logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus X750JB - Mrugające diody i wiatrak po wymianie zasilacza

muny 14 Mar 2018 18:47 1374 2
REKLAMA
  • #1 17103040
    muny
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,
    Mam takiego laptopa i niestety nie włącza się. Zasilacz sprawdziłem jest uszkodzony. Podłączyłem nowy i objaw jest taki, że zaczynają mrugać diody od zasilania i dysku twardego, przy jednoczesnym ciągłym przyspieszaniu i zwalnianiu wiatraka na chłodzeniu. Wyjąłem więc płytę główną i poodpinałem wszytko poza jedną kością ramu (zresztą bez ramu jest to samo). Objaw jest ten sam.
    Może być uwalony bios, czy raczej coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 17104040
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Zacznij od resetu cmos.
    Jeśli nie pomoże - wykonaj podstawowe pomiary i przedstaw wyniki - np. rezystancje i napięcie na cewkach przetwornic.
    BIOS możesz przeprogramować i sprawdzić zachowanie płyty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17104116
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6828
    Jeden z kilku...? tematów o tym modelu Link

1. Opis z płyty.
    2. Standartowa procedura startu płyty> pomocny "elementarz" opisany Link_ odp.10 w tym temacie
    - + pomiary

p.s
    Elementarz Link
    Cytat:
    1. zasilanie kbc , Bios > ok?
    2. generacja kwarców na south i kbc ?
    2a. napięcie na przycisku Power On
    2b. Lid_sw# = 1 / pm_rsmrst# = 0 -> 1 (po naciśnięciu) i translacja sygnału "nacisniecia przycisku" pbtn_out# na South
    -2c. jeśli m_rsmrst# ma 1, to South powinien podnieść syg.: PM_SLP_S3#, PM_SLP_S4#, PM_SLP_S5#
    3. jesli to wszystko Ok > kbc podniesie pozostałe syg. potrzebne do pracy laptopa