Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Naświetlacze LED z Allegro - warto kupić?

jzsjzs 12 Mar 2018 23:02 2160 10
Optex
    jzsjzs
    Level 8  
    Cześć.

Potrzebuję naświetlacz z czujnikiem ruchu do garażu.
    Różnica jaka jest między naświetlaczami z Allegro, a naświetlaczami, które sprzedawane są przez np. sklepy budowlane to cena. Różnica potrafi być dość spora.
    Stąd moje pytanie, warto kupić naświetlacz z portalu aukcyjnego?

Przykładowy za 40PLN znaleziony w necie: Napięcie zasilania: 230V, Moc użytkowa: 20W, Strumień świetlny: 1700 - 2000 Lm, Kąt świecenia: 120 st.
    Ktoś już kupował? Wie jak to świeci?
  • Optex
    HD-VIDEO
    Level 42  
    W sklepie stacjonarnym, możesz go obejrzeć, porównać z innym, poprosić sprzedawce o załączanie, masz pełną gwarancję/rękojmie (dwa lata).

Z portalu:
    loteria co dostaniesz, kupując prze internet można skorzystać z 14-sto dniowego zwrotu, bez podania przyczyny.
  • Optex
    jzsjzs
    Level 8  
    To wiem, dzięki.
    Bardziej chodzi mi o jakość naświetlaczy z allegro. Są ok? Może ktoś jest w posiadaniu i wie jak święci i jak długo.
    Piotrek#G
    Level 26  
    Jakość? Tak jak kolega wyżej napisał, czyli loteria. Obudowa to najczęściej wyrób aluminiopodobny, a moc jest znacznie zawyżona. Zamiast 20W, faktycznie będzie miał np. 12W. Diody często ze zintegrowanym zasilaczem migające 100Hz w takt sieci...
    Felini
    Moderator
    Cena zazwyczaj się skądś bierze, lepszej jakości diody, zasilacz odpowiedniej mocy, wystarczające chłodzenie (wpływ na żywotność diod).
    Od 4 miesięcy używam codziennie po kilka godzin naświetlacza Ledvance Floodlight 50 W, 5000 lm. Dobrej jakości obudowa, stopień szczelności IP 65,
    przepracował już ok. 500 godzin i nie widać spadku siły światła. Na YT można zobaczyć, jak świecą tanie naświetlacze mimo wysokiej deklarowanej mocy.
    jzsjzs
    Level 8  
    I na takie odpowiedzi liczyłem ;-)
    Możecie polecić jakiś naświetlacz z czujnikiem ruchu 30W?
    sq9fmc
    Level 28  
    Jeszce jedna kwestia w przypadku tego typu urządzeń to ich kompatybilność elektromagnetyczna, EMC.
    Spora część generuje mnóstwo zakłóceń do sieci energetycznej a te przenoszą się na duże odległości, skutecznie utrudniając a czasem uniemożliwiając odbiór radiowy. Dlatego sporo z nich figuruje na liście wyrobów niezgodnych UKE https://danepubliczne.gov.pl/dataset/http-bip-uke-gov-pl-lista-wyrobow-niezgodnych
    Znam także przypadki zakłócania monitoringu przez naświetlacze LED.
    jzsjzs
    Level 8  
    Czyli zapewne te najtańsze z allegro będą niezgodne z UKE?
    mariuszkam
    Level 15  
    jzsjzs wrote:
    Czyli zapewne te najtańsze z allegro będą niezgodne z UKE?

Nic nie jest takie pewne. Po drugie tłumaczenie, że na Allegro sprzedają taniej, bo mają "badziewie" jest nieprawdą. Sklepy internetowe nie zawsze muszą płacić za lokal, jak robi to sklep stacjonarny. Takich wydatków jest dużo, gdy porówna się sklep internetowy a stacjonarny. Dam Wam przykład na oponach. Większość ludzi uważa, że na Oponeo są najtańsze opony. A to nieprawda. Kupując na giełdach samochodowych, na jednej sztuce można zaoszczędzić od 30 złotych wzwyż. W zależności od ceny opony. Im droższa opona, tym większa różnica na sztuce.
    Ktoś na innym forum napisał, że pewnie jakieś podróbki, bez gwarancji itp. Niestety ale wszystko jest w porządku. Opony są oryginalne, gwarancję dostaje się na 2 lata jak na Oponeo. Skąd pochodzi aż taka różnica...? Oponeo musi zapłacić za kuriera, opłacić reklamy na internecie, magazynowanie opon, wydatków jest dużo. Za sprzedaż na giełdzie opon płaci się tylko za wjazd. Sprzedają je osoby, które prowadzą wulkanizację, więc nie żyją tylko oponami.
    W przypadku elektroniki, różnica jest podobna. Jedni za coś płacą, inni nie dlatego mogą taniej sprzedawać. A z drugiej strony i tak wszystko, lub prawie wszystko robi "chińczyk"
    Felini
    Moderator
    mariuszkam wrote:
    A z drugiej strony i tak wszystko, lub prawie wszystko robi "chińczyk"

Tak, ale "Chińczyka" nie można już utożsamiać tylko i wyłącznie z niską jakością. W Państwie Środka można kupić tani, kiepski towar, ale też droższy i lepszy.
    Mój naświetlacz Osram Ledvance też jest made in China, ale czy jest słabej jakości...?
    jzsjzs
    Level 8  
    Trzy miesiące temu kupiłem naświetlacz z Allegro za 30PLN dla sprawdzenia.
    Nawet daje radę. Oby tak zostało :)