Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Przetestowanie instalacji PV przed wymianą licznika na dwukierunkowy

jojoro 18 Mar 2018 09:36 12216 5
    jojoro
    Level 11  
    W piątek wieczorem firma zainstalowała mi PV 4 kW, dostałem dokumentację do zgłoszenia do operatora (energa zgłoszenie przyjmuje mailem/formularzem na stronie więc porobiłem skany i tak puściłem).
    Niestety pod koniec instalacji nasłonecznienie było takie, że falownik startował ale przetwornica się nie załączała już na produkcję.
    Elektryk powiedział, że jak bedzie słońce to mam sobie właczyć system i zobaczyć czy jest ok, a w przypadku złego działania do niego dzwonić.

Czy moge to zrobić? Czy Energa nie zauważy tego i nie naliczy mi jakiejś kary? Nie uszkodzę licznika (elektroniczny licznik dwutaryfowy model 12ea52rn/1).
    Oczywiście nie mam zamiaru włączać systemu na miesiąc tylko na kilkanaście minut żeby falowniki się ustabilizowały na jakiejś mocy co pozwoli mi oszacować czy sprzęt jest w pełni sprawny (w tej chwili mam pełne nasłonecznienie)
  • Helpful post
    marcinbbb
    Level 26  
    Odpalaj bez problemu, tylko licznik całą produkcję będzie naliczał jako pobór prądu. Miałem dokładnie to samo i też w Energa.

W inwerterze być może będziesz musiał ustawić kraj PL.
    Tech132
    Level 26  
    Włączaj instalację i urządzenia w domu ,bo szkoda by się marnowała .Nikogo nie ukarali za włączenie wcześniej instalacji.
    PV_Albert
    Level 21  
    Tech132 wrote:
    Włączaj instalację i urządzenia w domu ,bo szkoda by się marnowała .Nikogo nie ukarali za włączenie wcześniej instalacji.

Trudno jest bez strażnika mocy (dynamicznego obciążenia) wykorzystać na bieżąco energię. Poniżej przykład z dnia wczorajszego.
    Przetestowanie instalacji PV przed wymianą licznika na dwukierunkowy
    Nadwyżka energii wprowadzona do sieci zostanie policzona jako pobranie.
    Taka zabawa do czasu zmiany licznika/podpisania umowy może być całkiem kosztowna przy 4KWp.
    piotrekpp11
    Level 13  
    Ja miałem te szczęście zę przed zgłoszeniem instalacji miąłem licznik tarczowy. Po uruchomieniu PV licznik zasuwał do tyłu.
    jojoro
    Level 11  
    Dziękuję. Instalacja przetestowania i działa.