logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zasilacza KORAD KD3005D 30V5A - czy to dobry zakup?

Asysh 27 Mar 2018 10:30 2598 18
REKLAMA
  • #1 17130715
    Asysh
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,
    Poszukuje zasilacza laboratoryjnego w celu sprawdzenia urządzeń elektrycznych które trafiają do naszej firmy. Zastanawiamy się nad kupnem zasilacza Zasilacz laboratoryjny KORAD KD3005D 30V5A z akucji Allegro. Czy będzie to dobry zakup? Czy mogą Państwo polecić nam inny zasilacz lub firmę?
    Jesteśmy z Krakowa i możemy kupić na miejscu.
  • REKLAMA
  • #2 17130810
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    Asysh napisał:
    Poszukuje zasilacza laboratoryjnego w celu sprawdzenia urządzeń elektrycznych które trafiają do naszej firmy
    Czy 30V 5A wystarczy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17130869
    dragon10
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Cześć.
    Kolego trochę mało informacji zawarłeś czego oczekujesz od zasilacza.
    Jak kolega vodiczka zapytuje czy taka wydajność ci wystarczy?
    Jak pracowałem na serwisie automatyki zauważyłem, że dobrze mieć na stanowisku zasilacz, który potrafi czasami oddać większy prąd (rzadko ale było potrzebne).
    Obecnie użytkuję coś podobnego AXIOMET AX-3003D.
    Do małych prac jest dobry, ale nauczony doświadczeniem namawiałbym szefa na zakup AXIOMET AX-3003D-3 lub czegoś podobnego o dwóch wyjściach (lub dwóch zasilaczy).
    Pozdrawiam
    PS. C.C. Musi być :-)
  • Pomocny post
    #4 17131372
    maz9
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Jeśli 30V i 5A to wystarczające parametry to prócz Korad kd3005D na którym widać nastawiany prąd bez żadnych zwarć itp mogę polecić Korad KA3005d . Dochodzą w nim pamięci i to jest przydatna sprawa jeśli operujemy kilkoma nastawami. Mamy 5 pamięci do dyspozycji.

Przy częstym podłączaniu urządzeń polecałbym podwójny lub potrójny zasilacz np Korad ka3305d lub kd3305d
  • REKLAMA
  • #5 17135737
    Asysh
    Poziom 6  
    Urządzenia które trafiają się nam na produkcji:
    siłowniki około 24 V DC, 1 A
    zasuwnice 1 A, 24 V AC, 12-24 DC
    inne urządzenia 1A 12 V
    i wiele innych - to są tylko przykłady

I ostatnio zauważyłem że wszystko jest testowane na zasilaczu: 24 V DC, 2,5 A, dlatego pomyślałem że warto byłoby zainwestować w taki zasilacz.
  • #6 17141442
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17147943
    Asysh
    Poziom 6  
    Dziękuję wam za pomoc,
    Reasumując zasilacz Korad kd3005D będzie dobrym zakupem, ewentualnie jeśli finanse firmy pozwolą zasilacz z pamięcią Korad KA3005d.
    AXIOMET AX-3003D - również wydaje się w porządku, jednak troszkę droższy
    AXIOMET AX-3003D-3 – raczej szef się nie zgodzi na taki koszt :(

Bieda z nędzą napisał:
    Dozbieraj parę ojro i kup zasilacz symetryczny (podwójny).

Nie do końca rozumiem, jaki miałby Pan na myśli.
  • #8 17148036
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Ostatnio korci mnie korad symetryczny <800zł. Analogowe są OK bo proste w naprawie ale potencjometry mogą być paskudne i może pływać lekko nastawa. Czasem można wstawić wiele obrotowy ale nie zawsze wejdzie na miejsce starego i klops.

Axiomet to pewnie brand jaki tylko.

Zasilacz symetryczny zawsze daje szansę na większe napięcie lub większy prąd. To dwa zasilacze w jednym albo niezależne pracują lub w układzie prądowym lub napięciowym.

Wypas to cyfrowe ale tu cena albo 1800zł lub 2200zł mniej więcej ale daje dodatkowe informacje o podłączonym urządzeniu jak pobór czy rejestracja zmian poboru w czasie. Ale tylko można opierać się na gwarancji lub serwisie naprawa sama wysoce utrudniona a w rigolu wręcz niemożliwa bo frezują scalaki by nazwy nie było.
  • #9 17148523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 17210253
    leotdipl
    Poziom 23  
    Ocena: 153
    lacekl napisał:
    Ja polecam Rigola coś z serii 8XX. Te Korady mają interfejs użytkownika rodem z chińskiego budzika. Rigol ma współczesny interfejs, opcje sterowania przy pomocy komputera, logowania, albo np załączania napięcia zgodnie z predefiniowaną sekwencją, nawet trzy kanały....
    EDIT: ciekawą opcją jest też Rigol DP711 - jest tańszy od 8XX i ma większy prąd - 30V / 5A.

hmmm..... i różnica w cenie 4-5-krotna ! (DP711).
    To nie jest zdrowo-rozsądkowa oferta =
    Tyle to ja dałem za oscyl. Rigol DS1054Z!

Jak dla mnie, KORAD KA3005P 0-30V 5A za 350 zł to (na początek)
    wystarczająca oferta.
    Ponad 1600,- zł za jeden kanał!?= nigdy bym tyle nie dał ...

ps.
    I ostatnio zauważyłem że wszystko jest testowane na zasilaczu: 24 V DC, 2,5 A
    dlatego pomyślałem że warto byłoby zainwestować w taki zasilacz.

Przy powyższym poborze prądu i wielkości U tym bardziej Korad ... D lub P. ( tu raptem 50,- zł różnicy w cenie).
  • #11 17210261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17210403
    kaktusak
    Poziom 10  
    Wybór zasilacza KORAD KD3005D 30V5A - czy to dobry zakup?Sam zastanawialem sie nad tym Rigolem (jak dotad uzywalem starego, jednokanalowego Farnella L30-a) ale cos mnie tknelo i kolejny raz przegladlem ebay'a za jakas rozsadna uzywka i ...
    i wlasnie na ang. ebay'u mamy wysyp tzw ex-MOD firmowe linearne zasilacze dobrej firmy TTi. Ex-Mod to sprzet z magazynow Ministry of Defence, co jakis czas robia oni wietrzenie magazynow i mozna wylowic dobry, markowy sprzet za "grosze" (sam poprzednio kupilem DVM 6.5 cyfry Solatron Schluberger za 100f), sprzet najczesniej z kalibracja/testem sprzed maksimum kilku lat. Sam wlasnie kupilem Thurlby TTI PL320QMD za 170£, nowy zasilacz tej klasy to pewnie 500£ i w gore, przygladalem sie popularnemu Rigolow/Sigilentowi ale uzywalem podobne TTi w pracy/na uczelni i zawsze bylem zadowolony. Sa tez troche tansze/starsze modele oraz pojedyncze zasilacze. Jedyny problem moze byc z waga/rozmiarami ale jak ktos ma solidne biurko...:)
    https://www.ebay.co.uk/itm/Thurlby-TTI-PL320Q...h-power-supply-twin-channel-32V-2A-quad-mode/
    Sprzet przeszedl dwa dni pozniej, fizyczny stan b.dobry, praktycznie zadnych dentow/zarysowan obudowy itp, wszystkie pokretla/przyciski dzialaja b.dobrze, ogolnie lepiej niz sie spodziewalem, sprzet wyglada na b.malo uzywany, ma ciagle naklejki "warranty void.." pewnie jeszcze z kalibracji. Nic nie slychac (chodz nie sprawdzalem pod obciazeniem, nie mam zadnego active load pod reka, moze sprawdze jak znajde czas z jakims power resistorem) wiec pewnie rzeczywiscie nie ma wentylatora. Napiecia wygladaja na spot on, ogolnie jestem b.zadowolony.
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/8271498400_1525800581.jpg]
    Nie wiem ile wyjdzie wysylka do Polski ale mysle ze warto
  • #13 17228875
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 17229221
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1012
    6kV napisał:
    Nie polecam KORAD, moim zdaniem najgorszy chłam jaki miałem okazje użytkować; z zewnątrz ładnie wygląda, 3x odsyłany, w końcu dopłaciłem i wymieniłem na MPS-3010L-2.

Zmiana jednego taniego chińczyka na drugiego taniego chińczyka to tak samo średnie wyjście... kwestia jak się trafi... jak się ma pecha to efekt jak u kolegi i to dotyczy każdego takiego sprzętu. Natomiast jak ktoś chce coś dobrego to niech szykuje z 7k zł na zasilacz ot. np. KEYSIGHT U8031A - już o tym wspominałem w wątku o Koradzie itp. ewentualnie szuka właśnie dobrych starych używek (o czym też parę razy tutaj pisałem).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 17229267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 17229605
    leotdipl
    Poziom 23  
    Ocena: 153
    6kV napisał:
    Nie polecam KORAD, moim zdaniem najgorszy chłam jaki miałem okazje użytkować; z zewnątrz ładnie wygląda, 3x odsyłany, w końcu dopłaciłem i wymieniłem na MPS-3010L-2.

nie polecam wydania ... 1.600,- zł :sm9:

Zależy kto czym i do czego mu to potrzebne :idea:
    Ja zajmuje się naprawą włsnego sprzętu RTV i AGD.
    Czy dla takich własnych celów potrzebuję MPS-3010L-2
    za owe 1.600,- zł czy może wystarczy Korad za 350,- zł :?:

ps.
    a już nie wspomnę o @ ray_bones który 'oferuje' zasilacze za 2.500,- ew. 3.500,- zł :!:
  • #17 17229937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 17230160
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1012
    leotdipl napisał:
    6kV napisał:

nie polecam wydania ... 1.600,- zł :sm9:

Ja przynajmniej miał bym opory na wydanie tylu pieniędzy na kolejną mało znaną chińską firmę. Jak miał by to być chińczyk to już chyba wolał bym dołożyć do Rigola który jest chińczykiem z trochę wyższej półki...

Korad znowu jest znany - wiele osób ma te zasilacze i działają (sam posiadam). Wiadomo jakie mają błędy w rozwiązaniach konstrukcyjnych (np. popaprany przetwornik DAC z sterty rezystorów) i co warto np. w nich poprawić (np. wymiana blaszek na solidne radiatory itd.) - ma też funkcję kalibracji i posiadając jakiś lepszy multimetr można go sobie kalibrować. Ich zaletą jest niewątpliwie niska cena za którą wiadomo nie można spodziewać się cudów...

BTW jak ktoś ma np. uwalonego Korada KORAD KA3005, to chętnie odkupię - celem pobawienia się w stworzenie własnego softu na procki jakie są tam zastosowane...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 17231106
    kaktusak
    Poziom 10  
    Ja polece jeszcze raz tego Thurlby TTI PL320QMD, widze ze nadal ma ponad 10 dostepnych, 170£ to moim zdaniem dobra cene, probleme moze byc pewnie koszt przesylki z uwagi na wage (po UK za darmo). Wczesniej przygladalem sie temu Rigolowi i Sigilentowi i fakt nie ma LCD wyswietlacza, wszystkich funkcji znim dostepnych czy duzej ilosci nastaw ale za to mamy oddzielne encodery do wszystkiego, nie trzeba ciagle przelaczac kanalow:). No i zal bylo wydac te 300/400£ na w koncu jednak hobby. Oczywiscie wszelkie nowe Keysight, HP, TTi czy inne Rhode Szwarce byly o wiele za drogie. Ten starszy TTi to solidna konstrukcja, nie otwieralem go jeszcze ale pamietajac ze schematu starszego jednokanalowego powinna byc spokojnie naprawialna w razie jakis klopotow, brak skomplikowanej sekcji cyfrowej:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji na temat zasilacza laboratoryjnego KORAD KD3005D 30V5A użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami i rekomendacjami. Zasilacz ten jest rozważany jako opcja do testowania urządzeń elektrycznych w firmie. Użytkownicy podkreślają, że 30V i 5A mogą być wystarczające, ale zalecają rozważenie modeli z większą mocą lub dodatkowymi funkcjami, takimi jak pamięć ustawień (np. KORAD KA3005D). Wskazują również na alternatywy, takie jak AXIOMET AX-3003D oraz Rigol, które oferują lepsze interfejsy użytkownika i funkcjonalności. Niektórzy użytkownicy wyrażają wątpliwości co do jakości KORAD, sugerując, że mogą wystąpić problemy z niezawodnością. Wskazują na możliwość zakupu używanych, markowych zasilaczy, takich jak TTI, które mogą być bardziej niezawodne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA