logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Leon 3 1.4 tsi - światła stopu ciągle świecą, mimo wymiany czujnika

misieq1993 26 Mar 2018 10:57 6144 8
REKLAMA
  • #1 17128543
    misieq1993
    Poziom 7  
    Cześć,

Mam problem z seatem leonem 3- nie gasną światła stopu (wszystkie 3 lampy).

Znalazłem czujnik, który w tym modelu znajduje się na pompie serwo.
    Po wyciągnięciu wtyczki światła dalej się świecą. Na desce zapalone EPC.

Dodam, że lampy ledowe mam - niezależnie czy przednie były podłączone czy nie to tył cały czas świeci.

Wiecie, gdzie można szukać przyczyny? Wyzerowanie błędów komputerem nie pomogło, EPC zgasło ale lampy dalej świeciły bez przerwy. Po odłączeniu zasilania od akumulatora EPC znowu się zaświeciło. (dodam, że sprawdzane na 2 czujnikach stopu i bez żadnego rezultatu).
  • REKLAMA
  • #2 17128687
    jacekwwy
    Poziom 19  
    Ocena: 107
    Sprawdź może jeszcze jakie jest napięcie przy lampach ledowych dokładnie przy stopie , lampy ledowe są czułe i tam wystarczy nie wielki prąd nawet 5v żeby świeciły. Możliwe że masz przebicie gdzieś na instalacji zakładając ze nie jest to błąd montażu lamp ledowych .
  • REKLAMA
  • #3 17128709
    misieq1993
    Poziom 7  
    Zmierze; co do montażu - raczej odpada bo tył zamontowany oryginalnie i nikt nie tykał.

przód montowałem sam ale tylne lampy świecą cały czas, nawet kiedy przód nie był w ogóle podłączony.
    Wystarczy zapłon odpalić i już z tyłu wszystko odpalone
  • #4 17129118
    jacekwwy
    Poziom 19  
    Ocena: 107
    Awaria pojawiła się nagle czy po jakimś czasie?
    misieq1993 napisał:
    Znalazłem czujnik, który w tym modelu znajduje się na pompie serwo

Sterowanie tego czujnika jest plusem czy minusem?
    Spróbuj odłączyć kostki tylnej lampy jak ci się uda to trzeci stop też i sprawdź zwykło żarówko i miernikiem przewód stopu tym sposobem możemy sprawdzić poprawność instalacji, czy nie ma zwarcia w instalacji lub w samych lampach
  • REKLAMA
  • #5 17129532
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Seat Leon to rodzina VW, więc pewnie zamontowany jest w nim taki sam włącznik światła hamowania i o ile pamiętam jest on 4-pinowy. Włączniki tego typu często się psują i podczas ich wymiany trzeba się wykazać wiedzą i cierpliwością, gdyż łatwo je uszkodzić. Dodaję, że oprócz włączania świateł hamowania pełni też inną rolę - podaje sygnał do sterownika silnika.
  • #6 17132183
    perkoz gd
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    bezpiecznik pod maską zasilający czujnik sprzęgła
  • #7 17134917
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3389
    Odłącz kostkę od czujnika nad pedałem hamulca.
  • REKLAMA
  • #8 17140455
    misieq1993
    Poziom 7  
    Nad pedałem nie ma żadnej kostki - czujnik z kostka są na pompie serwo pod maska.

Po ponownym sprawdzeniu była to wina czujnika - po wymianie jest ok.

Ale mam jeszcze jeden problem. Błąd poduszki 900211 - czy ktoś z was wie, gdzie szukać problemu? Chodzi o poduszkę pasażera? Komputer znajomego nie mógł tego błędu odczytać :(
  • #9 17144173
    misieq1993
    Poziom 7  
    Problemem był czujnik na pompie serwo - epc zgasło po wymianie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ciągłym świeceniem świateł stopu w Seacie Leon 3 1.4 TSI, mimo wymiany czujnika. Po odłączeniu czujnika światła nadal świeciły, a na desce rozdzielczej zapaliło się EPC. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie napięcia przy lampach LED, odłączenie kostek lamp tylnych oraz sprawdzenie instalacji elektrycznej. Ostatecznie problem okazał się wynikać z uszkodzonego czujnika na pompie serwo, który po wymianie rozwiązał problem. Użytkownik zgłosił również nowy problem z błędem poduszki powietrznej 900211, którego nie udało się odczytać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA