logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefon dla seniora z mocna anteną.

Efilon 27 Lut 2018 17:34 16029 9
  • #1 17068005
    Efilon
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Szukam telefonu dla babci z dużymi literami, a nie jak w niektórych emporiach tylko w części menu.
    Kluczowym aspektem jest jednak zasięg, a raczej jego brak w domu babci. Dotychczasowy telefon więcej jest unavailable niż w sieci. Dodatkowym wymaganiem jest miejsce na zaczepienie smyczy i duża bateria bo babcia zapomina gdzie jest telefon i czy jest naładowany.

Ma ktoś dostęp do porównania telefonów pod tym kątem? Myślałem o antenie zewnętrznej ale straty na kablu mogą zniwelować zysk, a babcia może łatwo uszkodzić kabel.
  • #2 17068958
    moher40
    Poziom 3  
    Ocena: 27
    Kup jej używaną ale sprawną starą Nokię i będzie problem z głowy. "2kroki-GSM" przy Niepodległości, jest tam taki sklep z tanimi starymi telefonami na gwarancji. Na allegro mają wszystko wystawione. Dokup nową baterię i babcia będzie zadowolona. Nokia 3310 / 3410 / 6210 / 6310. Jest tego po uszy jeszcze no i zasięg naprawdę mają. Tam gdzie moje smartfony już nie działają (piwnice, windy) to stara poczciwa 6510 oraz 8310 mają często nawet pół zasięgu. Bateria? Nowa bateria w 8310 wytrzymuje od 12 do 18 dni.
  • #3 17069005
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2532
    Może Nokia 6310i ? Bateria i zasięg był dobry w tym modelu.
  • #4 17069097
    Efilon
    Poziom 10  
    Małe literki :/ na początku też przyszły mi do głowy telefony mojej młodości ale tam jest nadziubdziane na tych ekranikach strasznie.

Co myślicie o Alcatelu OneTouch 2008G? Jak sprawdzić czy będzie łapał sygnał?
  • #5 17069771
    moher40
    Poziom 3  
    Ocena: 27
    Najpierw to Ty zacznij od przełączenia wszystkich telefonów jakie masz ręcznie w 2G tak by telefon nie logował się do 3G lub 4G o ile takowe ma. U mnie w domu 3G ma 2 kreski zasięgu. 4G ma kreskę lub dwie natomiast 2G już full. By zgubić LTE wystarczy że żona wrzuci telefon do torebki i zostawi gdzieś w przedpokoju. Jeśli telefon będzie ustawiony na 3G lub 4G to zgubi zasięg a na 2G nigdy.
    A co do starszych telefonów to faktycznie, duży ich minus to małe wyświetlacze no ale 6310i ma ostre podświetlenie a sama czcionka nie będzie aż tak mocno mała w porównaniu ze smartfonem na którym ikony i wszystko inne też są małe.
    Zakładam się że internet babci zbędny. Sądzę też że obsługa SMS/MMS też ją ominie. Dla osoby starszej najważniejsze to szybki i łatwy dostęp do książki telefonicznej, widoczność zasięgu, naładowania baterii oraz łatwe wybieranie i odbieranie połączeń.
    A Nokie 7110 i 6250?
  • #6 17070119
    Efilon
    Poziom 10  
    Telefon babci nie ma 3G i LTE, to było pierwsze co sprawdziłem. Do najbliższego BTSa ma 2,71 km, ale las robi swoje. Na spróbowanie dałem babulce swego czasu 2330 lub coś podobnego i stwierdziła, że za małe przyciski i nie widzi jaki numer wybiera. O ile w domu wspomoże się lupą to poza domem jest lipa. Kryterium małych przycisków zostawia praktycznie wyłącznie telefonu skierowane stricte do seniorów. Rozmyślałem nawet nad innowacją (Halo X od MyPhone) ale nadal kluczowym będzie zasięg...bo co z tego że babcia będzie mogła wybrać numer skoro nadal nigdzie nie zadzwoni.
  • #7 17070183
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2532
    Z tym 2G i 3G to nie do końca tak jest. Ja sam przełączyłem telefon właśnie na 3G gdyż na 1 kresce zasięgu mam dużo lepszą jakość połączenia niż na pełnym zasięgu 2G w mieście. Starsze telefony miały lesze anteny wynikało to z współczynnika SAR.

Kwestia zasięgu to być może problem jest w konkretnej sieci może warto zmienić operatora jeśli to nie problem lub chociaż wymienić kartę SIM, która może mieś sporo błędów.
  • #8 17070812
    Efilon
    Poziom 10  
    Sieci już posprawdzane i jest orange - jeden z dwóch operatorów na najbliższym BTSie. Wiadomo - w mieście dana częstotliwość może być zakłócona lub przeciążona - ale tu mamy wioskę.
    Manipulacja sieciami była robiona. Chodzi o liczbę telefonów dostępnych dla seniorów, bo wśród smartfonów znajdzie się coś co trzyma zasięg (np. Ace 4 LTE).
  • #9 17233428
    karol n.
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam, znalazłem ten wątek przypadkowo a mam też ten sam problem z tesciową. Obecnie ma ona firmy Maxcom model MM462BB. Niestety nie działa dobrze. Testowałem jej mieszkanie starą Nokią i działało ale teściowa takiej Noki też nie obsłuży.
    Może rozwiązałes swój problem i możesz coś podpowiedzieć?
    Pozdrawiam
  • #10 17233851
    Efilon
    Poziom 10  
    Kupiłem Alcatela 20.08 w sieci nie dla idiotów za 159 bodajże. Babcia zadowolona i w końcu można się do niej dodzwonić.
    Polecam zakup przez internet zawsze można zwrócić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy poszukują telefonu dla seniora, który ma duże litery, mocny zasięg i dużą baterię. Proponowane modele to głównie starsze telefony Nokii, takie jak Nokia 3310, 3410, 6210, 6310, 7110, 6250 oraz Alcatel OneTouch 2008G. Wskazano, że starsze telefony mają lepsze anteny i zasięg w trudnych warunkach, takich jak piwnice czy lasy. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest, aby telefon był prosty w obsłudze, z dużymi przyciskami i widocznymi informacjami. Zasięg 2G jest preferowany, a zmiana operatora lub karty SIM może poprawić jakość połączeń. Wspomniano również o modelu Maxcom MM462BB, który nie spełnił oczekiwań, oraz o Alcatelu 20.08, który okazał się udanym zakupem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA