logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć telewizor bez DVBT do gniazdka z internetem?

adasito 09 Mar 2018 20:24 3144 42
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy do gniazdka, z którego działa internet i wcześniej działała telewizja, można podłączyć telewizor bez DVB-T, np. przez dekoder DVB-C?

Tak, ale tylko jeśli to gniazdko należy do sieci kablowej i oferuje telewizję kablową; wtedy sprawdź w administracji albo w biurze obsługi, jakie usługi i kanały są tam dostępne [#17092101][#17092670] Jeśli telewizor ma DVB-C albo slot CI, może obsłużyć taki sygnał, a jeśli nie, operator może dać odpowiedni dekoder podłączany do TV przez HDMI [#17092101][#17092692] Sam fakt, że działa tam internet, nie oznacza jeszcze, że działa też telewizja w tym samym standardzie [#17092670] Jeśli to jednak ma być zwykłe DVB-T, to telewizor musi mieć tuner DVB-T albo trzeba użyć zewnętrznego dekodera DVB-T i poprawnej anteny [#17092101]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #31 17101130
    adasito
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    LeDy napisał:
    Chyba wzmacniacz się popsuł albo przestał łączyć.

Trzeci dzień ja używam ale jest taka możliwość. Póki co jak zaskoczyło tak działa do tej pory odpukać.
  • REKLAMA
  • #32 17101153
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1040
    adasito napisał:
    Taka antena że wzmacniaczem o sile 44dB

To akurat jedna z lepszych anten pokojowych. Wymień w niej wzmacniacz na symetryzator III-V, a zasilacz zastąp wtyczką antenową. Teoretycznie powinno być lepiej.
  • REKLAMA
  • #33 17101198
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Nie słuchaj tych filozofów. tak wygląda moja antena. Najpierw uruchomiłem ją w mieszkaniu. okazało się, że nie łapie wszystkich muxów. Dorobiłem wtedy kolejne kwadraty na interesujący mnie MUX. jak polaczylem to wszystko to się zdziwiłem. Kabel od anteny długości około 6m sztukowany z 3 kawałków. Obiecałem zdjęcia więc są. Jak wspomniałem, najpierw zrobiłem jedną antene, potem dorobiłem drugą. Skręciłem dwie puszki, bo było mi tak wygodnie, nie chciało mi się rozkręcić i wkładać do jednej. Poziom sygnału i jakość obrazu NAJLEPSZA że wsztstkich anten jakie miałem. A uwierz mi, jestem obstawiony betonowymi klockami, na 3 piętrze.
  • #34 17101294
    adasito
    Poziom 8  
    _kli_ napisał:
    adasito napisał:
    Taka antena że wzmacniaczem o sile 44dB

To akurat jedna z lepszych anten pokojowych. Wymień w niej wzmacniacz na symetryzator III-V, a zasilacz zastąp wtyczką antenową. Teoretycznie powinno być lepiej.

A jak zastąpić ten zasilacz? Tak wygląda podpięcie anteny i zasilacza.
    #Keszeszel
    Dzięki za zdjęcia, spróbuję coś takiego zmontować na dniach.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć telewizor bez DVBT do gniazdka z internetem? 1520974985631176510877.jpg (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #35 17101347
    _kli_
    Poziom 41  
    adasito napisał:
    A jak zastąpić ten zasilacz? Tak wygląda podpięcie anteny i zasilacza

Odkręcasz tą wtyczkę z separatorem i na koniec kabla nakręcasz złącze F + wtyk antenowy (przejściówka gniazdo F-> wtyk antenowy).
  • REKLAMA
  • #36 17101366
    adasito
    Poziom 8  
    _kli_ napisał:
    adasito napisał:
    A jak zastąpić ten zasilacz? Tak wygląda podpięcie anteny i zasilacza

Odkręcasz tą wtyczkę z separatorem i na koniec kabla nakręcasz złącze F + wtyk antenowy (przejściówka gniazdo F-> wtyk antenowy).

OK dzięki pokombinuje z tym. Wydaje mi się że problem leży właśnie w tej wtyczce. Jak by coś nie łączyło. Lepiej działa jak tylko ledwo jest wsadzony niż dopchniety do konca
  • #37 17101379
    _kli_
    Poziom 41  
    _kli_ napisał:
    Odkręcasz tą wtyczkę z separatorem i na koniec kabla nakręcasz złącze F + wtyk antenowy

Stosując takie rozwiązanie także można zasilać wzmacniacz w antenie. Wystarczy włączyć zasilanie anteny w menu instalacyjnym dekodera.
  • #38 17101404
    adasito
    Poziom 8  
    _kli_ napisał:
    _kli_ napisał:
    Odkręcasz tą wtyczkę z separatorem i na koniec kabla nakręcasz złącze F + wtyk antenowy

Stosując takie rozwiązanie także można zasilać wzmacniacz w antenie. Wystarczy włączyć zasilanie anteny w menu instalacyjnym dekodera.

Powinienem włączyć ta opcje ponieważ mam wyłączona?
  • #39 17101464
    _kli_
    Poziom 41  
    Przy obecnym rozwiązaniu (zewnętrzny zasilacz) zasilanie w dekoderze musi być wyłączone. Włączasz po zastąpieniu separatora zwykłą wtyczką antenową. Ale tylko wówczas gdy w antenie jest wzmacniacz. Zastosowanie przy antenie symetryzatora, skutkuje koniecznością wyłączenia zasilania.
  • #40 17102239
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Aby mniej mieszać nic nie musisz włączać skoro miałeś zasilacz zewnętrzny.
    Chyba nie dasz namówić się na te puszki elektryczne i 2,5mm2 w izolacji? :D :D
  • REKLAMA
  • #41 17102285
    adasito
    Poziom 8  
    LeDy napisał:
    Aby mniej mieszać nic nie musisz włączać skoro miałeś zasilacz zewnętrzny.
    Chyba nie dasz namówić się na te puszki elektryczne i 2,5mm2 w izolacji? :D :D

Chyba za dużo z nimi kombinowania aczkolwiek konstrukcja bardzo sprytna :D
    Ewidentnie coś jest nie tak na tym styku którego zdjęcie wstawiłem wyzej

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

_kli_ napisał:
    Przy obecnym rozwiązaniu (zewnętrzny zasilacz) zasilanie w dekoderze musi być wyłączone. Włączasz po zastąpieniu separatora zwykłą wtyczką antenową. Ale tylko wówczas gdy w antenie jest wzmacniacz. Zastosowanie przy antenie symetryzatora, skutkuje koniecznością wyłączenia zasilania.

A jak ja mam to w te gniazdo f i wtyk wsadzić? Wtedy będzie bez zasilacza jak odkrece śrubki
    Załączniki:
    • Jak podłączyć telewizor bez DVBT do gniazdka z internetem? 1521040114261898583271.jpg (2.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #42 17103250
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Jak piszesz takie masz podpowiedzi. Antena bez wzmacniacza to po co zasilacz?
    Możesz odkręcić ten separator, ta wtyczka z ostatniego zdjęcia, dać ten wtyk z F,ką i włączasz wtedy zasilanie w dekoderze. Ty jednak masz wywalić wzmacniacz- to w antenie, ten zasilacz z tym separatorem , w antenę symetryzator , ta wtyczka metalowe z ostatniego zdjęcia i nic nie włączać w dekoderze.
  • #43 17248036
    bogdan4747
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    W miejsce wzmacniacza w antenie włóż symetryzator i nie włączaj zasilania anteny przez tuner. Zobacz jakie będą efekty w tym pokoju od strony nadajnika a później w tym drugim. Wtedy będzie można wyciągnąć jakieś wnioski

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem telewizora bez DVB-T do gniazdka z internetem, które wcześniej umożliwiało odbiór telewizji. Po awarii internetu, serwisant zasugerował, że telewizor powinien mieć DVB-C, aby działała telewizja. Użytkownik rozważa zakup dekodera DVB-C oraz użycie anteny, ale napotyka problemy z odbiorem sygnału, szczególnie z MUX 3. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące poprawy sygnału poprzez odpowiednie ustawienie anteny, użycie wzmacniacza oraz ewentualną wymianę komponentów antenowych. Użytkownik eksperymentuje z różnymi rozwiązaniami, w tym z anteną pokojową i wzmacniaczem, a także z ręcznym przeszukiwaniem kanałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA