logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony Vaio VPCEB3L0E - Jedynie wentylator się kręci przez kilka sekund- film.

Bobasy 24 Mar 2018 14:40 855 12
REKLAMA
  • #1 17124607
    Bobasy
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Na baterii, kablu i na obu jest tak samo.
    Laptop miewał problemy z USB. Jest po wymianie LCD i HDD w service rok temu.
    Używany sporadycznie, aczkolwiek pojawiła się potrzeba ( zakup OBD) a on zaniemógł.
    Proszę o poradę jak go przywrócić.

Ps. Na pokładzie win8 upgrade, reszta fabryczna.
    Dziękuję.

Pamięci zamieniłem i ustawiłem pojedynczo.
    HDD odpinanałem.

Link do yt
    https://youtu.be/m9R1PtkIkF8
    Załączniki:
    • MOV_0091_000.mp4 (66.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17127891
    Bobasy
    Poziom 12  
    Reset zrobiłem. I b. głęboki reset też.
    Bez zmian.

Ps. Przy okazji otwarcia laptopa i drugiego reset CMOS. Uruchomiłem maszynę z wyjetymi mamięciami.
    Wentylator powtarzał sekwencje startową, kilkakrotnie.
  • REKLAMA
  • #4 17128397
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Zobacz co masz napisane na płycie Twojego modelu:
    Motherboard: M960_MP_MB, MBX-224, rev:1.0
    czy
    Motherboard: M961_MP_MB, MBX-224, rev:1.1

Specyfikacja modelu (vpceb3l0e) Link
    * tam ma być "zero: nie "ooooo"

• #5 17128446
    Bobasy
    Poziom 12  
    M971 znalazłem na naklejce.
    Na płycie :-( nie wiem gdzie jest ta informacja. Ale z opisu płyty ewentualnego zamiennika też piszę że M971
    Wizualnie i z oznaczeń na RAM (A1794336A) to ta płyta.
    https://m.aliexpress.com/item/32739729582.htm...TEBOOK&spm=a2g0s.13010208.99999999.305.iku9wF

Ps lisek, nazwę poprawiłem, dziękuję.
    Załączniki:
    • Sony Vaio VPCEB3L0E - Jedynie wentylator się kręci przez kilka sekund- film. DSC_0111.JPG (3.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17128461
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Skoro masz : P/N: A1794336A
    to będzie to

MB: M961_MP_MB, MBX-224
  • REKLAMA
  • #7 17128507
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    Jeśli to puściły luty pod układami to to powinno go obudzić.
    1.Rozbierz laptop.
    2.Zdemontuj wszystko z płyty głównej.
    3.Podgrzej te dwa układy hot-airem (zabezpiecz taśmą kaptonową lub folią aluminiową okolice układów).
    4.Składaj wszystko z powrotem i odpal.

Sony Vaio VPCEB3L0E - Jedynie wentylator się kręci przez kilka sekund- film.

Warto też sprawdzić napięcie na zielonej pastylce z kabelkami czy nie jest < 3V.
  • #9 17129157
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    200 - 395 stopni.
    3 cykle nagrzewania po 90s każdy ale żeby nie przegrzać laminatu i układów przyległych i głównych.

1-200-250/90s
    przerwa na ostudzenie
    2-250-395/90s
    przerwa na ostudzenie
    395-395/90s
    przerwa na ostudzenie

Robić to z doświadczeniem i najlepiej z termometrem z laserem do kontroli temperatury.
  • REKLAMA
  • #10 17129229
    Bobasy
    Poziom 12  
    Zastanawiam się nad źródłem ciepła,mam duży ( heat gun, chyba za)
    Termometr mam do sousevide, jest precyzyjny ale jednak to sonda fizyczna.
    Jak by co pójdzie kamera termowizyjna.Bo do mojego lasera nie bardzo jestem przekonany.

Czy w moim przypadku ( pierwsze grzanie płyty głównej) duży sprzęt grzejący będzie ok czy lepiej coś mniejszego?
    A taśmę (50mm) zamówię , bo to ciekawa idea, a nie wiedziałem jak ona się nazywa :-)
    Czy płyta w czasie obróbki cieplnej, może być w skorupie laptopa czy luzem?
    Zakładam że luzem na płaskim kamieniu lub na drewnie będzie lepiej.
    Zakładam też zeby leżała płasko nie pionowo lub inaczej.

Ps Na połączeniu baterii z płytą jest 2.7v.
  • #11 17130574
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Zwykły hotair powinien wystarczyć.(nie za mocny nadmuch bo mikroelemety mogą się zdmuchnąć a to by było nie za dobrze)
    Płyta wyjęta na płasko leży.
    Te 2,7V to nie tragedia ale dobrze mieć 3V jak już wybebeszony jest to bym wymienił o ile tam jest całe 3V bo na zdjęciu coś pisze 2,4).

Dodano po 13 [minuty]:

https://www.sony.pl/electronics/komputery/laptopy-vaio
    Cytuję za stroną Sony" Mimo zaprzestania sprzedaży komputerów i produktów PC nadal będziemy świadczyć obsługę posprzedażową wszystkich komputerów VAIO marki Sony, zgodnie z lokalnymi przepisami i zasadami gwarancji."
    Ciekawe dlaczego wycofali Sony Vaio z oferty czyżby były aż tak wadliwie wykonane?

Warto też zaprogramować na nowo bios gdyby te zabiegi wygrzewania nie powiodły się.
    Albo klipsem programującym albo wylutować i do programatora wsadzić.
  • #12 17131149
    Bobasy
    Poziom 12  
    Na baterii jest 2.4v więc 2.7 na mierniku to błędne wskazanie albo.... Nie wiem.
    Na drugim mierniku weteranie jest 2.68v.
    Taśmę zamówiłem, szukam mego hot air gun-a bo się zapodział. I do gotowania ;-) płyty prawie jestem gotowy.

Czemu Sony wycofał się z produkcji laptopów....
    Tu gdzie mieszkam jest siedzibą tejże firmy.
    A to co tam się działo, zostało nawet opisane w książce.
    Coś w stylu że potrzebna jest zdrowa wątroba itp.
    Kiedyś by wałem tam całkiem często, I to co napisze, to zawsze była tam dziwna atmosfera.
    Szkoda tylko że nie wycofali się z produkcji telefonów. W ręku mam jednego F5121 :-(
    Dzieciak ma drugiego. Zasięg telefon gubi szybciej niż zasięgu znika. Coś jak by magyshyn ;-) "na pewno wie co chyba będzie za chwilę" . Telefon wyświetla np brak usług Google, ale aktualizacje robiłem (wczoraj) z takim komunikatem.
    Z telewizora sony wycofałem się trzy lata temu. Bo to było tylko drogie. A technicznie słabsze od LG czy Samsung.
    Im to już chyba aspiracje zostały.

Ps. Jako ciekawostkę o Sony. Pierwsza ps3 padła mi tydzień po gwarancji. Dostałem drugą z ubezpieczenia.
    A ta padła po tygodniu. Zadzwoniłem do servisu i opier.....łem że dupę zwracają.
    A koleś mówi że zamienią mi na nową ale bez kartonika, z ich palety.
    Niechętnie ale się zgodziłem na zamianę. Chciałem zobaczyć co to za intryga.
    Okazało się że tylko opis jest ten sam. Wykonanie bebechów jest całkowicie inne, właściwe.
    Reasumując ludzie głupie nie są, aż tak bardzo jak za duże koncerny mniemają
    :-)
  • #13 17206723
    Bobasy
    Poziom 12  
    Dziękuję za każde życzliwe słowo.
    Air Gun nie dojechał a słońce pieknie zaswieciło.
    Zmontowalem stacje lutowniczą z plastikowego szkła powiększającego.
    Pomiar temperatur przyjmowałem za wiarygodny tylko te najwyższe. 245°C aparatura wycisneła wczoraj na czipsecie poza radiarorem. Ale nie przyniosło to rezultatów.
    Dziś grzałem znowu oba czipsety.
    Efekt mam taki ze Linux wystartował, laptop działa.
    DZIĘKUJĘ :-)

Ps jedynie touchpad się nie zgłasza. Z połączoną myszką działa wszystko.
    Załączniki:
    • Sony Vaio VPCEB3L0E - Jedynie wentylator się kręci przez kilka sekund- film. DSC_0276.JPG (878.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony Vaio VPCEB3L0E - Jedynie wentylator się kręci przez kilka sekund- film. DSC_0275.JPG (3.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony Vaio VPCEB3L0E - Jedynie wentylator się kręci przez kilka sekund- film. flir_20180506T120117.jpg (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony Vaio VPCEB3L0E - Jedynie wentylator się kręci przez kilka sekund- film. flir_20180506T120155.jpg (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony Vaio VPCEB3L0E - Jedynie wentylator się kręci przez kilka sekund- film. DSC_0274.JPG (1.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony Vaio VPCEB3L0E - Jedynie wentylator się kręci przez kilka sekund- film. DSC_0272.JPG (1.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony Vaio VPCEB3L0E - Jedynie wentylator się kręci przez kilka sekund- film. DSC_0271.JPG (3.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Sony Vaio VPCEB3L0E, który po uruchomieniu działa tylko przez kilka sekund, a następnie przestaje. Laptop był używany sporadycznie, a wcześniej miał problemy z USB. Po wymianie LCD i HDD w serwisie, użytkownik próbuje przywrócić urządzenie do działania. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki i naprawy, w tym reset CMOS, sprawdzenie płyty głównej (M961_MP_MB, MBX-224), podgrzewanie układów hot-air oraz wymiana baterii. Po kilku próbach grzania układów, laptop uruchomił system Linux, jednak touchpad nie działa. Użytkownik planuje dalsze działania w celu naprawy touchpada.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA