logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk 2,5" chcę odzyskać dane, rozpoznaje jako RAW

ZarlCeiss 26 Mar 2018 21:06 750 18
REKLAMA
  • #1 17129931
    ZarlCeiss
    Poziom 7  
    Witam

Dysk pochodzi z laptopa ASUS F553M, jest na nim Windows 8.1 i trochę danych na których mi zależy (głównie dokumenty i zdjęcia). Model dysku to WD5000LPVX. Po upadku laptopa Windows przestał się ładować: wywalał error 0xc0000185. Nie pomogły żadne dyski naprawcze, ratunkowe, partycja recovery również niedostępna. Postanowiłem dać sobie spokój z próbami odpalenia systemu i odzyskać pliki. Zrobiłem bootowalny pendrive USB z Lubuntu, z początku jedna z partycji była widoczne (niesystemowa) i dało nawet radę kopiować pliki, choć trwało to dość długo. Później próby dostania się przez linuxowy file menager powodowały zwiechę.

Udało mi się odzyskać kilka plików za pomocą PhotoRec - ale to też trwało bardzo długo (powodem wolny USB stick?) - skopiowanie wszystkiego trwałoby chyba kilka tygodni, poza tym odzyskane pliki nie zapisywały się na drugim większym USB stick'u. Dodam, że PhotoRec nie jest dla mnie idealnym rozwiązaniem, bo chciałbym odzyskać pliki wraz ze strukturą folderów i nazwami.

Zainwestowałem w kieszeń na dysk podłączaną przez USB - żeby zobaczyć jak dysk jest widziany w windowsie na innym laptopie. Dysk pojawia się jako F:\, a po chwili również G:\, ale wyskakuje powiadomienie o tym, żeby dysk sformatować. Testdisk nie jest w stanie wykryć żadnej partycji, dowiedziałem się tylko że system plików to RAW. Próbowałem programu Recuva oraz HD Tune żeby zdiagnozować stan dysku - i tu ciekawa rzecz - przy podłączonym dysku programy nie są w stanie wystartować (tak samo Testdisk), dopiero chwilowe odpięcie od USB sprawia, że programy startują, ale i tak nie jestem w stanie nic odzyskać, ani wykryć partycji.

Z góry dziękuję za wszelkie zainteresowanie tematem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17129965
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Dysk jest po upadku, jak na razie robiłeś wszystko by utracić dane. Męczenie dysku skanowaniem to nie był dobry pomysł. Podaj SMART tego dysku. Masz dwa wyjścia, próba wykonania kopii posektorowej na sprawny dysk lub jeśli dane bardzo ważne to zaprzestanie działań i oddanie dysku do profesjonalnego odzysku. Poza tym dysk w tak złym stanie, jeśli próbujesz dane odzyskać na własną rękę musi być podłączony przez SATA a nie adapter USB i należy kopiować najlepiej z pominięciem Windowsa.
  • #4 17129990
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3563
    ZarlCeiss napisał:
    Zainwestowałem w kieszeń na dysk podłączaną przez USB - żeby zobaczyć jak dysk jest widziany w windowsie na innym laptopie. Dysk pojawia się jako F:\, a po chwili również G:\, ale wyskakuje powiadomienie o tym, żeby dysk sformatować.
    RS_COD napisał:
    Obstawiam uszkodzenie głowic

Na pewno, bo "zakładów" tu nie prowadzimy. :wink:

ZarlCeiss napisał:
    Po upadku laptopa Windows przestał się ładować: wywalał error 0xc0000185.

I tu od razu trzeba było zrobić kopię posektorową, np użyć ddrescue z opcją omijania bad sektorów w pierwszej kolejności. :idea:
  • REKLAMA
  • #5 17129996
    RS_COD

Poziom 15  
    Ocena: 6
    pidar napisał:
    ZarlCeiss napisał:
    Zainwestowałem w kieszeń na dysk podłączaną przez USB - żeby zobaczyć jak dysk jest widziany w windowsie na innym laptopie. Dysk pojawia się jako F:\, a po chwili również G:\, ale wyskakuje powiadomienie o tym, żeby dysk sformatować.
    RS_COD napisał:
    Obstawiam uszkodzenie głowic

Na pewno, bo "zakładów" tu nie prowadzimy. :wink:

Po takim opisie i wykonanych czynnościach 5:1 na uszkodzenie głowic a jeszcze trochę tyle samo będzie na szlif na talerzach :-)
    Konto firmowe:
    Megaserwis S.C.
    Opaczewska 43/8, Warszawa, 02-201 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumodzyskiwaniadanych.pl
  • REKLAMA
  • #6 17131827
    ZarlCeiss
    Poziom 7  
    Dziękuje za odpowiedzi :) Przyznam, że trochę mnie Panowi wystraszyli :) będzie nauczka na przyszłość, na szczęście Lubuntu nadal widzi dysk pod SATA i PhotoRec jest w stanie coś odzyskać.

Plan mam taki: zepsuty dysk podpiąć pod SATA, odpalić ddrescue z Lubuntu i zapisać .img na zewnętrznym HDD podłączonym pod USB - czy to brzmi sensownie?

Mam wrażenie, że Linux załadowany z USB sticka działa bardzo wolno (tryb "try lubuntu without install"). Czy odpalenie go z HDD podłączonego przez tę nieszczęsną kieszeń USB przyspieszyłoby pracę ddrescue?
  • #7 17131838
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Nie podłączaj dysku przez kieszeń USB tylko bezpośrednio do złącza SATA, będzie bezpiecznie.
  • #8 17131864
    ZarlCeiss
    Poziom 7  
    icosie napisał:
    Nie podłączaj dysku przez kieszeń USB tylko bezpośrednio do złącza SATA, będzie bezpiecznie.

Ale w lapku mam tylko jeden port SATA :) zamierzam do niego podłączyć ten padający dysk, a pod USB jakiś zdrowy external HDD.
  • #9 17131884
    mati211p
    I tylko tak należy podłączyć.
  • #10 17209720
    ZarlCeiss
    Poziom 7  
    Mam odzyskane jakieś 99,9% dwóch partycji, które był na dysku - czy to wystarczy? Obrazów dysków nie mogę zamontować - prawdopodobnie dane muszę odzyskać photorec-iem lub podobnym programem. Ktoś poleci coś pod Windows? Drugie pytanie, czy warto zachować oryginalne dane na skopanym dysku, czy mogę spróbować go sformatować i zapełnić jakimiś mało ważnymi danymi?
  • #11 17210266
    mati211p
    Screeny z DMDE dla obrazów pokaż.
  • #12 17210566
    ZarlCeiss
    Poziom 7  
    Dysk 2,5" chcę odzyskać dane, rozpoznaje jako RAW Dysk 2,5" chcę odzyskać dane, rozpoznaje jako RAW

Czy o to chodziło?
  • Pomocny post
    #13 17210882
    mati211p
    Ten 277GB wygląda na w pełni sprawny, spróbuj zamontować go pod OSFMount. Ten 200GB trzeba wykonać pełne skanowanie NTFS+RAW (brak Boot sektora i $MFT klas.0 sek.0, lub uszkodzona jeszcze większa część danych).
  • #14 17211415
    ZarlCeiss
    Poziom 7  
    Niestety OSFM nie daje rady.
  • #15 17211419
    mati211p
    Nawet tej 277GB? Co pojawia się w eksploratorze po jej zamontowaniu?
  • #16 17211466
    ZarlCeiss
    Poziom 7  
    Dysk 2,5" chcę odzyskać dane, rozpoznaje jako RAW Dysk 2,5" chcę odzyskać dane, rozpoznaje jako RAW

Zostawiam domyślne ustawienia, po kliknięciu OK taki się pokazuje komunikat.
  • REKLAMA
  • #17 17211797
    mati211p
    Podczas uruchamiania systemu wciskaj F8, następnie wybierz z zaawansowanych opcji rozruchu opcję Wyłącz wymuszanie podpisów sterowników i spróbuj ponownie. To błąd systemu a nie obrazu, wynikający z zablokowania sterownika z powodu braku podpisu.
  • #18 17216647
    ZarlCeiss
    Poziom 7  
    Zamontowało dysk, ale nie można go otworzyć. Takie komunikaty:

• #19 17216666
    mati211p
    Dalej coś jest nie tak. Spróbuj zainstalować program jeszcze raz po wyłączeniu wymuszania podpisów cyfrowych i spróbuj ponownie (bo masz informację, że nie ma sterownika), lub znajdź niezapisany dysk, by bezpośrednio na niego przywrócić partycję, jeśli masz takie kłopoty, lub odzyskuj poprzez DMDE (czasochłonny proces w wersji darmowej).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odzyskaniem danych z dysku twardego WD5000LPVX po upadku laptopa ASUS F553M, który przestał ładować system Windows 8.1. Dysk został rozpoznany jako RAW, a próby naprawy systemu nie przyniosły efektów. Użytkownik próbował odzyskać dane za pomocą PhotoRec, jednak proces był czasochłonny i nie dawał satysfakcjonujących rezultatów. Użytkownicy forum sugerują, aby podłączyć dysk bezpośrednio przez SATA, a nie przez adapter USB, oraz rozważyć wykonanie kopii posektorowej za pomocą ddrescue. Wskazano również na możliwość skanowania SMART dysku oraz na konieczność unikania dalszych prób odzyskiwania danych, jeśli dysk jest w złym stanie. Po odzyskaniu danych użytkownik pyta o dalsze kroki, w tym o programy do odzyskiwania danych pod Windows oraz o możliwość formatowania uszkodzonego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA