logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Miele W461S - Miga spulen, nie startuje, nie wiruje. Co robić?

abuhamza 22 Mar 2018 13:44 1725 2
  • #1 17120323
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1034
    Witam.
    Jak w temacie Miele W461S miga spulen, czasami zerwie a czasami wcale nie ruszy.
    Nie działa nawet wirowanie.
    Elektronika sterująca EL150C, w sumie to dwie identyczne pralki maja ten sam objaw. Silniki ok, tacho ok, wiązka ok. Po podstawieniu sprawnej płyty EL150C obydwie chodzą lecz szukam objawu tej usterki.

Wymienione wszystkie kondensatory: 2x 1µF 275/630V, 2x 47µF/63V, 1x 220µF/35V, styczniki wylutowane i sprawdzone, nie kleją, zestyk bardzo dobry, bezpiecznik ok, tą chyba podwójna diode obok i ten triak G4BC30W podstawiałem nowe, też bez skutku. Wszystkie ścieżki zasilające styczniki też sprawdziłem. No nie wiem raz włączę powiruje chwile i dopiero spulen miga, a czasami od razu.

Od razu powiem, że wszystkie węże i syfon tylny są czyste jak łza. Silnik i tacho są na pewno sprawne bo mam ze 30 sztuk także z podstawieniem nie mam problemu...
  • #2 17121142
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3827
    abuhamza napisał:
    No nie wiem raz włączę powiruje chwile i dopiero spulen miga, a czasami od razu.
    Jak się nie robi pomiarów na elektronice pod napięciem to nigdy nie znajdziesz chyba najbardziej typowego dla tej elektroniki EL150C uszkodzenia czyli transformatora. Ma dwa uzwojenia wyjściowe opisane na jego obudowie te słabsze to zapewne masz uszkodzone (siada pod obciążeniem). Objawy Twoje raczej wskazują nie :D (właśnie ono służy tylko do zasilania części elektroniki odpowiadającej za sterowanie silnikiem) :idea:
    Miele W461S - Miga spulen, nie startuje, nie wiruje. Co robić?
  • #3 17121703
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1034
    Rano podstawie drugie trafo i dam znać. Dzięki za podpowiedź:) niby mierzylem trafo i miało dobrą impendancje w porównaniu z innymi ale tak jak mówisz może siada pod napięciem. Pozdrawiam

Dodano po 15 [godziny] 50 [minuty]:

Dziś od rana przysiadłem, trafo podstawiłem to samo. Wyszlo, że elektrolit, który wylał się z kondensatora robił przebicie na przelotce.
    Do zamknięcia.
REKLAMA