logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć telewizor bez DVBT do gniazdka z internetem?

adasito 09 Mar 2018 20:24 3144 42
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy do gniazdka, z którego działa internet i wcześniej działała telewizja, można podłączyć telewizor bez DVB-T, np. przez dekoder DVB-C?

Tak, ale tylko jeśli to gniazdko należy do sieci kablowej i oferuje telewizję kablową; wtedy sprawdź w administracji albo w biurze obsługi, jakie usługi i kanały są tam dostępne [#17092101][#17092670] Jeśli telewizor ma DVB-C albo slot CI, może obsłużyć taki sygnał, a jeśli nie, operator może dać odpowiedni dekoder podłączany do TV przez HDMI [#17092101][#17092692] Sam fakt, że działa tam internet, nie oznacza jeszcze, że działa też telewizja w tym samym standardzie [#17092670] Jeśli to jednak ma być zwykłe DVB-T, to telewizor musi mieć tuner DVB-T albo trzeba użyć zewnętrznego dekodera DVB-T i poprawnej anteny [#17092101]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17092021
    adasito
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, mam pytanie - problem. Od dłuższego czasu telewizor miałem podłączony przez kabel do takiego gniazdka jakie dodałem w załączniku. Telewizja była, lecz były to inne kanały niż podstawowe (myslałem że jest to podłączenie pod jakoś antenę zbiorczą?). Pewnego dnia internet podłączony również do tego gniazdka przestał działać jak i telewizja. Następnego dnia przyszedł serwisant i naprawił internet, do pytania o telewizje, powiedział że nie nie ma pojęcia i nie będzie ale gdybym telewizor miał DVBC to telewizja by działała. I teraz pytanie, czy jest to w ogole możliwe? Musiałbym kupić dekoder DVBC i po prostu podłączyć? Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć telewizor bez DVBT do gniazdka z internetem? gniazdo-mx-600-s-tv-r_399.jpg (32.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17092095
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    adasito napisał:
    W... Musiałbym kupić dekoder DVBC i po prostu podłączyć? Pozdrawiam.

Jaki konkretnie masz TV? Podaj model.
  • #3 17092101
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Podaj model może masz to DVB-C albo slot na moduł CI.
    Możesz też wybrać propozycję jakiejś platformy cyfrowej.
    Tak jest to możliwe instalacja zbiorcza satelitarna.
    Dopytaj w administracji będziesz miał pewność.
    Ale mimo wszystko w gniazdku TV powinno być DVB-T.
  • REKLAMA
  • #4 17092287
    adasito
    Poziom 8  
    Jestem teraz w innym mieszkaniu nie pamiętam jaki to model. Stary płaski samsung, spróbuje znaleźć w internecie model. Ogólnie chodzi mi o to żeby działało po jak najniższym koszcie. W gniazdku jest dvbt ponieważ znalazłem dekoder manta i podłączyłem ale antenę zrobiłem z wieszaka przez co nie odbiera parę kanałów (dziwne bo nie ma 1 i 2 a pozostałe kanały są ). Ogólnie mam problem tam z zasięgiem i gdyby normalna antena nie działała, czy mógłbym jakoś się podłączyć do tej z gniazdka.
  • #5 17092670
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1146
    Trzeba się udać do "właściciela" tego gniazdka i zapytać, jakie kanały oferuje. Skoro jest internet to znaczy jakaś kablówka? Telefon do biura obsługi.
  • #6 17092692
    DiZMar
    Poziom 43  
    andpol 33 napisał:
    Trzeba się udać do "właściciela" tego gniazdka i zapytać, jakie kanały oferuje. Skoro jest internet to znaczy jakaś kablówka? Telefon do biura obsługi.

A operator udostępni odpowiedni dekoder który podłączysz do TV przez HDMI. Za darmochę to oczywiście nie będzie.
  • REKLAMA
  • #7 17092779
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2940
    A jak chcesz zaoszczędzić to zamiast z wieszaka kup jakąś antenę mniejszych rozmiarów ASP-4?Jak podłączyć telewizor bez DVBT do gniazdka z internetem?
  • #8 17099279
    adasito
    Poziom 8  
    Kupiłem antenę że wzmacniaczem i widać poprawę. Mniej sniezy ale jest problem ze zlapaniem muxa 3.. Nie ma żadnego kanału i w żadnej pozycji nie chce wyszukac. Może to wina dekodera?
  • #9 17099288
    DiZMar
    Poziom 43  
    adasito napisał:
    Kupiłem antenę że wzmacniaczem i widać poprawę. Mniej sniezy ...

Od kiedy w DVB-T może śnieżyć? Walnąłeś jak łysy włosami o beton. Możesz zaprezentować zdjęcie TV odbierającego zaśnieżony obraz? Chętnie popatrzę. :lol:
    PS.
    MUX jest cały albo nie ma żadnego jego kanału. Nie ma możliwości aby niektóre kanały odbierały a inne nie jeżeli nadawane są w tym samym MUX-ie.
  • #10 17099354
    adasito
    Poziom 8  
    Sniezy w sensie że czasem przerywa obraz albo pojawiają się jakies kolorowe paski. No nie wiem, są wszystkie kanały z mux 1 i 2 a z mux 3 żadnego (tvp1, tvp2 itp)
  • #11 17099648
    DiZMar
    Poziom 43  
    adasito napisał:
    Sniezy w sensie że czasem przerywa obraz albo pojawiają się jakies kolorowe paski. No nie wiem, są wszystkie kanały z mux 1 i 2 a z mux 3 żadnego (tvp1, tvp2 itp)

Śnieżenie a kolorowe paski lub przerywanie odbioru (stopklatka) to dwie różne sprawy. Jeżeli masz w swojej okolicy słaby sygnał MUX3 to nie może być tak, że kilka programów z MUX3 odbierają a kilku nie ma. Jak napisałem wcześniej: Jest cały MUX albo nie ma nawet jednego programu z danego MUX. Dziwnym by było gdyby było inaczej. Aby były programy z MUX3 (tylko wszystkie) to popraw antenę lub skieruj na inny nadajnik w zależności jaki u Ciebie nadaje. Wykaz nadajników ze szczegółami nadawania masz tutaj. Jest też możliwe odczytanie wykazu MUX z zawartością programów TV i oraz programów radiowych nadawanych przez dany nadajnik
  • #12 17099669
    adasito
    Poziom 8  
    Sproboje jeszcze nią pokrecic może to pomoże. Mieszkam w Olsztynie i od nadajnika mam jakieś 2-3 km w linii prostej.
  • #13 17099678
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Zrób sobie antene zamiast kupować. Przerobiłem "srylion" anten pokojowych, zewnętrznych, cudów na kiju. Zdesperowany zrobiłem antenę z drutu 2,5 kw i obraz miałem jakżyleta. Dużo lepszy niż bym się spodziewał. Musiałem kombinować z dwoma antenami. Jak będę w domu zrobię zdjęcia i postaram się podać wymiary.
  • #14 17099757
    LeDy
    Poziom 43  
    adasito napisał:
    Sproboje jeszcze nią pokrecic może to pomoże. ..od nadajnika mam jakieś 2-3 km w linii prostej.

Przeszukanie zrób ręczne, wybierz kanał i wtedy ustawiaj antenę. Widzisz siłę i jakość. Jakość jest ważniejsza.
  • #15 17099758
    adasito
    Poziom 8  
    Oki poprosiłbym. Wroce do domu i skieruje na współrzędne nadajnika za pomocą kompasu w telefonie. Może to pomoże w złapanie tego muxa
  • #16 17099941
    DiZMar
    Poziom 43  
    adasito napisał:
    Oki poprosiłbym. Wroce do domu i skieruje na współrzędne nadajnika za pomocą kompasu w telefonie. Może to pomoże w złapanie tego muxa

Ja bym zaprogramował dekoder DVB-T na antenie u sąsiada/znajomego który odbiera wszystko a wtedy dopiero "bawiłbym" się anteną. No chyba, ze nie masz takiej możliwości.
  • #17 17099947
    adasito
    Poziom 8  
    DiZMar napisał:
    adasito napisał:

Ja bym zaprogramował dekoder DVB-T na antenie u sąsiada/znajomego który odbiera wszystko a wtedy dopiero "bawiłbym" się anteną. No chyba, ze nie masz takiej możliwości.

Masz na myśli żebym poszedł do kogoś z dekoderem i podpial pod antenę która odbiera wszystko żeby dekoder się zakodowal "zapamiętał" jakoś te programy? Właśnie od znajomego mam ten dekoder który u niego odbierał wszystko. Fakt faktem mieszka na 11 piętrze to może i łatwiej dochodzi sygnał.
  • #18 17099949
    DiZMar
    Poziom 43  
    Oczywiście tak. Jeżeli masz zaprogramowany u znajomego dekoder ze wszystkimi programami to nie ma potrzeby abyś moją sugestię wykonywał. Wystarczy tylko "zabawa" z anteną. Oczywiście u znajomego na takiej wysokości dekoder odbierał "na byle czym".
  • #19 17100393
    adasito
    Poziom 8  
    Powoli już mnie zaczyna coś strzelać chyba trzeba będzie się pożegnać z tv. Ustawiłem kanał 9 - 205,5 tak jak mam podany. Antenę skierowalem prawie w punkt. Jakosc pokazywało do połowy kresek max, wyszukalo kanały WP, nowa, zoom, metro i jakieś pozostałe 8 test.. Centralnie w punkt dekoder oszalał bo pokazywał max i zaraz nic i tak w kolko
  • REKLAMA
  • #20 17100409
    DiZMar
    Poziom 43  
    Jednak przeprogramowujesz dekoder zamiast korzystać z zaprogramowanego na pewnym odbiorze MUX1, MUX2, MUX3 i MUX8 a "bawić się" tylko anteną. Tak robiąc to mówiąc kolokwialnie "zginiesz".
  • #21 17100507
    LeDy
    Poziom 43  
    Coś ty się czepił tego zaprogramowanego? To nie ma znaczenia. Jak szuka na ręcznym to widzi co się dzieje i póki nie uzyska właściwych wskazań sygnału nie robi przeszukania. A jak zrobi przeszukanie to ma te co były dobre.
  • #22 17100511
    DiZMar
    Poziom 43  
    LeDy napisał:
    Coś ty się czepił tego zaprogramowanego? ...

Uważam, że należy sobie ułatwiać a nie utrudniać. Jeżeli jednak ktoś woli iść pod górę zamiast po równym to jego sprawa.
  • #23 17100514
    LeDy
    Poziom 43  
    Też mi ułatwienie latanie po sąsiadach. Trzeba tylko myśleć co się robi i nie ma to nic wspólnego z górką..
  • #24 17100531
    DiZMar
    Poziom 43  
    LeDy napisał:
    Też mi ułatwienie latanie po sąsiadach. Trzeba tylko myśleć co się robi i nie ma to nic wspólnego z górką..

Przecież dostał zaprogramowanego. Nawet wizyta u sąsiada ale później nie trzeba programować kolejnych MUX co zwykle trochę trwa. Nie wspomnę o integracji sąsiedzkiej a nie żeby sąsiad nie znał sąsiada. Każdy zamknięty w swoich czterech ścianach. Zwykłe samolubstwo.
  • #25 17100762
    adasito
    Poziom 8  
    Nie mam pojęcia Panowie udało mi się uzyskac jakość około 80% a nadal nie znalazło tvp 1 itd. Może to wina telewizora czy dekodera nie mam pojęcia. Dekoder MANTA DVBT06SX MPEG telewizor Samsung LE32R32B. Jak znajdę jeszcze sile to sproboje w drugim pokoju gdzie okno prowadzi na nadajnik..
  • #26 17100768
    DiZMar
    Poziom 43  
    adasito napisał:
    Nie mam pojęcia Panowie udało mi się uzyskac jakość około 80% ...

Te 80% masz na MUX-ie na którym są TVP? Czy na odbieranym?
    W MUX 3 zostały umieszczone następujące programy Telewizji Polskiej: TVP1 HD, TVP2 HD, TVP3, TVP Info, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Rozrywka.
  • #27 17100773
    adasito
    Poziom 8  
    Na tym z TVP. Na tym który wyszukuje automatycznie full. Też dziwna rzecz która zauważyłem. Po wyłączeniu tv na dłuższy czas po włączeniu nie łapie sygnału. Trzeba trochę pokrecic i sygnał wraca. Czary.

Dodano po 23 [minuty]:

Nie wiem jak się udało ale antena stoi skierowana w miejsce w który była skierowana kilka razy ale znalazło wszystkie kanały. Czasem obraz się zacina ale ogólnie działa. Choć jestem pewien że i tak za jakiś czas się popsuje. Dzięki wszystkim za pomoc. Jednak mieszkanie w słabym miejscu plus antena pokojowa to bardzo źle rozwiązanie.
  • #28 17100917
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1040
    adasito napisał:
    Mieszkam w Olsztynie i od nadajnika mam jakieś 2-3 km w linii prostej
    adasito napisał:
    Kupiłem antenę że wzmacniaczem
    adasito napisał:
    dekoder oszalał bo pokazywał max i zaraz nic i tak w kolko

Antena ze wzmacniaczem 3 km od nadajnika który nadaje mux-y telewizyjne z łączną mocą 360 kW?! Nie ma si co dziwić że masz problem. To jak zachowuje się dekoder, jest typowym objawem zbyt mocnego sygnału.
    adasito napisał:
    antena pokojowa to bardzo źle rozwiązanie

To akurat wiadomo od dawna. Poza tym - zależy jaka to antena?
  • #29 17101054
    adasito
    Poziom 8  
    Jak podłączyć telewizor bez DVBT do gniazdka z internetem?

Taka antena że wzmacniaczem o sile 44dB
  • #30 17101121
    LeDy
    Poziom 43  
    Chyba wzmacniacz się popsuł albo przestał łączyć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem telewizora bez DVB-T do gniazdka z internetem, które wcześniej umożliwiało odbiór telewizji. Po awarii internetu, serwisant zasugerował, że telewizor powinien mieć DVB-C, aby działała telewizja. Użytkownik rozważa zakup dekodera DVB-C oraz użycie anteny, ale napotyka problemy z odbiorem sygnału, szczególnie z MUX 3. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące poprawy sygnału poprzez odpowiednie ustawienie anteny, użycie wzmacniacza oraz ewentualną wymianę komponentów antenowych. Użytkownik eksperymentuje z różnymi rozwiązaniami, w tym z anteną pokojową i wzmacniaczem, a także z ręcznym przeszukiwaniem kanałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA