logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SPV43M10EU/20 - błąd E19.

Phantomxxx 14 Mar 2018 21:05 22533 8
REKLAMA
  • #1 17103423
    Phantomxxx
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. Posiadam zmywarkę Bosch SPV43M10EU/20.

Walczę już ze zmywarką 2 dni (chciałem zostać bohaterem w domu). Przygoda zaczęła sie od tego, że zmywarka podczas pracy stanęła i pokazała błąd E25 (zablokowana pompa /wyczyść pompę), wyjąłem zmywarkę, rozkręciłem, dostałem się do pompy. Zdemontowałem ją i wyczyściłem, aczkolwiek była ok - trochę syfu było w sitku.

Poskładałem wszystko i pokazała błąd E01 (usterka obwodu elektronicznego), więc rozebrałem jeszcze raz, przedmuchałem wtyczki, posprawdzałem czy siedzą ok i tak też było. Poskręcałem zmywarkę i przeprowadziłem test, czyli zmywanie 15 min, tak na szybko i było ok. Rano ją włączam, a ta pokazała zaraz po włączeniu programu i wciśnięciu START błąd E19 (usterka dozownika) i zmywarka nic nie reaguje.

Przestudiowałem Internet i YouTube i niby wszystkim pomagała wymiana elektrozaworu, więc udałem się do sklepu i zakupiłem elektrozawór od pralki (troszkę się różnił, ale cewka ta sama, więc wyczyściłem tłoczek, zmieniłem cewkę, przelutowałem wtyczki). Składam i znowu to samo - ze startu błąd E19.
    I tu pytanie moi drodzy do was. Czy mam jeszcze szanse zostać bohaterem w swoim domu? Może jakieś podpowiedzi? A dodam, że stara cewka miała 7kA, a nowa ma 3,5kA.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17103573
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Na tą przypadłość trzeba wymienić moduł.
  • #3 17103591
    Phantomxxx
    Poziom 7  
    Może głupie pytanie, ale o który moduł chodzi gdzie sie znajduje?
  • REKLAMA
  • #4 17105648
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Ten moduł na dole zmywarki.
  • #5 17108623
    Phantomxxx
    Poziom 7  
    Moduł spalony (chyba 3 tranzystory) i zawieziony do elektronika za tydzien prawdpodobnie bedzie gotowy.
  • REKLAMA
  • #7 17865845
    Phantomxxx
    Poziom 7  
    Modul i elektrozawor
  • REKLAMA
  • #9 18947642
    mr.meeseeks
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Miałem ten sam problem. Ale nie ma tranzystorów, są triaki Z9M. Więc prawdopodobnie nie aktywuje zaworu elektromagnetycznego DC. Masz jakiś pomysł? nic się nie pali, ale błąd E19 pokazuje tylko włączenie zmywarki.
    Zmywarka Bosch SPV43M10EU/20 - błąd E19. Zmywarka Bosch SPV43M10EU/20 - błąd E19.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Bosch SPV43M10EU/20 zgłasza problem z błędem E19, który pojawił się po wcześniejszych błędach E25 i E01. Po czyszczeniu pompy i wymianie elektrozaworu, zmywarka nadal nie działa. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonym module elektronicznym, który znajduje się na dole urządzenia. Wskazano również, że użycie niewłaściwego elektrozaworu (z pralki) mogło uszkodzić moduł. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują zakup oryginalnego elektrozaworu oraz sprawdzenie triaków w module.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA