logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf III - brak oświetlenia bagażnika mimo napięcia 12,67V

ultradźwięk 17 Sie 2005 14:10 11187 8
REKLAMA
  • #1 1741285
    ultradźwięk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Mam problem z oryginalnym oświetleniem bagażnika i może ktoś z was będzie miał jakąś sensowną tezę. Otóż od pewnego czasu niestety lampka się nie świeci. Na początek sprawdziłem żarówke, która okazała się sprawna. Miernik na przewodach pokazywał 12,67V a po włożeniu żarówki nie pali a napięcie 0V.
    Czym może to być spowodowane?

Z góry dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1741846
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    na jednym kabelku powinien być +(12v) a na drugim minus po otworzeniu klapy( czujnik jes w zamku) sprawdż czy pojawia się masa bo to najczęstsza usterka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1741905
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1710
    Druga czesta usterka to przerwany przewod w oslonie gumowej pomiedzy
    klapa a karoseria.
  • Pomocny post
    #4 1742079
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Sprobuj tak na krotko pociagmac mase do tej lampki jesli zaswieci to niestety problem bedzie z wlacznikiem podajacym mase do lamki. Nie pamietam jak kest w trojkach ale w dwojkach jest zwykly taki jak przy drzwiach w nowszych vw jest to mikrowylacznik przy zamku w klapie i nie jest on najmocniejszym punktem i taka czesc dostaniesz tylko w serwisie di padssata kosztuje 37 zl.
    Pozdrawiam.
  • #5 1746571
    ultradźwięk
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za podpowiedzi odnośnie oświetlenia bagażnika. Okazało się że nie dochodzi masa na przewód od lampki. Po zwarciu + z kostki z masą samochodu mam 12.67V a po zwarciu przewodów w kostce ok 5-6V. Natomiast masa z masa nie mam połączenia. Przewodu jeszcze nie mialem czasu sprawdzić, ale zauważylem, że na zamku w klapie wewnątrz auta jest osad (jakby szać). Teraz moje pytanko brzmi, czy nie obejdzie się bez wymiany tego mikrowłącznika o którym wspominał Slawek J? Może wystarczy spryskać zamek np. WD-40?
    Nie jestem pewien czy w moim aucie jest ten mikrowłącznik ale na pewno nie ma on zwykłego włącznika jak przy drzwiach. Więc chyba jest mikrowłącznik.

Dzięki za dalsze podpowiedzi
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1751817
    zakrecik
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    w golfie 3 wylacznik jest zamontowany w zamku wiec trzeba rozkrecic cala klape i tam pomieszac:) mozna to sprawdzic tez naciskajac taki plastik ktory znajduje sie wlasnie nad jezyczkiem od tego zamka
  • Pomocny post
    #7 1751896
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    do żarówki doprowadzone jest +12V a masa podawana jest z mikrostyku który jest w klapie w samym zamku - dość częsta usterka
    sprawdz masę na klapie i przejście przewodu -mikrostyk do lampki
    A może poda zasilanie +12V podłącz żarókę i podaj masę sprawdzając napięcie na przewodzie +12 ,jeżeli pada to może jest utleniony przewód
    bez obciążenia jest 12 a z żarówką pada

poz. piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1752253
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    miałem taki sam przypadek w golfie IV i po wyjęciu zamka z klapy okazało sie że woda narobiła tam wielkiego bałaganu a przełącznik lampki pomimo że jest plastykowy był cały zaśniedziały bo skorodowały mu styki wewnątrz! możesz spróbowac to rozebrać i dobrze przeczyścić wszystko ale lepiej rozejrzyj się za drugim zamkiem gdzieś na giełdzie z rozbiórki bo ja za nowy w serwisie do golfa IV zapłaciłem około 160zł a jest to chyba to samo co do golfa III
    styk ten jest podobny do potencjometru suwakowego bo działa na zasadzie przesunięcia takiego małego ramienia.A samego styku nie dostaniesz
  • #9 1764179
    ultradźwięk
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Na szczęście okazało się że wystarczyło przeczyścić mikrowłącznik bo był cały zaśniedziały i od razu "nastała jasność".
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z oświetleniem bagażnika w VW Golf III polegał na braku świecenia lampki pomimo obecności napięcia 12,67V. Sprawdzono żarówkę, która była sprawna, jednak po jej włożeniu napięcie spadało do 0V. Przyczyną okazał się brak masy na przewodzie lampki, która jest podawana przez mikrowłącznik zamontowany w zamku klapy bagażnika. Częstą usterką jest korozja i zabrudzenie tego mikrowłącznika, co powoduje przerwy w obwodzie masy. Możliwe jest także uszkodzenie przewodu masowego w osłonie gumowej między klapą a karoserią. Rozwiązaniem było oczyszczenie mikrowłącznika, co przywróciło prawidłowe działanie oświetlenia. Wymiana mikrowłącznika jest możliwa, ale często wystarczy jego dokładne oczyszczenie. Mikrowłącznik działa na zasadzie nacisku plastikowego elementu nad języczkiem zamka. W Golfie III włącznik jest integralną częścią zamka klapy, co wymaga demontażu całej klapy w celu dostępu do niego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA