logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone - LOCA żółte plamy dzień po wklejeniu szybki

iQuaz 18 Gru 2015 02:21 9822 11
REKLAMA
  • #1 15250215
    iQuaz
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich,
    wklejając nowe szybki w iPhone powstają mi żółte przebarwienia dzień po wklejeniu. Wiem, że wielu obecnych tu serwisantów pewnie zna tą przypadłość i nie ujawni jego rozwiązania, ale nie tego oczekuję, bo to ich sposób zarabiania na chleb. Chciałbym się tylko dowiedzieć, czy jest możliwe wklejanie szybek w iphone 5/5s i w górę w technologi LOCA, tak aby nie pojawiały się owe przebarwiania - naprężenia LCD? Technikę dopracuję sam, nie oczekuję gotowego rozwiązania tylko informacji, że ta technologia nadaje się do tych typów LCD (iPhone), ew. jakiś wskazówek naprowadzających :)
    iPhone - LOCA żółte plamy dzień po wklejeniu szybki
  • REKLAMA
  • #2 15250676
    zolwik1985
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam

Oczywiście, że istnieje możliwość wklejania szybek bez takich plam bo sam to robię i nigdy takiej przypadłości nie miałem. Owe plamy widoczne na zdjęciu wyglądają jakby lcd w tych miejscach był "przegrzany", użyta została zbyt wysoka temperatura przy separacji
  • REKLAMA
  • #4 15252062
    rekordgsm
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Te plamy to naprężenia, po wyjęciu z telefonu też są ?, często tak się dzieje w alcatelach, htc itp przy naprężeniach lub w miejscach przy pęknięciu szybki.
  • #5 15252576
    iQuaz
    Poziom 11  
    Jak napisałem, plamy pojawiają się po wklejeniu szybki. Przegrzanie to nie jest, bo po ponownym oddzieleniu szybki, wszystko znika.
    Wnioskuję, że dzieje się tak na skutek nierównomiernego rozprowadzenia kleju pomiędzy LCD a szybką, przez co klej uciska punktowo wyświetlacz. Dziwi mnie jedynie, że plamy pojawiają się dopiero po kilkunastu godzinach od wykonania zabiegu, pomimo iż klej powinien zaschnąć po utwardzeniu promieniami UV.
  • REKLAMA
  • #6 15254405
    rekordgsm
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Tak jak pisałem to naprężenia, ale one robią się również po wklejeniu szyby bez zamontowania w telefonie ?
  • #7 15254438
    iQuaz
    Poziom 11  
    tak, na zdjęciu jest sam LCD z wklejoną szybką i tylko podpięty do telefonu.

@update
    Warstwa kleju musi być jak najcieńsza. Problem częściowo rozwiązał rzadszy klej, lepiej się rozpływa na ekranie. Teraz jest już zdecydowanie lepiej, nie ma żółtych plam po wklejeniu szybki.
  • #8 15314443
    amigos
    Poziom 16  
    Ocena: 131
    Poradziłeś sobie całkowicie z tymi plamami? U mnie pojawiają się po kilku dniach od przyklejenia szybki. Używam Kafutera K-3626 ale nie mam pewności co do jego orginalności. Jeśli to kwestia kleju to możesz podać jakiego używasz?
  • #9 15322593
    iQuaz
    Poziom 11  
    Tak, udaje się już wklejać szybki bez przebarwień. Istotną różnice robi lepkość kleju, właściwa do wielkości wyświetlacza oraz jej odpowiednia warstwa i równomierne rozprowadzenie. Z tym, że im cieniej, nie znaczy lepiej... Niestety trochę trzeba nawklejać się szybek, żeby opracować własną technikę. Używam kleju DUV tp-1000
  • #10 15322614
    amigos
    Poziom 16  
    Ocena: 131
    Dziękuję za informację. Już kilka razy wklejałem i zawsze to samo. Czasami po 2 dniach, a czasami nawet po tygodniu wychodzi pasek i to najbardziej widoczny u góry. Zmienię klej i zobaczymy.
    Dziękuję i pozdrawiam!
  • #11 15323414
    venummasa
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    iQuaz napisał:
    Tak, udaje się już wklejać szybki bez przebarwień. Istotną różnice robi lepkość kleju, właściwa do wielkości wyświetlacza oraz jej odpowiednia warstwa i równomierne rozprowadzenie. Z tym, że im cieniej, nie znaczy lepiej... Niestety trochę trzeba nawklejać się szybek, żeby opracować własną technikę. Używam kleju DUV tp-1000

Do iphonów powinno się stosować oca
    Jak z trwałością tego na loca ?? Dostałem ostatnio do wymiany po kimś własnie co kombinował coś z loca tragedia poprostu.
  • REKLAMA
  • #12 15325215
    iQuaz
    Poziom 11  
    Klej trzyma bardzo dobrze, tam gdzie został utwardzony nie puszcza. Faktycznie, odciąć szybkę zrobioną na LOCA jest dużo trudniej niż oryginalną i bardzo łatwo jest rozlać LCD.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem żółtych plam pojawiających się na wyświetlaczach iPhone po wklejeniu szybki w technologii LOCA. Użytkownicy zauważyli, że plamy mogą być wynikiem naprężeń LCD spowodowanych nierównomiernym rozprowadzeniem kleju. Wskazano, że kluczowe jest stosowanie cienkiej warstwy kleju oraz odpowiedniej lepkości, co może zminimalizować problem. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi rodzajami kleju, w tym DUV tp-1000 oraz Kafuter K-3626, podkreślając, że jakość kleju ma istotny wpływ na trwałość i wygląd wyświetlacza po naprawie. Zauważono również, że technika wklejania wymaga praktyki, aby osiągnąć zadowalające rezultaty.
REKLAMA