Asysh napisał: Witam,
Poszukuje zasilacza laboratoryjnego w celu sprawdzenia urządzeń elektrycznych które trafiają do naszej firmy. Zastanawiamy się nad kupnem zasilacza Zasilacz laboratoryjny KORAD KD3005D 30V5A z akucji Allegro. Czy będzie to dobry zakup? Czy mogą Państwo polecić nam inny zasilacz lub firmę?
Jesteśmy z Krakowa i możemy kupić na miejscu.
Ja polecam Rigola coś z serii 8XX. Te Korady mają interfejs użytkownika rodem z chińskiego budzika. Rigol ma współczesny interfejs, opcje sterowania przy pomocy komputera, logowania, albo np załączania napięcia zgodnie z predefiniowaną sekwencją, nawet trzy kanały.
Wpisuję jakie chcę napięcie, jaki dopuszczam maksymalny prąd, klikam włącz kanał i mam. Zero kręcenia pokrętłem, gdzie zachodzi możliwość złego ustawienia bo się przekręci za bardzo. Jeśli sprawdzamy czyjeś urządzenia to warto mieć narzędzie, które zapewnia jako takie bezpieczeństwo i ergonomię pracy: bo tak to by trzeba podłączyć "dummy load", ustawić pokrętła, a potem dopiero podłączyć zasilane urządzenie. W Rigolu (jak i każdym innym niebadziewnym zasilaczu) to samo osiąga się klikając jeden przycisk - włącz zasilanie kanału.
Co więcej Koradodpodobna chińszczyzna pokazuje aktualne napięcie i prąd. Nie ma tam wyświetlanego "docelowego" napięcia/prądu.
Nie opłaca się kupować 8XXA (to jest opcja która ma kolorowy wyświetlacz i wszystkie opcje dokpuione - wyświetlacz mono jest bardzo czytelny, a opcje można sobie dokupować w miarę potrzeby).
EDIT: ciekawą opcją jest też Rigol DP711 - jest tańszy od 8XX i ma większy prąd - 30V / 5A.