logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki piec dwufunkcyjny z otwartą komorą polecacie ?

_apollyon 28 Mar 2018 14:50 2397 4
REKLAMA
  • #1 17133459
    _apollyon
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Muszę wymienić mojego 2 funkcyjnego 20-letniego Termeta Termico na coś trwałego i w miarę niedrogiego. Piec gazowy grzeje u mnie w domu głównie CWU, tylko awaryjnie od czasu do czasu CO. Obieg wody w całej instalacji mam otwarty - z uwagi na stary piec węglowy. Dom 100 m. Mój instalator poleca mi wybrać (póki można) coś z otwartą komorą spalania. Bardzo proszę o wasze rady w tym temacie - zależy mi na tym, żeby nowy piec był bezawaryjny i nie przerabiać komina.
  • REKLAMA
  • #2 17133903
    Darek A.
    Poziom 20  
    Ocena: 204
    Jestem na etapie przygotowań do budowy instalacji grzewczej co w oparciu o gaz.
    Osobiście poszukiwałem kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania.
    Intensywnie godzinami czytam zalecenia, za i przeciw najróżniejszych układów, firm i rozwiązań.
    Na wielu serwisach tematycznych, gdzie szukałem porad, podpowiedzi ludzi znających się na rzeczy definitywnie wskazywały, aby iść w Beretta, zarówno jeśli będzie to otwarty, czy zamknięty układ.
    Każda pliszka swój ogonek chwali jak to się mówi, każdy posiadacz innego pieca zaraz mi zaprzeczy, ale ja nie mam jeszcze kotła, a wiem co chcę kupić...
  • REKLAMA
  • #3 17134515
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2127
    Popularne kotły nie nadają się do podlączania bezpośrednio z kotłami stałopalnymi i w układzie otwartym. Te , które się nadają kosztują min. 2 x tyle : np ACV.
  • REKLAMA
  • #4 17134582
    _apollyon
    Poziom 11  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Popularne kotły nie nadają się do podlączania bezpośrednio z kotłami stałopalnymi i w układzie otwartym. Te , które się nadają kosztują min. 2 x tyle : np ACV.

Pewnie masz rację, niemniej mój stary Termet chodził w tym układzie otwartym wspólnie z piecem węglowym i jeszcze solarem (własnej konstrukcji) przeszło 18 lat i zaliczył tylko jedną małą naprawę 5 lat temu. Teraz niestety brak części więc muszę wymienić.
  • #5 17144324
    _apollyon
    Poziom 11  
    Skoro nikt nic nie polecił, to zdecydowałem się na zakup piecyka dwufunkcyjnego Termet Minimax Elegance.
REKLAMA