logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

bąble po klejeniu OCA - bąble przy sklejeniu lcd iPhone oca autoklaw i Laminator

dante2011 17 Mar 2018 10:20 3435 8
REKLAMA
  • #1 17108770
    dante2011
    Poziom 9  
    Witam zacząłem przygodę z przeklejaniem wyświetlaczy, rozklejanie wyświetlacza, czyszczenie idzie ok, problem się zaczyna przy laminatorze i autoklaw, po zakończonym procesie zostają dość duże bąble, z 5 zrobionych, 4 są z bąblami, dodam że używam szybki+ramka+oca.

bąble po klejeniu OCA - bąble przy sklejeniu lcd iPhone oca autoklaw i Laminator
  • REKLAMA
  • #2 17115295
    Banan001
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Jaką temperatura i nacisk na sprzęcie ustawiłeś?
  • #3 17122851
    seba694637
    Poziom 16  
    Ocena: 114
    Zostawić na dłużej w autoklawie w wyższej temperaturze i powinno być ok. Ekran włożony do zagrzanego autoklawa czy zimnego ?
  • REKLAMA
  • #4 17122892
    rafallos5
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Takie bąble spowodowane są albo zabrudzoną powierzchnią, albo plastrem niskiej jakości. Też mieliśmy z tym problem- spróbuj ustawić wyższe ciśnienie, temperaturę max około 55C, Postaraj się odtłuścić powierzchnnię super dokładnie i popróbuj z innymi plastrami. Ja kupuję do Samsunga Note 4 i docinam.
  • REKLAMA
  • #5 17538221
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17538954
    sagem90
    Poziom 17  
    Ocena: 85
    Ja tne nozyczkami.
  • REKLAMA
  • #7 18053216
    wlodiWNL
    Poziom 12  
    Ocena: 54
    A ja mam problem z klejeniem iphone 5,5s,6,6s. Mianowicie po każdym zakończonym procesie niemal za każdym razem są bąble na rogach niemal w identycznych miejscach bąble po klejeniu OCA - bąble przy sklejeniu lcd iPhone oca autoklaw i Laminator

Nie wiem co robię nie tak, już kombinowałem z różnymi ustawieniami temperatur, czy oca zostanie nałożony na szybke czy bezpośrednio na lcd to efekt jest taki sam. Czasami po drugim czy też trzecim procesie uda się zniwelować bąble w dolnej części ekranu ale w górnej niesty zostają.
    Tylko z tymi modelami mam kłopoty bo np z iphone 7 czy nawet 8 nie mam problemu najmniejszego i od pierwszego strzału jest idealnie bez żadnych pęcherzy. Z innymi ekranami samsunga, lg, Huawei czy też xiaomi itd. problem nie występuje.

Właśnie jedzie do mnie mata poliuretanowa gdyż obecnie pracuję na kauczukowej.

Ciekaw jestem waszych rad, opini oraz jak to u was wygląda.

Pracuje na TBK-308A
  • #8 18053354
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18053393
    wlodiWNL
    Poziom 12  
    Ocena: 54
    Maxpimp napisał:
    Mam ten sam laminator i sprawdza się fajnie powiem szczerze.
    Co do tego być może nierownomierny docisk lub zby duża powieszchni przyciskasz przed laminacji i debbublerem. Mi też ostatnio w 5 s takie bable się pojawiły ale po tygodniu wsiąkły

Możesz wyjaśnić o co chodzi ze za dużą powierzchnią przyciskam?
    Ekran z szybką kładę na formie silikonowej grubości około 1cm szybką do góry.
    Zamówiłem mate poliuretanową, bo być może w tej formie silikonowej tkwi szkopuł.

No niestety moje bąble nie znikają gdyż są bardzo duże. Z godziny na godzinę po procesie laminacji się rozrastaja prawie jak na foto autora tematu ;)

Stosowałam już plastrów o różnej grubości jak i też sam docinalem z większej sztuki i efekt jest ciągle taki sam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem bąbli pojawiających się podczas laminacji wyświetlaczy LCD iPhone przy użyciu OCA, laminatora i autoklawu. Użytkownicy sugerują, że bąble mogą być wynikiem zanieczyszczonej powierzchni, niskiej jakości materiałów lub niewłaściwych ustawień temperatury i ciśnienia. Rekomendacje obejmują zwiększenie temperatury do około 55°C, dłuższe trzymanie w autoklawie oraz dokładne odtłuszczenie powierzchni. Wskazano również na problemy z konkretnymi modelami iPhone'a, takimi jak 5, 5s, 6, 6s, w przeciwieństwie do modeli 7 i 8, które nie sprawiają problemów. Użytkownicy wymieniają różne metody docinania plastrów oraz zmiany w używanych materiałach, w tym przejście na maty poliuretanowe.
REKLAMA