Witam
Prosiłbym kolegów o pomoc w doborze układu który pozwoliłby na "wyłapanie" ramek pewnej transmisji.
Jest to stary intelowski protokół BITBUS oparty na sieci RS485 o szybkości ~300kbit/s.
Udało mi się rozszyfrować ramkę z użyciem STM32 z zegarem 72Mhz lecz pojawił się problem z zakłóceniami. Niestety magistrala w warunkach przemysłowych jest strasznie zakłócona i w stanie "ciszy" wygląda jak "poszatkowany tort"
(impulsy ~1,2Mhz). Nic nie daje żadne podciąganie, terminatory.. wymiana kabli nie wchodzi w grę zwłaszcza że fabryczne urządzenie (master i kilka slave'ów) pracują bez błędów. Potrzebuję wyciągnąć z ramki dane o temperaturze, dotychczas "łapałem" zbocza w przerwaniu czas między przerwaniami do bufora i analizowałem to w głównej pętli. Niestety to działało tylko "na stole"
. Przydałoby się analizować to w przerwaniu ale niestety STM32 "nie wyrabia"
. Wątpię też że zwykły AVR sobie też z tym poradzi (pomimo że obsługa bezpośrednia pinów jest dużo "szybsza"). Zastanawiałem się nad jednordzeniowym 8051 z taktowałem 100MHz (Silicon Labs takie zabawki ma). FPGA to niestety za dużo nauki. Może macie jakieś propozycje.
Załączam wygląd przebiegu.
Prosiłbym kolegów o pomoc w doborze układu który pozwoliłby na "wyłapanie" ramek pewnej transmisji.
Jest to stary intelowski protokół BITBUS oparty na sieci RS485 o szybkości ~300kbit/s.
Udało mi się rozszyfrować ramkę z użyciem STM32 z zegarem 72Mhz lecz pojawił się problem z zakłóceniami. Niestety magistrala w warunkach przemysłowych jest strasznie zakłócona i w stanie "ciszy" wygląda jak "poszatkowany tort"
Załączam wygląd przebiegu.