logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stag Gofast - Brak wskazania ilości gazu w zbiorniku

Flash555 28 Mar 2018 15:00 19221 10
REKLAMA
  • #1 17133478
    Flash555
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam!
    Problem pojawił się po kilkunastu dniach sprawnego użytkowania instalacji.
    Pewnego dnia po prostu w przycisku panel LED przestał wskazywać poziom nie zaświecając żadnej diody poza tą, która informuje, na jakim paliwie samochód pracuje. Podobnie się ma wizerunek tego przycisku w programie z tą różnicą, że pokazuje zaświeconą tylko czerwoną.
    A sam hit polega na tym, że w zakładce ustawień bezproblemowo wyświetla się napięcie ze wskaźnika na wielozaworze i pokazuje 3,64V wahając się delikatnie podczas jazdy. Według progów, które ustaliłem, powinno oświecić trzy z czterech diód, ale tek się nie dzieje - zdjęcia poniżej. Czujnik na wielozaworze skonfigurowany na standardowy, ale nawet jeśli go zmieniam - nic to nie pomaga. Natomiast z doświadczenia wiem, że nawet jeśli ustawiłbym niewłaściwy, to MUSI świecić się chociaż jedna czerwona dioda rezerwy, a tu nic...
    Miał może ktoś z Was taki, lub podobny przypadek? Być może to jest po prostu uwalony sterownik, ale wolałbym się upewnić, zanim wyślę go na reklamację.
    Dodam jeszcze, że panel LED przechodzi test z programu bezproblemowo. W sensie, oświeca po kolei wszystkie jak należy.

Stag Gofast - Brak wskazania ilości gazu w zbiornikuStag Gofast - Brak wskazania ilości gazu w zbiorniku
  • REKLAMA
  • #2 17133736
    przemek25l
    Poziom 29  
    Ocena: 371
    Wskaźnik ustawic wpgh
    Przełączanik działa?
    Najlepiej podjechać do kogoś kto ma taki przełącznik bo problem może być np w sterowniku.
    Jeszcze nigdy takiej usterki nie miałem a zamontowalem ich sporo.
    Możesz Jeszcze sprawdzić aktualizacje przełącznika ewentualnie spróbować wgrać z palca.
  • #3 17133812
    Flash555
    Poziom 10  
    Stag Gofast - Brak wskazania ilości gazu w zbiornikuMam taki drugi przełącznik, jednak ten wygląda na dobry... wyjąłem, sprawdziłem kable. Są nienaruszone, w koszulkach term, owinięte taśmą - sam to kładłem :-) Nie mam teraz tego pojazdu u siebie, ale jak się podstawi, a do tego czasu nic nie wykminię, pewnie wstawię drugi przełącznik. Jednak test z programu przechodzi ideolo - zapala diodę za diodą... Samo przełączanie LPG/Benzyna również działa.
    Typ czujnika ustawiony miałem ten sugerowany z zestawu - jak na foto, ale co bym tam nie wybrał, żadna dioda się nie odpala, nawet czerwona rezerwy. Na ikonie w programie natomiast świeci się tylko ta jedna czerwona i przy zmianie typu czujnika również ani nie drgnie. Dlatego właśnie przypuszczam, że problem nie leży w samym przełączniku, tylko może w sterowniku, lub jakiejś opcji, której do tej pory nie zauważyłem...
    Jednak zaintrygowałeś mnie z tą aktualizacją przełącznika - da się mu wgrać w ogóle?? Jak to zrobić :-)
  • REKLAMA
  • #4 17133897
    przemek25l
    Poziom 29  
    Ocena: 371
    Zapisz nastawy sterownika zrób przywrócenie nastaw fabrycznych wgraj starszy soft a potem znowu nowy do sterownika. Przełącznik już jest cyfrowy a nie analogowy, jak sam widzisz 3 przewody a nie jak w starych 5. Czyli sterownik ślę info a przełącznik obrabia na wyświetlenie.
  • #5 17137376
    Flash555
    Poziom 10  
    Tak, uczynię. Nie wgrywałem do tej pory starszego softu (skąd go wziąć...), ale jeśli ma pomóc, warto spróbować. Zrozumiałem, że sugerujesz, aby wgrać soft do przycisku :-) nie zrozumieliśmy się. Zdawałem sobie sprawę, że przełącznik ma połączenie cyfrowe, jednak... nie aż tak bardzo, żeby mu wgrywać soft :-)
  • REKLAMA
  • #7 17137428
    Flash555
    Poziom 10  
    W sensie, ściągnąć starszą wersję programu Stag 200 Easy i w nim będzie starszy firmware sterownika - i tak go wgrać? Czy jest gdzieś sam plik z firmware, bo nie potrafię się do takiego czegoś dokopać...
  • REKLAMA
  • #9 17203983
    Flash555
    Poziom 10  
    Rozwiązanie okazało się być prozaiczne - problem leżał w... zasilaniu centralki LPG :-)
    Wymiana bezpiecznika na nowy całkowicie usunęła problem
  • #10 18133635
    czaro3000
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Cześć,mam ten sam problem co kolega.
    Zegar na butli wskazuje stan ale na wyswietlaczu juz nie.
    Powiesz mi gdzie ten nezpiecznik?
    Auto dopiero co kupione a nigdy w życiu nie miałem do czynienia z gazem.
  • #11 20467988
    Someone12
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dla tych, którzy zmagają się z tym problemem. Wystarczy wyjąć i włożyć bezpiecznik przy akumulatorze. U mnie pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wskaźnikiem poziomu gazu w instalacji LPG Stag Gofast, który przestał działać po kilku dniach użytkowania. Wskaźnik na panelu LED nie wyświetlał poziomu gazu, a jedynie informował o rodzaju paliwa. Pomimo prawidłowego napięcia na wielozaworze, diody nie świeciły się zgodnie z ustawieniami. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie sterownika lub błędną konfigurację. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przełącznika, aktualizację oprogramowania oraz przywrócenie ustawień fabrycznych. Ostatecznie problem okazał się być związany z zasilaniem centralki LPG, co zostało rozwiązane przez wymianę bezpiecznika. Inni użytkownicy potwierdzili, że podobne problemy można rozwiązać przez manipulację bezpiecznikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA