logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działa radio oraz wyświetlacz Honda civic ufo viii

Lucaswak 22 Mar 2018 22:07 31944 17
REKLAMA
  • #1 17121499
    Lucaswak
    Poziom 1  
    Witam, posiadam honda civic ufo 2009 rok. Mam problem z radiem oraz wtyczka gniazda zapalniczki (miedzy fotelami,)wyświetlaczem od radia i klimatyzacji, po odpaleniu samochodu nie działa potrafi włączyć się całość po 10 min a nieraz po 30 min innym razem po godzinie... radio nie reaguje nie gra nic się dziej i to samo tyczy się wyświetlacza i zapalniczki. Miał ktoś podobny problem. Bezpieczniki sprawdziłem.
  • REKLAMA
  • #2 17160232
    gulen
    Poziom 1  
    Ocena: 14
    Mam identyczny problem....radio wraz z wyświetlaczem włącza się samoczynnie po krótkiej bądź dłuższej chwili.
    Proszę o poradę
  • #3 17186478
    mumu10
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Podłączam się do tematu, u mnie występują te same objawy. W czasie, gdy radio nie chce się włączyć nie działa również gniazdo zapalniczki oraz dodatkowe gniazdo 12V w bagażniku. Po załączeniu radia wraca zasilanie w gniazdach. Bezpieczniki w kabinie i pod maską sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #4 17186960
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3368
    Ewidentnie gdzieś ginie zasilanie, trzeba znaleść skąd jest brane i tam szukać.
  • #5 17188635
    noszczyk24
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Ja mam ten sam problem. Pół auta już rozebrane. Może któryś z przekaźników jest uszkodzony?

Dodano po 8 [godziny] 59 [minuty]:

Jest i przyczyna. W tym samochodzie uszkodzony jest przekaźnik. Nie działa radio oraz wyświetlacz Honda civic ufo viii
    To ten wyzej, czarny. Powodzenia
  • #6 17207784
    jaroslawjadwizyc
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Witam,

Mógłbyś napisać co to za konkretny przekaźnik i gdzie jest zlokalizowany?
  • #7 17220303
    noszczyk24
    Poziom 14  
    Zaraz za osłoną boku deski rozdzielczej, widać ja jak otworzysz drzwi kierowcy
  • REKLAMA
  • #8 17223651
    mumu10
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Nie otrzymałem powiadomienia o temacie i równolegle przeprowadziłem operację poszukiwania braku zasilania radia i zapalniczki. Miałem wyciągać radio jednak po rozebraniu części deski moim oczom ukazały się dwa przekaźniki, które postanowiłem sprawdzić na początek. Zamieniłem je miejscami i radio od razu się załączyło. Chciałem się podzielić z tematem jednak kolega wyżej mnie wyprzedził. Pozostaje mi potwierdzić, że diagnoza trafna. Symbole przekaźnika to: Mitsuba RC-5102 12V 1T. Wczoraj wymieniłem przekaźnik, wszystko działa jak należy.
  • #9 17807503
    Jacky1970
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Koledzy !!! Dzięki Wam wprawiłem w osłupienie mojego zaufanego Kolegę elektromechanika, nie wspominając o lokalnym guru elektryki samochodowej w mojej wsi który mi wmawiał ze wszystko jest OK !!! Diagnoza jest w 100% trafna !!! Jak przeczytałem poprzednie posty pomyślałem że to pierdoły i takich przekaźników nie ma w tym miejscu. Ale w garażu było ciasno i ciemno . Ale się nie poddałem i zacząłem sprawdzać wszystkie bezpieczniki pod kierownica i pod maską - bo auto nie odpalało, a musiałem je jakoś zawieść do mechanika ? Nagle odkryłem że bezpieczniki w środku UFO lepiej sprawdzać bez osłony....., aby ją ściągnąć, trzeba zdjąć "boczek" przy kierownicy i odkręcić jedna śrubkę. Nagle ujrzałem dwa przekaźniki Mitsuba RC-5102 12 V 1T ...(73K2 ...to olać jest nie ważne), żadny zamiennik nie pasuje, o oryginał nie pytałem, ale pojechałam na złom i kupiłem dwa po 10 zł , to "oznaczenie - olać" się nie zgadzało, ale zaryzykowałem bo było inne. Auto pali, wyświetlacz załącza się od razu, dziękuje FORUMOWICZE ZA POMOC !!!
  • #10 18651189
    19kanik92
    Poziom 2  
    Cześć, mam kłopot z radiem w UFO 2007r. - ta sama historia co u was. Ale moglibyscie mi nakreslic gdzie znajde ten przekaznik dokladnie? Nie moge go namierzyc :(
  • #11 18652159
    Jacky1970
    Poziom 2  
    19kanik92 napisał:
    Cześć, mam kłopot z radiem w UFO 2007r. - ta sama historia co u was. Ale moglibyscie mi nakreslic gdzie znajde ten przekaznik dokladnie? Nie moge go namierzyc :(

Tak jak pisaliśmy, otwórz drzwi od kierowcy,plastik z nich styka się z boczkiem deski rozdzielczej, zdejmij go, nie pamiętam ale chyba idzie jeszcze coś od spodu odkręcić osłonę aby przekaźniki było widać. Jedź na złom, albo wykukaj na Allegro i wymień. Jest 3 sztuki, ja dałem po 10 zł i wymieniłem wszystkie, ale możesz wymieniać po jednym. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 18652173
    19kanik92
    Poziom 2  
    Właśnie rozkrecilem itd. Widzę te przekaźniki itd. Ale za Chiny nie mam jak tam wejść palcami zeby je wyciągnąć. Ściągnąłem plastik z boku i z dołu i nie wiem co dalej...
    Przekaźniki namierzylem 15zl za sztukę :)
  • #13 18652479
    Jacky1970
    Poziom 2  
    19kanik92 napisał:
    Właśnie rozkrecilem itd. Widzę te przekaźniki itd. Ale za Chiny nie mam jak tam wejść palcami zeby je wyciągnąć. Ściągnąłem plastik z boku i z dołu i nie wiem co dalej...
    Przekaźniki namierzylem 15zl za sztukę :)

Ja już od 3 lat nie mam UFO ale jakoś to wytargałem, wiem że te blachy przeszkadzają, spróbuj jakimiś szczypcami żabkami hydraulicznymi
  • #14 19494600
    MarekTurek1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    U mnie nie ma tych przekaźników w miejscu gdzie piszecie( mam anglika) ale za to mam pod maską numer przekaźnika który niby trzeba wymienić czy to jest ten sam przekaźnik o którym mowa Nie działa radio oraz wyświetlacz Honda civic ufo viii

Dodano po 9 [minuty]:

Witam
    U mnie nie ma tych przekaźników w miejscu gdzie piszecie( mam anglika) ale za to mam pod maską numer przekaźnika który niby trzeba wymienić czy to jest ten sam przekaźnik o którym mowa. Do tego przestał mi działać centralny zamek co może być przyszyna... Radio się nie załącza nie ma prądu w zapalniczce i nie działa centralny zamek
    Nie działa radio oraz wyświetlacz Honda civic ufo viii
  • #15 19495236
    noszczyk24
    Poziom 14  
    A może jest w tej samej lokalizacji co europejski? Bo rozumiem patrzyłeś po stronie kierowcy?
  • #16 19495239
    MarekTurek1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Sprawdzałem po obu stronach i nie ma tam Przekaznikow

Dodano po 34 [minuty]:

Tyle że moja to honda Civic ufo 2006 czyżby przekaźnik były gdzieś indziej?
  • #17 20084348
    dei
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Honda Civic VIII 2006 powinna mieć w tym samym miejscu, co pozostałe.

Dla osób szukających rozwiązania dwóch rzeczy: nie włączającej się/nie działającej klimatyzacji lub nie działającego radia polecam w pierwszej kolejności wymienić przekaźniki właśnie pod kierownicą w rogu. Są tam 2 przekaźniki MITSUBA, przy czym jeden odpowiada za działanie klimatyzacji (górny) a drugi za ZASILANIE radia oraz zapalniczki (dolny). Jeśli komuś np. nie odpala się radio po włożeniu kluczyka do stacyjki albo uruchamia się, ale po odpaleniu auta wyświetlacz radia gaśnie, to oznacz a to na 99% problem z samym przekaźnikiem a nie wyświetlaczem radia. Najprościej sprawdzić to w ten sposób, że kiedy nie działa wyświetlacz, zmierzyć 12V na zapalniczce - jeśli nie ma, oznacza to, że przekaźnik do wymiany.

Samo radio przeważnie nawala jeśli na wyświetlaczu pojawiają się niepełne napisy - wtedy trzeba przelutować piny do sterownika wyświetlacza w samym radiu.

I ostatnia rzecz - u mnie jako zamiennik oryginalnego przekaźnika MITSUBA wsadziłem zamiennik BOSH 0 332 201 107 (też 5 nóżek). Z mojego doświadczenia jest on jednak dużo mniej trwały, bo padł po ok 2 latach, ale cena nowego na poziomie 12 zł wybacza wszystko. A może to tylko pojedynczy przypadek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum zgłaszają problemy z radiem, wyświetlaczem oraz gniazdem zapalniczki w modelu Honda Civic UFO z lat 2006-2009. Objawy obejmują opóźnione włączanie się radia i wyświetlacza, które mogą działać po kilku minutach lub wcale. Wiele osób zauważyło, że problem może być związany z uszkodzonym przekaźnikiem, który odpowiada za zasilanie tych komponentów. Użytkownicy wymieniają przekaźniki Mitsuba RC-5102 12V 1T jako potencjalne źródło problemu. Wskazówki dotyczące lokalizacji przekaźników oraz ich wymiany są również podawane, co może pomóc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA