logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Golf 4 - Dmuchawa ogrzewania nie działa na żadnym biegu.

elektroinformatyk 25 Lut 2018 16:49 33192 4
REKLAMA
  • #1 17062989
    elektroinformatyk
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.
    Mam mały problem. Otóż przestała działać mi dmuchawa (Golf IV 1.9 TDI).
    Na początku słychać było jak zwalnia i się wyłącza, Od czasu do czasu się włączała i znowu zwalniała i wyłączała. Teraz nie działa w ogóle.
    Bezpieczniki wymienione, filtr kabinowy wymieniony.
    Zero reakcji na zmianę biegu, temperatury i trybu ogrzewania.
    Instalacja klimatyzacji jest ale chwilowo nie mam sprzęgła więc nie używam.
    Dodam, że włączanie/wyłączenia przycisku klimatyzacji i obiegu wewnętrznego też nic nie zmienia.
    Wcześniej zauważyłem, że na 2, 3 i 4 biegu dość głośno działała (wycie), ale w takim stanie działała ponad półtora roku.
    Jakie mogą być przyczyny tej usterki?
  • REKLAMA
  • #2 17063182
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 272
    Sprawdź czy napięcie dochodzi do silnika dmuchawy i stan połączeń (nadpalenie). Ciężka praca silnika to najprawdopodobniej zatarcie się łożysk ślizgowych wiatraka od kurzu. Dodatkowo mogły zużyć się szczotki silnika. W takim wypadku najlepiej kupić używkę za 50 zł i wymienić całość.
  • REKLAMA
  • #3 17063271
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3355
    robin161 napisał:
    Ciężka praca silnika to najprawdopodobniej zatarcie się łożysk ślizgowych wiatraka od kurzu. Dodatkowo mogły zużyć się szczotki silnika. W takim wypadku najlepiej kupić używkę za 50 zł i wymienić całość.

Dokładnie tak, ale kup nówkę są bardzo tanie (coś około 130 zł), używkę to ty masz. Rozumiem jakby te golfy 4 robili od dwóch lat, a tak to kupisz takie samo g.wno z innego trupka.
  • REKLAMA
  • #4 17063462
    elektroinformatyk
    Poziom 8  
    Dziękuje wam za odpowiedzi, w najbliższym czasie sprawdzę czy do silnika dochodzi napięcie, jeśli tak to wymienie silnik.
  • #5 17201198
    elektroinformatyk
    Poziom 8  
    Oczywiście problemem okazał się zepsuty silnik w dmuchawie.
    Napięcie na wtyczce w samochodzie było natomiast po wyciągnięciu dmuchawy i podpięciu jej do zasilacza silnik nie reagował.
REKLAMA