logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie komputera tylko podczas korzystania z przeglądarek internetowych

Send1N 26 Lut 2018 19:18 1077 12
REKLAMA
  • #1 17065929
    Send1N
    Poziom 10  
    Ocena: 52
    Panowie mam problem od jakiś 3 miesięcy dzieje się to raz na dzień lub np raz na dwa dni (nie cały czas, sporadycznie) mianowicie zawiesza mi się komputer/system nie wiem jak to określić czasami na forum czasem na facebook, czasem na poczcie objaw występuje tak jak wspomniałem max raz dziennie, czasem 2 ale bardzo rzadko, Nie uporałem się z tym problemem od tamtego roku. Podczas gier sieciowych CS GO , BF1 czy singleplayer Wiedzmin 3 i inne bardzo wymagające jest wszystko w porządku. Pamięć testowana po 3 godziny po jednej kości bootowalnym memtestem 0 błędów, prime95 puszczony na godzinę przechodzi także bez problemu. Problem występuje tylko i wyłącznie w przeglądarkach, miałem chrome najnowszą wersję (zawsze aktualizuję) nawet usunąłem całkowicie i zainstalowałem od nowa bez zmian, w końcu zainstalowałem operę i już 2 razy w ciagu tygodnia stało się to samo, przed chwilą znów. Nie mam już zupełnie pomysłu czego się chwycić skoro pod maksymalnym obciążeniem jak i w systemie bez włączonej przeglądarki jest ok a w przeglądarkach losowe zamrożenia (zacina się wszystko nie można ruszyć kursorem myszy tylko restart przyciskiem pomaga)
    Sprzęt: FX 8350 4.6Ghz , temperatura max 55c w prime, Corsair 2x4GB DDR3 po OC z 1600 na 1875 dokładnie 1.55v , Asus R9 290 4GB , płyta GA970A-UD3 rev 1.2, Asus Xonar DS 7.1 , zasilacz Seasonic Focus Plus 650W

PS. Sterowniki mam najwosze WHQL 18.2.1 ale testowałem 6/7 różnych innych, wyłączyłem też akcelerację sprzętową w chrome jak i w operze nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #2 17066018
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2782
    System windows jak się domyślam. Tylko który?
    Moje propozycje są takie:
    1. Podczas freez'a ctl alt del i próba uruchomienia managera zadań. Najlepiej jakiegoś innego niż ori win. Może coś się objawi jakiś proces zżerający zasoby.
    2. Spróbować na innych przeglądarkach. Firefox, Vivaldi, Palemoon.
    3. Ściągnąć i "wypalić" Rufusem na pendrajwie, karcie jakąś dużą, ale w miarę aktualną dystrybucję Linuksa. Np. Mint, Ubuntu, Manjaro. Na Distrowatch są ładnie zebrane. Uruchom komputer z pendrajwa i użyj opcji Live toram, chodzi o skopiowanie do ramu całego systemu.
    Można poćwiczyć używanie co najmniej jednej przeglądarki. Przy okazji sprawdzisz sobie SMART dysku będąc w sumie od niego odciętym.
  • #3 17066031
    Send1N
    Poziom 10  
    Windows 10 pro x64 aktualny na bierząco.
    Nie można użyć kombinacji altr+ctrl+delete ponieważ nie można zupełnie nic zrobić, sprawdzałem nawet podświetlenie klawiatury i regulacja nasycenia podświetlenia także nie działa podczas freez'a

Kartę mam lekko podkręconą z 1000/1260 na 1050/1350 na stockowym napięciu, moze być problem w przeglądarce w takiej postaci? ogólnie jeżeli oc jest nie stabilne na zbyt niskim napięciu w 2D to robi się blackscreen.

W dzienniku zdarzeń nie ma żadnego kodu błędu, jest tylko ten że windows został nieoczekiwanie ponownie uruchomiony lub odcięte zostało zasilanie (sprawdzałem dokładnie godzinę co do sekundy)

Dodam że system jest na dysku SSD iridium pro 240GB
  • #4 17066263
    jack63
    Poziom 43  
    Najpierw trzeba sprawdzić czy to błąd sprzętowy, czy programowy. Dlatego pisałem o Linuksie.
    "Zdejm" OC i próbuj. Podmień zasilacz. SMART to też standard.
  • REKLAMA
  • #5 17066309
    Send1N
    Poziom 10  

Napięcia w zasilaczu idealne pomierzyłem multimetrem, no i jak wspomniałem pod obciążeniem problemu nie ma a sprzęt swoje ciągnie także "ma co robić"
  • #6 17066361
    jack63
    Poziom 43  
    Pomiar multimetrem to za mało. Mogą być tętnienia.
    Poza tym masz podłączone dwa dyski.
    Crystal coś dziwnie podaje. Pewnie dane dla ssd są na drugiej stronie.
    Od łącz drugi dysk i próbuj.
    Zdejm OC i próbuj.
  • #7 17066382
    Send1N
    Poziom 10  
    Tu jeszcze z HDTune.
    Tak z ciekawości co crystal zle podaje? wkleiłem screena z zakładki na SSD a nie HDD
  • REKLAMA
  • #8 17083188
    Send1N
    Poziom 10  
    Dodam jeszcze że objaw występuje w przeglądarce ale bez obciążenia, czyli gdy np mam uruchomiony filmik na youtube i otworzoną mam drugą kartę to nigdy freez nie wystąpił. Występuje to tylko losowo np na forum czy facebooku jak odejdę od komputera i wrócę powiedzmy po 5 czy 10 minutach lub przy samym przeglądaniu bez większego obciążenia typu właśnie filmiki.
  • REKLAMA
  • #9 17086584
    spicter
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    1. Spróbuj w przeglądarkach na próbę wyłączyć akcelerację sprzętową.
    2. Jeśli masz jakiś OC na tej płycie koniecznie daj ustawienia domyślne i dopiero testuj.
    3. Zobacz jak masz ustawiony tryb wydajności na panelu sterowania, daj na próbę wysoką wydajność aby komputer przy niskim obciążeniu nie obniżał taktowania.
    4. Wymuś ew. pełne taktowanie w BIOS.

Testuj.

Ta płyta jest tania i nie nadaje się zbytnio do OC zobacz tu:

https://forums.duke4.net/topic/6787-what-a-piece-of-shit-gigabyte-ga-970a-ud3-review/

strasznie ją przeklinają.
  • #10 17087046
    Send1N
    Poziom 10  
    Wszystko to o czym napisałeś mam ustawione od samego początku, wysoka wydajność, brak oc na płycie (mam tylko oc procesora mnożnikiem + podbite nieco napięcie) Akceleracja wyłączona. Od 2 dni problem nie wystąpił zobaczę wyłączyłem w biosie opcję HPET (High precision event timer) i następnie wyłączyłem ją komendą w wierszu poleceń w windowsie 10 + podbiłem napięcie dla ramu bo być może w idle je wiesza a w pod obciążeniem nie, profilaktycznie na razie jest ok żadnego freeza po tych zabiegach nie uświadczyłem.
  • #11 17087131
    spicter
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Jeśli działa w porządku to testuj dalej.
    Choć pamiętaj, że nawet tak delikatne OC o jakim piszesz to już OC.
    Nie wiem jak np. mogą zachować się kości RAM - lepiej lub gorzej.
    Zawsze testuj bez OC.
  • #12 17087176
    Send1N
    Poziom 10  
    Zgadza się ale cała rzecz w tym że OC jest przeważnie nie stabilne gdy się dociśnie sprzęt, a w moim przypadku to bez obciążenia, w przeglądarce występuje... ani w grach ani w prime95 czy OCCT czy nawet przy oglądaniu filmów na Youtube nic się nie działo. Wygląda to jak jakieś zbyt niskie napięcie w IDLE.
  • #13 17099463
    Send1N
    Poziom 10  
    Wygląda na to że problem został naprawiony o dziwo wyłączenie HPET w biosie i w systemie wpisując w cmd bcdedit /deletevalue useplatformclock poskutkowało o dziwo aż sam się dziwie ale od 5 dni problem się nie pojawił.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się komputera, który występuje sporadycznie podczas korzystania z przeglądarek internetowych, takich jak Chrome i Opera, ale nie podczas gier czy obciążających testów systemowych. System operacyjny to Windows 10 Pro x64. Użytkownik przeprowadził testy pamięci RAM i stabilności procesora, które nie wykazały błędów. Problemy pojawiają się losowo, często po dłuższym czasie nieaktywności. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie sprzętu, wyłączenie podkręcania (OC), testowanie na innych przeglądarkach oraz wyłączenie akceleracji sprzętowej. Ostatecznie, po wyłączeniu HPET w BIOSie i systemie, problem przestał występować.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA