logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek ciśnienia w ogrzewaniu podłogowym (układ zamknięty)

mlpmlp11 18 Mar 2018 19:10 33564 11
REKLAMA
  • #1 17112271
    mlpmlp11
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem ze spadkiem ciśnienia w ogrzewaniu podłogowym (woda jest w układzie zamkniętym ogrzewana piecem olejowym Urlich). Od pewnego czasu ciśnienie spada w zbiorniku wyrównawczym o praktycznie 1bar w ciągu tygodnia (każdego dnia po ok jednej kreseczce). Tydzień temu był u mnie hydraulik i wymienił mi zbiornik wyrównawczy na nowy, więc nie jest to wina zbiornika.

Problem ten trwa już 2 miesiące odkąd hydraulik wymienił mi termostatyczny zawór mieszający. Po kilku dniach ciśnienie spadło do 0 i zanim się zorientowałem co się stało, piec chodził tak podejrzewam że z 1 dobę. Od tego czasu ciśnienie spada i muszę dopuszczać wodę. Dla sprawdzenia zakręciłem zawór dopływu i odpływu z rozdzielacza wody w podłogówce. Ciśnienie mimo to zaczęło spadać. Czyli można wykluczyć instalację podłogową. Zostaje tylko odcinek od pieca, zbiornika wyrównawczego do rozdzielacza. Przejrzałem również wszystkie rury i połączenia które są ponad posadzką (część rur jest pod płytkami) ale nie znalazłem żadnego wycieku.

Dodam również, że jak piec grzeje to ciśnienie wzrasta o ok 2 kreski i nie ma żadnych spadków. Po wyłączeniu się pieca ciśnienie wraca do stanu z przed włączenia i w czasie gdy piec nie pracuje po ok 5 godzinach ciśnienie zaczyna spadać. Im dłużej piec się nie włącza tym ciśnienie bardziej spada.

Niestety sam nie jestem hydraulikiem i raczej nic nie chcę samemu kombinować ale hydraulik który robił mi instalację i wszystkie wymiany mieszka 30km ode mnie i mam kłopot z kontaktem. Dlatego też proszę o poradę co mogę jeszcze sprawdzić bądź podpowiedzieć hydraulikowi bo mi się już skończyły pomysły a i hydraulik tez nie wie co to może być bo obstawiał na zbiornik wyrównawczy.

Z góry dziękuje za pomoc.

PS. Przepraszam że aż tyle napisałem ale chciałem dobrze opisać sytuację.
  • REKLAMA
  • #2 17112499
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4686
    mlpmlp11 napisał:
    Dodam również, że jak piec grzeje to ciśnienie wzrasta o ok 2 kreski i nie ma żadnych spadków. Po wyłączeniu się pieca ciśnienie wraca do stanu z przed włączenia
    Moim zdaniem, zanim zaczniesz jeszcze cokolwiek wymieniać wstrzymaj się trochę i poobserwuj manometr, bo
    mlpmlp11 napisał:
    w czasie gdy piec nie pracuje po ok 5 godzinach ciśnienie zaczyna spadać. Im dłużej piec się nie włącza tym ciśnienie bardziej spada.
    I to jest w zasadzie normalne, bo temperatura spada, a w związku z tym ciśnienie tez, chyba że, spada całkiem do 0, to wtedy już nie jest OK.
  • #4 17112813
    mlpmlp11
    Poziom 2  
    stanislaw1954 napisał:
    I to jest w zasadzie normalne, bo temperatura spada, a w związku z tym ciśnienie tez, chyba że, spada całkiem do 0, to wtedy już nie jest OK.

Tylko w tym sęk, że przez 5lat (czyli od kiedy mam tą instalację) ciśnienie spadało o 1 bar ale tylko raz do roku a tutaj spada ono co tydzień i dzieje się tak już 2 miesiące.

mirrzo napisał:
    A może woda ucieka przez zawór bezpieczeństwa.

Zawór bezpieczeństwa też bym wykluczył gdyż często obserwowałem jak piec działa czy coś z niego leci. Poza tym nie ma żadnej wody na podłodze tuż pod nim ani nigdzie w okolicy. Rury też są suche i nie zauważyłem by z nich leciała jakakolwiek para.
  • REKLAMA
  • #5 17115162
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2124
    Nie pozostaje nic innego jak odciąć zaworami kocioł i zrobić próbę ciśnieniową na reszcie instalacji. Jeśli jest wyciek, to odcinając kolejne obwody podłogówki odnaleźć wadliwy obieg i przyjrzeć się mu bliżej: czy nie ma wycieków na rozdzielaczu, śladów patyny na mosiądzu, brązowych zacieków itd.
    Jeśli nie ma żadnych objawów wycieku nietety może sie okazac, że wyciek jest na rurkach w posadzce. Uwaga na rury pex us metrix parcieją po 10 latach i są bardzo kruche.
  • #6 17115893
    pablos11111
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Kolega ma rację. Może być uszkodzony zawór bezpieczeństwa i tym samym raz wypluje, a raz utrzyma ciśnienie wody.
    Załóż na zawór bezpieczeństwa jakiś przezroczysty baniak, butelkę lub zaobserwuj czy przy zaworze nie jest mokro.
    A wymiana naczynia zbiorczego, to tylko naciągnięcie Cię na koszta. Naczynie jeżeli ma ciśnienie( a można to w bardzo prosty sposób sprawdzić) to bez problemu będzie działało.
  • #7 17115982
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4686
    pablos11111
    pablos11111 napisał:
    Może być uszkodzony zawór bezpieczeństwa i tym samym raz wypluje, a raz utrzyma ciśnienie wody.
    Czytaj uważnie, ze zrozumieniem.
    mlpmlp11 napisał:
    Zawór bezpieczeństwa też bym wykluczył gdyż często obserwowałem jak piec działa czy coś z niego leci. Poza tym nie ma żadnej wody na podłodze tuż pod nim ani nigdzie w okolicy. Rury też są suche i nie zauważyłem by z nich leciała jakakolwiek para.
    Jedynie próba ciśnieniowa instalacji (podłogówki), tak jak opisał to Kol. Andrzej Ł.
  • #8 17116706
    mlpmlp11
    Poziom 2  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Nie pozostaje nic innego jak odciąć zaworami kocioł i zrobić próbę ciśnieniową na reszcie instalacji. Jeśli jest wyciek, to odcinając kolejne obwody podłogówki odnaleźć wadliwy obieg i przyjrzeć się mu bliżej: czy nie ma wycieków na rozdzielaczu, śladów patyny na mosiądzu, brązowych zacieków itd.
    Jeśli nie ma żadnych objawów wycieku nietety może sie okazac, że wyciek jest na rurkach w posadzce.

Ok spróbuje tak zrobić. Dam znać jeśli coś mi się uda znaleźć bądź nie...

Co ciekawe w niedziele wieczorem spadło mi ciśnienie do 1bar ale nie zdążyłem dobić wody i włączył się piec. Ciśnienie nagle podskoczyło do 1,8 i tak zostało do poniedziałku rana. Wtedy podjąłem decyzję że lekko na wszelki wypadek dopuszczę wody (musiałem jechać do pracy a nie chciałem się zamartwiać). Dopuściłem do 1,9bar czyli jakieś 100 ml i tak trzyma się do dzisiaj. Nie ma żadnych spadków bez względu na to czy piec działa czy nie. (choć często się włącza, co jakieś 5godz. Na dworze jest -6stopni). W starym zbiorniku jak tylko piec się wyłączył (no może po 1 godz) ciśnienie spadało zawsze o 2 kreski.
  • REKLAMA
  • #9 17117638
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Również miałem sygnał od klienta, że spada ciśnienie z układu grzewczego.
    Co ciekawe jak instalacja była ciepła ciśnienie nie spadało. Jak wystygła ciśnienie spadało do 0.
    Okazało się, że przyczyną był uszkodzony zawór kulowy.
    Często zdarza się, że jak zamkniesz otworzysz rączkę zaworu to jest delikatny wyciek z trzpienia zaworu.
  • REKLAMA
  • #10 20265200
    takitamelektron
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    mirrzo napisał:
    A może woda ucieka przez zawór bezpieczeństwa.

Witam,

Dziękuję za wszystkim za uwagi bo mam podobny problem jak mlpmlp11 w instalacji C.O. [podłogówka] i kotłem gazowym Vitodens.
    Spadki ciśnienia wody około 0.1 / 0.2 bara na dobę na manometrze kotła.
    Okazało się jak powyżej.
    Kocioł około 10 lat.
    Po zdjęciu obudowy bardzo ładnie widać wyciek z zaworu bezpieczeństwa:
    Pozdr
  • #11 20265261
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1978
    takitamelektron napisał:

To na zdjęciu to odpowietrznik.
  • #12 20265795
    takitamelektron
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    piracik napisał:
    takitamelektron napisał:

To na zdjęciu to odpowietrznik.

Rzeczywiście odpowietrznik.
    Niemniej dzięki temu wątkowi udało się ukierunkować poszukiwania wycieku w stronę pieca a nie instalacji c.o..
    Jeszcze raz dzięki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem ze spadkiem ciśnienia w układzie ogrzewania podłogowego, który jest zasilany piecem olejowym Urlich. Ciśnienie w zbiorniku wyrównawczym spada o około 1 bar tygodniowo, mimo wymiany zbiornika przez hydraulika. Problem rozpoczął się po wymianie termostatycznego zaworu mieszającego. Użytkownik wykluczył wycieki w instalacji podłogowej oraz zaworze bezpieczeństwa, jednak ciśnienie nadal spada. Inni uczestnicy dyskusji sugerują przeprowadzenie próby ciśnieniowej na instalacji oraz sprawdzenie zaworów, w tym zaworu kulowego, który może być uszkodzony. Wskazano również na możliwość wycieku z zaworu bezpieczeństwa. Użytkownik planuje dalsze poszukiwania źródła problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA