logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci WiFi w domu: Ustawienia routerów TP-LINK TL-WR841N w trybie A/P

xmaslakx 06 Mar 2022 10:35 543 6
REKLAMA
  • #1 19917400
    xmaslakx
    Poziom 8  
    Witam.
    Mieszkam w dość rozległym domu i chciał bym w nim zrobić jakąś namiastkę sieci wifi z rozsądnym zasięgiem.

Do sedna problemu.

Internet wejściowy do domu to LTE PLAY, nie jest to fantastyczna opcja wiem ale najlepsza w mojej lokalizacji.
    Router jest zlokalizowany na poddaszu i tam jest tylko jeden kabel sieciowy, którego drugi koniec prowadzi do skrzynki na dole domu. W skrzynce zaś znajdują się już kable do każdego pokoju. Pokoi jest 6. Planuje postawić routery/ap w dwóch skrajnych pokojach na piętrze i jeden na dole w centralnym punkcie salony. Wtedy zasięgi mi się pokrywają w stopniu zadowalającym i gdzie nie pójdę z telefonem czy komputerem wszędzie zasięg mam.

Natomiast pytanie jest o ustawienia routerów.
    Pracuje w punkcie odbioru elektrośmieci i ktoś ostatnio wyrzucił kilka routerów TP-LINK TL-WR841N tak tak wiem nie są to fantastyczne routery ale zasięgowo i prędkościowo w zupełności wystarczą.

Zachciało mi się jednak by każdy z nich pracował jako A/P i pytanie jak to poprawnie skonfigurować by sieć nie miała konfliktów.

ROUTER PLAY (198.168.0.1 serwer DHCP ON)
    | (kabel rj45 podpięty do portu nr 1, w routerze play do portu WAN czy LAN w WR841N)
    TP LINK (jaki tutaj ustawić adres IP 192.168.0.2 czy 192.168.1.1 i i czy tutaj serwer DHCP ON czy OFF)
    | do portu WAN czy LAN? | do portu WAN czy LAN?
    TP LINK jakie IP TP LINK jakie IP

Chciał bym by w całym domu była ta sama nazwa sieci i hasło.

Podpowie ktoś?
    Załączniki:
    • Konfiguracja sieci WiFi w domu: Ustawienia routerów TP-LINK TL-WR841N w trybie A/P Bez tytułu.png (19.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19917426
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19917608
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    A jaki sprzęt od ZTE masz dla Play i akurat czemu router na strychu ? No i na jakiej podstawie twierdzisz że PLAY to nie jest fantastyczna opcja, mas niskie prędkości? Mobilny internet z Play moze działać szybko https://www.speedtest.net/result/a/7710526380
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 19917808
    xmaslakx
    Poziom 8  
    mam zte mf286 i zte mf286r. No w obecnych czasach najlepsze połączenie to jednak mimo wszystko kablowe, a nie LTE ale ja nie mam innej opcji.

Poddasze/strych dlatego bo tam mam najlepszy zasięg jeśli chodzi o cały dom i do tego anteny mają tam wyjścia.

Prędkości średnio 20 Mbps
  • #5 19917930
    matek451
    Poziom 43  
    LTE na porzadnym sprzęcie, po zapewnieniu optymalnych parametrów sygnału na pasmach pojemnościowych LTE pozwala uzyskać wysokie prędkości jeśli stacja jest nieprzeciążona. Na Dolnym Śląsku sieć Play z reguły pozwala na wysokie osiagi, PLAY prowadzi tam od dawna regularną rozbudowę sieci, 20Mb/ to bardzo słaby wynik, nie ma za bardzo co dzielić w sieci lokalnej. W twojej lokalizacjie potwierdza się to w 100% co napisałem.
    Stacja bazowa Play Wróblewice działa w agregacji LTE2600+2100+1800+800 na 55MHz i duzy potencjał bo to stacja na światłowodzie, wkrótce odpalona zostanie ta nowa lub już działa w Krępicach przy Kwiatowej, stacja ma dosył radiolinią 1803Mb/s z tej we Wróblewicach i zapewne dostanie komplet pasm.
    Niestety ale widać ze nie posłuchałeś moich rad , najpierw MF286, potem MF286r, jakaś antena a wyniki jak były tak są tragiczne mimo kolejnej zmiany operatora. Play miał potencjał, teraz jeszcze go zwiększył stawijac kolejną stację bazową ale z tego trzeba umieć skorzystać, 20Mb/s jakie uzyskujesz to dramat, pokazałem ci jak moze działać ten operator z takich stacji bazowych jak wie się jak to zrobić.
    Rozbudowa sieci lokalnej na łaczu o prędkości którą masz na tylu klientów i AP mija się z celem.
    Straciłeś kupę czasu, pewnie kasy a wyniki sa marne a wystarczyło posłuchać kogoś kto ma o tym pojęcie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 19920075
    xmaslakx
    Poziom 8  
    matek451

Nie wydałem ani dużo pieniędzy ani czasu.

Mam ten ruter ZTE 286 jeszcze od orange, ten ZTE 286r dostałem od play.

Moja lokalizacja jest blisko ten anteny we Wróblowicach ba nawet widzę ją z okna. Uwierz mi na potrzeby domowników te pędkości, które uzyskuje są w porządku. Tutaj chodzi nie o osiągi łącza, a zapewnienie dobrego sygnału w całym domu. Routery TP LINKA można powiedzieć spadły mi z nieba więc chcę je wykorzystać nie jestem za tym by wszystko szło na złom bo jest nowe.

35.53 Mb/s dl i 7.46 Mb/s up na chwilę obecną ale żona ogląda coś jeszcze na YT także jakoś ten play daje radę.
  • #7 19920138
    matek451
    Poziom 43  
    Kazdemu wg.potrzeb, wybór MF286r w abonamencie z PLAY to błąd, w ratach koszt 269 zł, router wart 150-200 zł. Wyniki jak na PLAY słabe, szczególnie na UL. Ale mnie to nie dziwi bo ty porad i tak nie słuchasz.
    Do takiego łacza te WR-841 jako AP to aż za wiele, kazdy z nich wpinasz do portu LAN i dajesz adres 192.168.0.2 kolejny z końcówką 3 a ostatni z 4. DHCP wyłaczone, WiFi na 2,4GHz takie same szyfrowanie i hasło jak na MF286r, kanały na kazdym z nich rózne. Na MF286R serwer DHCP ustawiasz od 192.168.0.10 . Na takiej sieci nie masz płynnego przechodzenia klienta po AP gdy chodzisz z nim po domu. No i to nie PLAY daje radę bo on tam ma wielki potencjał tylko MF286r na dwóch pasmach jakoś działa a pasma i stacja nie są przeciążone.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje skonfigurować sieć WiFi w dużym domu, wykorzystując routery TP-LINK TL-WR841N w trybie Access Point (A/P). Internet dostarczany jest przez LTE PLAY, a router znajduje się na poddaszu. Użytkownik zamierza ustawić routery w różnych pomieszczeniach, aby zapewnić zasięg w całym domu. W dyskusji poruszono kwestie konfiguracji routerów, w tym ustawienia takie jak identyczne szyfrowanie i nazwa sieci, wyłączenie DHCP oraz różne kanały na każdym z routerów. Zwrócono uwagę na ograniczenia sprzętowe oraz na to, że płynne przełączanie między punktami dostępowymi nie będzie możliwe na tym sprzęcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA