logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 3 rolety zewnętrzne do jednego przełącznika?

maciej0123 27 Lut 2018 20:06 4398 7
REKLAMA
  • #1 17068379
    maciej0123
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem ponieważ wyprowadzili mi kable z 3 rolet zewnętrznych do jednej puszki.
    Czy jest możliwość podłączenia i sterowania 3 roletami jednym przełącznikiem ?

z góry dziękuję z podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 17068397
    daniel7606
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Tak. Podłącz rolety równolegle do siebie i będzie działać.

Moderowany przez Marek J.:

Bzdura, radzę się douczyć.Daję tydzień odpoczynku od takich rad..Pytający nie podał rodzaju silników, a te zwykłe tak podłączone spowodują poważne problemy 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • #3 17068416
    maciej0123
    Poziom 2  
    Cześć,
    Dziękuję za szybką odpowiedz, jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o elektrykę i osoba która to będzie robiła już narzeka że będzie ciężko(zapewne będzie chciał więcej PLN ;) )
    Jak mogę mu to opisać prostymi słowami ?

ps. również w tej puszcze wyprowadzili oświetlenie na tarasie, czy mogę skorzystać z takiego rozwiązania ?

Jak podłączyć 3 rolety zewnętrzne do jednego przełącznika?
  • #4 17068433
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    daniel7606, autor zapewne chciałby sterować każdą z rolet osobno. Jeżeli tak to trzeba dołożyć jeszcze jedną puszkę i zastosować dwa przełączniki, pojedynczy i podwójny.
  • #5 17068452
    maciej0123
    Poziom 2  
    Cześć,
    Chciałbym sterować wszystkimi roletami jednym przełącznikiem, nie widzę potrzeby otwierania/zamykania poszczególnych rolet.
  • REKLAMA
  • #6 17068477
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    maciej0123 napisał:
    nie widzę potrzeby otwierania/zamykania poszczególnych rolet.

Nie do końca, wszystko ładnie jak działają. Jeżeli to rolety zewnętrzne /wewnętrzne też się zacinają/ to u mnie jest dzisiaj -15°C i jedna z rolet się nie domyka.
    Nie muszę pisać co się stanie jak silnik będzie pracował, a roleta się nie opuszcza, muszę na nią uważać.
    Powinno się mieć możliwość sterowania każdą osobno i łącznie.
    Osobno mam sterowanie ręczne do każdej rolety /sterownik radiowy w osobnych puszkach do każdej rolety z ręcznymi przyciskami/, oraz do tego pilot którym mogę sterować każdą osobno lub łącznie wszystkimi.
  • REKLAMA
  • #7 17068739
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 950
    Zacznijmy od początku...
    Po pierwsze nie należy stosować się do porad pierwszego lepszego pseudo fachowca...
    Zwykłych (bez central wewnętrznych radiowych czy innych) napędów roletowych NIE WOLNO łączyć równolegle. Pisałem o tym kilka razy i inni instalatorzy też. W instrukcjach podłączeń konkretnych producentów jest to również zawarte. Masz dwa wyjścia. Zastosować niezależne przełączniki góra/dół do każdej rolety lub zastosować przekaźnik/przekaźniki separujące.
  • #8 17068892
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 220
    Oczywiście Marek ma rację.
    Przeczytaj posty i obejrzyj załączoną tam instrukcję LEGRANDA pięknie wyjaśniającą dlaczego nie można łączyć silników rolet równolegle:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1028649.html
    pozdarwiam
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia trzech rolet zewnętrznych do jednego przełącznika. Odpowiedzi wskazują, że można to zrobić, jednak nie zaleca się łączenia silników rolet równolegle, co może prowadzić do problemów z ich działaniem. Zamiast tego sugeruje się użycie niezależnych przełączników dla każdej rolety lub zastosowanie przekaźników separujących. Wskazano również na konieczność posiadania możliwości sterowania każdą roletą osobno oraz łącznie, co można osiągnąć poprzez zastosowanie odpowiednich systemów sterowania, takich jak piloty radiowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA