logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB/T - Telewizor nie wyszukuje sygnału w nowo wynajętej szeregówce, co robić?

kabacik 15 Sie 2014 13:37 4389 4
REKLAMA
  • #1 13879132
    kabacik
    Poziom 9  
    Witam!
    Wynająłem ostatnio szeregówkę i mam problem z telewizją, mianowicie telewizor nie wyszukuje mi sygnału. Właściciel twierdzi, że nie miał problemów z telewizją.
    Zamieszczam schemat wykonania odbioru telewizji:
    Kilka anten
    które są podłączone w taki sposób:
    i sygnał leci do rozdzielacza:
    w całości wygląda to tak:
    z wyjścia TV4, jak widać na zdjęciu jest podpięte zasilanie w taki sposób:
    ...no i nie działa... telewizor mam z wbudowanym odbiornikiem DVB.
    Pytanie brzmi: W czym tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #2 13879159
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam
    Po pierwsze trzeba sprawdzić czy dociera napięcie 12v do rozdzielacza wyjście 4 TV później czy wychodzi na antenę ant dc i dociera na zwrotnicę?? Widzę że zworki na zwrotnicy poprzecinane więc anteny nie mają żadnych przedwzmacniaczy ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 13879837
    muzzzy
    Poziom 13  
    Jak widać instalacja jeszcze z czasów analoga.
    Najlepiej byłoby to wszystko rozebrać, sprawdzić gdzie jest najbliższy/najmniej zasłonięty nadajnik i skierować na niego najmocniejszą antenę (oczywiście sprawdzić symetryzator i zarobienie przewodu w puszcze) pominąć zwrotnicę i wzmacniacz. Następnie zobaczyć czy będzie (i na jakim poziomie) sygnał. Po sprawdzeniu można się dalej bawić.
  • REKLAMA
  • #4 13880857
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

kabacik napisał:
    Zamieszczam schemat wykonania odbioru telewizji

Fajnie pokazana instalacja :spoko: ale brakuje jeszcze informacji :
    - jaki to TV - pisząc, że ma dekoder w emisji DVB - nic nam nie mówi czy jest to prawidłowy dekoder dla odbioru na terenie RP
    - wszystko ładnie widać - ale nie widać gdzie (z którego złącza) jest podpięte wejście TV do instalacji
    - ile masz w km do nadajników np. z Suchej Góry (jak widać na oklejeniu jednego z wyjść)
    Zalecenia w dziale : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212466.html .

Cytat:
    z wyjścia TV4, jak widać na zdjęciu jest podpięte zasilanie w taki sposób

Tutaj widać jakieś nietypowe rozwiązanie, że zasilacz podłączony do separatora, który jest wpięty [po separacji zasilania] do (chyba) gniazda a następnie kabelkiem koncentrycznym wpięty ponownie do tego samego gniazda już z zasilaniem po kablu. :?:

Cytat:
    Pytanie brzmi: W czym tkwi problem?

Nie jesteśmy u Ciebie przy instalacji, ale na odległość możemy przyjąć, że :
    - brakiem zasilania do ART-4 - jak pisali koledzy
    - dziwnym podłączeniem zasilania i jego kabla wyjściowego z +12V
    - samym dekoderem wbudowanym w TV ( ma to być dekoder DVB-T mpeg 4 )

Pozdrawiam.
  • #5 13926399
    kabacik
    Poziom 9  
    Przepraszam na mój brak zainteresowania tematem ale byłem na urlopie.
    Cytat:
    - jaki to TV - pisząc, że ma dekoder w emisji DVB - nic nam nie mówi czy jest to prawidłowy dekoder dla odbioru na terenie RP
    - wszystko ładnie widać - ale nie widać gdzie (z którego złącza) jest podpięte wejście TV do instalacji
    - ile masz w km do nadajników np. z Suchej Góry (jak widać na oklejeniu jednego z wyjść)

-Telewizor samsung i ma wbudowany dekoder DVB-T MPEG 4. Pracował już na dwóch innych instalacjach.
    -Nie bardzo rozumiem o co konkretnie chodzi.. ;/
    -jedna z anten jest skierowana na Rzeszów, a że mieszkam na terenie tego miasta to do nadajnika od anteny jest jakieś 3km.

Postaram się jakimiś domowymi sposobami posprawdzać przepływ zasilania i dam znać co z tego wynikło.
    W temacie zapomniałem dodać, że gdy tylko sie wprowadziłem łapało mi może ze 3 kanały, z tym że tylko na ODŁĄCZONYM zasilaczu. Nie korzystam na co dzień z czarnego pudła ale pasowało by nie raz wiedzieć co się dzieje w świecie.
REKLAMA