logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra B 2.0 16V 1998r – gaśnie podczas jazdy, brak błędów, nie zapala się check

lidmar 18 Sie 2005 21:58 2031 7
REKLAMA
  • #1 1745461
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    Vectra b 1998r 2,0 16v podczas jazdy nagle gasnie i po chwili lub kilku minutach daje sie ponownie uruchomic. Gasnie w roznych sytuacjach i na zimnym silniku i na rozgrzanym, i w czasie przespieszanie i w czasie normalnej jazdy ,nie zaobserwowoalem jakichs powtarzajacych sie okolicznosci.Napewno to nie jest wina paliwa bo na gazie i na benzynie jest to samo.Pomozcie bo aso opel nie moze sobie z tym poradzic,proponuja wymienic komputer silnika ale nie sa pewni.Podmieniany byl juz dis i to samo.Najgorszejest to ze w tym czasie jak zgasnie to nie zapala sie check i nie zapisuje sie zaden blad.
  • REKLAMA
  • #2 1745488
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Mógłbyś podać jakiego rodzaju jest to gaśnięcie?
    Po cichu, czy z ksztuszeniem, stukaniem itp?
    Jeśli chcą a ASO wymienić kompa, to najlepiej spisz z nimi umowę, że jeśli to nie usunie usterki, to zwrócą oryginalny moduł i kasę.
  • REKLAMA
  • #3 1745564
    kinga1
    Poziom 11  
    zrobie tobie te autko zadzwoń 600235242 pomogę Grzegorz
  • #4 1748638
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    Samochod gasnie nagle ,tak jakbym wylaczyl kluczyk i koniec. Nie chce wymieniac kompa w serwisie bo to kupa kasy.Kupie sobie na szrocie komplet z imobilajzerem i kluczykiem i sam przeloze tylko nie wiem czy to napewno to.
  • REKLAMA
  • #5 1748716
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    W/g mnie ginie zasilanie,usterka w instalacji elektrycznej skrzynka bezp.
    gniazdo bezpiecznika,przekażnik.
  • #6 1749256
    grzech12
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Sprawdż czy po zgasnięciu auta wszystkie inne odbioriki działaja prawidłowo być może przerwa w zasilaniu unieruchamia jeszcze jakiś inny obwód.
  • REKLAMA
  • #7 1749937
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Miałem podobnie, u mnie usterka leżała po stronie zasilania DIS(cewka WN). Fachowcy od gazu tak polutowali, że się urwał przewód od kostki a na dodatek w gnieździe DIS była kulka z cyny i robiła zwarcie. Sprawdź wiązkę z DIS łącznie z gniazdem. Może akurat ...
  • #8 1751053
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    miałęm podobny przypadek. Był padnięty komputer ale nieraz łapało błąd czujnika położenia wału nie wiem co to miało wspólnego bo jeszcze jest czujnik wałka. Ale auto też gasło i zapalało po kilku minutach.

Podsumowanie tematu

✨ Vectra B 2.0 16V z 1998 roku gaśnie nagle podczas jazdy bez zapalania się kontrolki check engine i bez zapisu błędów. Problem występuje zarówno na zimnym, jak i rozgrzanym silniku, niezależnie od trybu jazdy oraz rodzaju paliwa (benzyna i gaz). ASO Opel proponuje wymianę komputera silnika, jednak bez gwarancji rozwiązania usterki. Możliwe przyczyny wskazane w dyskusji to przerwy w zasilaniu wynikające z uszkodzeń instalacji elektrycznej, w tym skrzynki bezpieczników i przekaźników, a także problemy z wiązką DIS (cewka WN) i gniazdem DIS, gdzie może dochodzić do zwarć. Wspomniano również o potencjalnej awarii komputera silnika powiązanej z czujnikiem położenia wału lub wałka rozrządu, co może powodować gaszenie się auta i trudności z ponownym uruchomieniem. Zalecane jest dokładne sprawdzenie instalacji elektrycznej, wiązki DIS oraz ewentualne testy czujników wału i wałka.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA