logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Światłowód INEA. Pytań Kilka

Dedereporter 24 Mar 2018 16:06 7380 11
REKLAMA
  • #1 17124765
    Dedereporter
    Poziom 6  
    Witam,

Jakiś czas temu w miejscowości w której mieszkam, były kładzione światłowody. Noszę się z zamiarem zmiany dostawcy Internetu. Dotychczas korzystałem z Orange i opcji 10 Mb (maksymalna prędkość jaką oferują tu gdzie mieszkam) . Jestem zainteresowany Ineą i Internetem w opcji 300/30 Mb.

I teraz pytania do wszystkich którzy korzystali/korzystają z usług tego operatora.

1. Czy rzeczywiste osiągi predkoscu pobierania i wysylania danych macie zbliżone do tych zakontraktowanych w umowie ?
    2. Ping . Jakie wysokie macie pingi ?Jest to istotne zwłaszcza czy przy grze online.
    3. Awaryjność . Częsta ? Jaki jest czas usunięcia usterek ?
    4. Opłaty . Ile płacicie za dostęp do Internetu ? (Prędkość i cena)
    5. Czy ktoś z Was orientuje się czy możliwa jest negocjacja umowy ? Generalnie chodzi o to,że posiadam umowę z Orange do Listopada . Na stronie internetowej Inea informuje że zamawiając Ich usługi przez internet , 4 miesiące są bezpłatne. Czy możliwe jest otrzymanie 6 miesięcy ,przy wydłużeniu umowy o 2 miesiące , tak aby opłaty za Orange i Inea się nie nakładały .

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź osoby zorientowane w temacie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17124805
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Dzwoniłeś w ogóle do Inei i dopytywałeś czy są warunki techniczne? To że kładli światłowód nie znaczy że jest on dostępny dla wszystkich.
  • #3 17124813
    Dedereporter
    Poziom 6  
    Są. Pytałem.
  • REKLAMA
  • #4 17124837
    jimasek
    Dedereporter napisał:
    1. Czy rzeczywiste osiągi predkoscu pobierania i wysylania danych macie zbliżone do tych zakontraktowanych w umowie ?

Widziałem/testowałem kliku klientów od tego dostawcy i nie ma z tym problemu.

Dedereporter napisał:
    2. Ping . Jakie wysokie macie pingi ?Jest to istotne zwłaszcza czy przy grze online.

Dużo zależy od lokalizacji i węzła komunikacyjnego do którego będziesz podpięty. Niestety w tej chwili nie mam możliwości sprawdzić.

Dedereporter napisał:
    3. Awaryjność . Częsta ? Jaki jest czas usunięcia usterek ?

Jak już to bardzo bardzo rzadko

Dedereporter napisał:
    4. Opłaty . Ile płacicie za dostęp do Internetu ? (Prędkość i cena)
    5. Czy ktoś z Was orientuje się czy możliwa jest negocjacja umowy ? Generalnie chodzi o to,że posiadam umowę z Orange do Listopada . Na stronie internetowej Inea informuje że zamawiając Ich usługi przez internet , 4 miesiące są bezpłatne. Czy możliwe jest otrzymanie 6 miesięcy ,przy

Na te pytanie nie potrafię odpowiedzieć bo nie mam tej usługi u siebie.
  • #5 17125044
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Dedereporter napisał:
    5. Czy ktoś z Was orientuje się czy możliwa jest negocjacja umowy ? Generalnie chodzi o to,że posiadam umowę z Orange do Listopada . Na stronie internetowej Inea informuje że zamawiając Ich usługi przez internet , 4 miesiące są bezpłatne. Czy możliwe jest otrzymanie 6 miesięcy ,przy wydłużeniu umowy o 2 miesiące , tak aby opłaty za Orange i Inea się nie nakładały .

Dowiedz się w który dokładnie dzień odcina Cię orange, wtedy idź do biura Inei i powiedz że chciałbyś podpisać umowę aby wykonano przyłącze itd ... aczkolwiek z usługi chcesz korzystać od dnia X.11.2018 bo masz łącze od wcześniejszego dostawcy. Nie powinno być z tym żadnego problemu :)
  • REKLAMA
  • #6 17125351
    Dedereporter
    Poziom 6  
    Gniazdko mam w domu założone. Chodzi mi o.to,że chciałbym korzystać z Inei już teraz bo w Orange mam wysokie pingi jak jest kilka osób podłączonych w domu do sieci.

I ciekaw jestem czy da się wynegocjować takie warunki umowy,że np zamiast STANDARDOWYCH 24 miesięcy (w tym 4 miesiące za free) da radę umowę na 26 miesięcy w tym 6 za free (pierwszy płatny miesiąc przypadnie po rozwiązaniu umowy z Orange).
  • #7 17125363
    seb235
    Poziom 28  
    Nie no takie coś na pewno nie wchodzi w grę :)
  • #8 17125369
    jimasek
    Dedereporter napisał:
    I ciekaw jestem czy da się wynegocjować takie warunki umowy,że np zamiast STANDARDOWYCH 24 miesięcy (w tym 4 miesiące za free) da radę umowę na 26 miesięcy w tym 6 za free (pierwszy płatny miesiąc przypadnie po rozwiązaniu umowy z Orange).

Też mi się wydaje że to mało prawdopodobne.
  • #9 17125901
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    Dedereporter napisał:
    czy da się wynegocjować takie warunki umowy,że np zamiast STANDARDOWYCH 24 miesięcy (w tym 4 miesiące za free) da radę umowę na 26 miesięcy w tym 6 za free (pierwszy płatny miesiąc przypadnie po rozwiązaniu umowy z Orange).

Być dłużej u operatora z własnej woli, bo mami miesiącami gratis - szacunek.
    Ja bym wolał płacić za wszystkie i być u niego góra 12 mc.
    Długa umowa - większe szanse na problemy...
  • REKLAMA
  • #10 17126002
    seb235
    Poziom 28  
    KOCUREK1970 napisał:
    Długa umowa - większe szanse na problemy...

No to jest fakt, chociaż ja Ci powiem że ja już nawet do ISP nie dzwonię czy nie loguję się do systemu zgłaszania awarii, piszę pismo popisuje zanoszę do biura dwie kopie jedną mi obijają i podpisują druga dla nich. Wydaje mi się iż efekt takiej reklamacji jest lepszy od pogadanek przez telefon.

Inna sprawa to fakt że dzisiaj już tak na prawdę jest człowiek zmuszany do podpisywania umów chociaż na rok w momencie kiedy np zmieniamy przepływność łącza. Chociaż przepływność a działanie sieci to są zupełnie dwie inne kwestie. Ale marketingowo "Światłowód' czyni cuda.
  • #11 17127686
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    seb235 napisał:
    ja już nawet do ISP nie dzwonię czy nie loguję się do systemu zgłaszania awarii, piszę pismo popisuje zanoszę do biura dwie kopie jedną mi obijają i podpisują druga dla nich. Wydaje mi się iż efekt takiej reklamacji jest lepszy od pogadanek przez telefon.

Tak i tylko tak - na wszystko papier.
    Ustalenia "na gębę" nie przedstawiają dla klienta żadnej wartości, bo przed ewentualnym sądem lub rzecznikiem konsumenta nie masz niczego na poparcie swoich słów - często się okazuje, że ten pracownik co coś mówił już u nich nie pracuje, nie miał dostatecznej wiedzy na co odpowiadał itd. - papier nie ściemnia i nie kombinuje.
  • #12 17378290
    Kowal_Sky
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    seb235 napisał:
    Wydaje mi się iż efekt takiej reklamacji jest lepszy od pogadanek przez telefon.

To faktycznie jest dużo lepsze rozwiązanie. Mam znajomych którzy u jednego z polskich dostawców obsługują klientów. W wielu przypadkach są bezsilni, musi reagować ktoś wyżej.

A jeśli chodzi o pytanie autora postu - technicznie to nie wiem, sam jestem ciekaw. Na początku na pewno będą kłopoty. Ale jeśli są to świeżo kładzione światłowody i jesteś z okolicy Koła to INEA na pewno będzie miała przez jakiś czas na nie wyłączność bo jest to projekt POPC gdzie inwestorem jest INEA i jest to wspieranie w 2/3 przez UE. Jeśli jesteś na liście adresów typowanych a poinformuje Cię o tym przedstawiciel to po pierwsze ciesz się że masz możliwość, a po drugie korzystaj. Nie jest możlwie odwleczenie rozpoczęcia działania usług. Ale zanim to będzie działało to jeszcze trochę.
    Wiem, że to temat z marca. Wtedy Ci kwalifikowani do podpięcia dostali pierwszy cynk o pracach. Efektywne podłączenie i tak będzie bliżej końca tego roku, a nawet będzie sięgać do około połowy następnego.

Nie wiem swoją drogą czemu ludzie nie chcą się podpinać do światłowodu jak mają taką możliwość. Wolą korzystać z internetu dostarczanego bezprzewodowo gdzie pogoda lubi przeszkodzić, a prędkości nie są powalające. A abonament to dycha różnicy na miesiąc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zmianę dostawcy Internetu na INEA, po zainstalowaniu światłowodów w jego okolicy. Zadaje pytania dotyczące rzeczywistych prędkości pobierania i wysyłania danych, pingów, awaryjności usług, kosztów oraz możliwości negocjacji warunków umowy. Odpowiedzi wskazują, że prędkości mogą być zbliżone do tych w umowie, ale zależą od lokalizacji. Użytkownicy podkreślają znaczenie pisemnych ustaleń oraz długoterminowych umów, które mogą wiązać się z problemami. Wspomniano również o projektach wspieranych przez UE, co może wpływać na dostępność usług.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA