Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel meriva A 1.6 easytronic - brak przyuczenia skrzyni biegów

16 Mar 2018 20:34 1227 2
  • Poziom 19  
    Witam serdecznie.

    Dzisiaj chciałem polepszyć działanie skrzyni, bo od momentu zakupu z małym przebiegiem 102kkm, skrzynia przy wbijaniu wstecznego biegu przeważnie zgrzyta i wali oraz potrafi zdłąwić silnik, przy ruszaniu do przodu robi to gwałtownie, mimo że pedał gazu wg. opcoma działa płynnie, przy dynamicznej jeździe przy zmianie z 2 na 3 bieg czuć było jakby się sprzęgło ślizgało.

    Pierwsze przyuczania biegów na zimnym silniku zakańczały się niepowodzeniem, ustawienie styku sprzęgła również. Nie mogłem również odpalić silnika. Kliknąłem na ustawienie parametrów bez ABS a następnie dałem przyuczanie biegów, które za którym razem poszło. Po odpaleniu silniku dalsze programowanie kończyło się błędem, ale silnik już działał.

    Po rozgrzaniu silnika do temp roboczej w końcu udało się przeprowadzić programowanie położenia biegów i styku sprzęgła. Co dziwne mimo powodzenia na opcomie wyświetlało mi błąd, że nie zaprogramowano styku sprzęgła i nie dało się go skasować.
    No ok, to jadę. Pedał w podłogę i auto max 2500rpm i 20km/h. Skrzynia nie zmienia biegów i nie przechodzi w tryb manualny.

    Ponowne programowanie i dupa - "Sync1st gear... Sequence error". Skrzynia nie działa. Na wyświetlaczu F. Błędy P1735 (brak przyuczenia skrzyni biegów) i P1732 (błąd geometrii skrzyni biegów), P1734 (nie ustawiony pkt styku sprzęgła).

    Płyn w sterowniku sprawdzałem jakieś miesiąc temu i było pod korek. Błędów w silniku brak, aczkolwiek walczę z większym spalaniem, bo przy tych samych warunkach jazdy i prędkości na tempomacie potrafi raz wskazywać przez dłuższy czas 6-6,5L, a parenaście minut później 9-10L/100km też przez dłuższą chwilę.

    Jak usprawnić skrzynie?

    Ps. przed wejściem do ustawień skrzyni, przejrzałem parametry silnika, który miał zapisany błąd sondy lambda, gdyż ostatnio w korku w czasie tłoczenia się zgasł mi silnik i sam się odpalił na pych w czasie jazdy i wywaliło checka, który to zaś po paru godzinach postoju przy ponownym odpaleniu zgasł a błąd widocznie został. Tak więc w parametrach silnika znalazłem pozycję: "ETC Limp Home Mode (Electronic Throttle Control) - Reduced Power".
    Może to jest winne ograniczonych obrotów i prędkości? Tylko, że to widziałem przed programowaniem skrzyni.

    Moderowany przez CameR:

    Wydzielono z archiwalnego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3360936.html
    Reg. 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

  • Poziom 12  
    Witam.
    Mam podobny problem co ty.
    Szarpie przy ruszaniu nie daje się zaprogramować punktu początkowego sprzęgła - błąd p1734 oraz nie zmienia biegów ręcznie i nie chce wejść w manual. Jedzie tylko do tylu i na 1 do 2000-2500 obrotów.
    Proszę o informację co było u ciebie.
    Pozdr
  • Poziom 19  
    Mechanik wymienił plyn w sterowniku i zaprogramowal ja ponownie.