Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Scania R480 xpi - Ograniczenie mocy, uszkodzony silnik sterowania turbiny

Szpila_90 22 Mar 2018 14:16 3657 5
    Szpila_90
    Level 8  
    Witam, wyskoczył mi komunikat zaraz po odpaleniu - ograniczenie mocy zbyt wysoka Emisja spalin, usterka silnika. Po połączeniu komputera wykazało błąd : uszkodzony silnik sterowania turbiny. Elektryk powiedział że turbo do regeneracji, zaczerpnalem innych Podpowiedzi, które brzmiały tylko serwis. Więc mam pytanie czy obejdzie się bez serwisu? Czy jest możliwość wymiany samego tego sterownika? Dodam że chodzi o Stanie R480 xpi turbo z zmienna geometria lopatek
    Chavez
    Level 25  
    Podobno robią to w Kcyni. Nr tel. znajdziesz na alledrogo.
    tolo
    Level 34  
    Jeżeli uszkodzeniu uległ elektroniczny nastawnik geometrii łopat turbosprężarki to z naprawą nie ma problemu.
    Szpila_90
    Level 8  
    Najlepsze jest to że samochód pochodził w tym trybie awaryjnym ok 7h, w międzyczasie zrobiłem diagnozę komputerową. A co około godzinnym postoju i ponownym uruchomieniu silniki tryb awaryjny zniknął i turbo dawać pełna móc. Przez trzykrotne cofnięcie kluczyka skasowałem check i nie ma śladu po błędach. Tylko zastanawia mnie to co spowodowało ta usterkę? Czy wyciągnąć turbine i sprawdzic ją. Czy jeździć dalej i liczyć na to że się już to niepowtorzy?
    szaman108
    Level 31  
    Witam

Wychodzi na to że tnie turbina,problem będzie powracał.Są na to aktualizacje wydłużające czas aktywacji błędu,które mają rzekomo pomóc.Aktualizacja w ASO.
    Szpila_90
    Level 8  
    Turbina została zdemontowana, i rozmontowana. Wyczyściłem nagar, który blokował łopatki przez co nie mogły swobodnie się poruszać. Po wyczyszczeniu i złożeniu turbo udałem się do serwisu w celu kalibracji doniczka sterujacego lopatkami. Chodzi do dziś 👊