logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa instalacji 2xSAT + FM o DVB-T mux 1,2,3,8 - wybór anten i zwrotnicy

sqymon 26 Lut 2018 10:42 1155 4
REKLAMA
  • #1 17064733
    sqymon
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam,

Obecnie mam instalacje 2xSAT + FM zbudowaną z antenty SAT z konwerterem TWIN oraz antenty FM DIPOL 1RUZ PM B Z BATEM połączonych sumatorem DSE SSC-2 TWIN. Po drugiej stornie jest gniazdo RTV+2xSAT do którego jest podłączony dekoder SAT + amplituner. Wszytko działa OK

Obecnie chce rozbudować instalację o DVB-T mux1,2,3 i 8. I widże to w 2 opcjach:
    1) antana combo połączona zwrotnicą z anteną FM i potem to do sumatora
    2) antena UHF + antena VHF połączone zwrotnicą z anteną FM i potem to do sumatora

Tańsza i prostsza jest opcja 1, tylko nie jestem pewny czy zwrotnica po podłączeniu jednego kabla od anteny combo nie utnie mi zakresu VHF od mux8 ? nie widziałem takiej zwrotnica która była by (UHF-VHF) + (VHF od radia) - chyba że coś zasugerujecie ?

Jaką / jakie antenty zaproponujecie i jaką zwrotnice? Wydaje mi się że wzmacniacz nie potrzebny?
    Dodam że zwrotnica będzie na strychu, z tego powodu że antene SAT i FM mam na po południowej stronie a DVB-T musze skierować na północ w kierunku nadajnika Choja - jestem w Wągrowca

• REKLAMA
  • #2 17065844
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    sqymon napisał:
    1) antana combo połączona zwrotnicą z anteną FM i potem to do sumatora

http://ams.waw.pl/spip.php?article57
    sqymon napisał:
    2) antena UHF + antena VHF połączone zwrotnicą z anteną FM i potem to do sumatora

http://ams.waw.pl/spip.php?article68
    sqymon napisał:
    Jaką / jakie antenty zaproponujecie

Mux-8 z Chojny nadawany jest w polaryzacji pionowej, zatem antena combo z możliwością ustawienia części VHF do pionu lub (lepsze rozwiązanie) antena UHF + VHF.
    sqymon napisał:
    Wągrowiec

Czy kierując antenę na Chojną masz "po drodze" nadajnik mux-3 na ul. Mickiewicza?
  • REKLAMA
  • #3 17065862
    sqymon
    Poziom 9  
    No niestety do nadajnik na Mickiewicza zupełnie inny kierunek - na wschód
  • REKLAMA
  • #4 17065891
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    To i lepiej, bo może nie będzie bardzo przeszkadzał w odbiorze z Chojny. Czy w sąsiedztwie anteny skierowane są tylko na Chojną, czy także na Trzeciewiec? No i jakie to anteny?
  • #5 17066894
    sqymon
    Poziom 9  
    praktycznie wszystkie anteny z sąsiedztwa skierowane na Chojną, a anteny to albo te stare siatkowe albo kierunkowe, ale generalnie na palcach jednej ręki można policzyć bo raz że osiedle jak na razie nie za duże a cała reszta ma SAT

w tej odległości rozumiem że wzmacniacz nie będzie potrzebny? może jakieś propozycje sprawdzonych anten? przeglądam sklep dipola, dvb-t sklep i allegro i w sumie wszyscy mają to samo
REKLAMA