycja 8, max 1400 obr./min). Resetowanie błędów odbywa się przez przytrzymanie dwóch górnych przycisków z lewej strony na pozycji 20. Dodatkowo pojawił się w dyskusji problem z modelem AEG 70640, gdzie wystąpiły kody E54 i E90, sugerujące podobne usterki. Linki do forów elektroda.pl zawierają schematy, instrukcje serwisowe oraz opisy kodów LED dla pralek AEG i Electrolux.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA