logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GP60-i540M287FD - Jak sczytac haslo Bios z eeprom'u?

NoN4me 29 Mar 2018 16:34 1515 20
  • #1 17136061
    NoN4me
    Poziom 8  
    Witam, kupilem Laptopa Msi lecz nie mam hasla do Biosu. (Sprzedawca nawet nie wiedzial ze takowe jest.)

Laptop normalnie sie wlacza, jako pierwsze ukazuje sie logo MSI, pozniej pojawia sie czarny ekran z dwoma linijkami, pierwsza to:
    ">>Checking Media Presance......", a zaraz pod nia
    ">>No Media Present......", w dodatku kolor przycisku power zmienia sie z niebieskiego na pomaranczowy.
    Po paru sekundach znika i pojawia niebieskie okienko "Enter Password".
    Jako że takowego Hasla nie mam nic nie moge zrobic.

Wyciaganie baterii od biosu ani od laptopa nic nie daje i zadnych jumperkow nie ma.

Na plycie znalazlem dwa chipy eeprom, przy ktorych (tak jak ludzie pisali) zwarlem ze soba piny clock i data.
    Jedynie co to Laptop albo sie wylaczyl albo "zamarzł" i gdy puscilem to bootowal dalej ale znowu do ekranu "enter password".

Czytalem gdzies ze mozna zewrzec ze soba jakies 2 piny na "tym duzym chipie od biosu", ale nie probowalem i watpie ze jak kolwiek to pomoze.

Druga opcją jest sczytanie kodu z eepromu, pytanie tylko z ktorego, czym i jak pozniej znalezc haslo w tym kodzie?

Do dyspozycji mam tylko Arduino Nano, lecz jesli bedzie trzeba moge cos dokupic.
  • #3 17136089
    NoN4me
    Poziom 8  
    enhanced napisał:
    Próbowałeś sflashować bios poprostu?

Co to by zmienilo, flash tylko zaktualizuje bios ale haslo i tak zostanie. Ale nie, nie próbowałem.
  • #5 17136111
    NoN4me
    Poziom 8  
    enhanced napisał:
    Jak ustawiony tak że nadpisuje wszystko to może zadziałać, na wcześniejsze wersje (1gen intel) mnie zadziałało.

Tylko nie wiem nawet czy pozwoli instalowac z pendrive, dysk wkladalem (bo kupilem go bez dysku), to nadal wyskakiwalo to ">>No Media Present......" i nadal Haslo chcial. Nie pozwolil nawet do Windowsa dojsc.
    Pozatym musisz wziac pod uwage ze u mnie haslo jest zapisane na eepromie, wiele osob mysli ze wystarczy tylko baterie wyjac ale eeprom nie jest taki prosty do zlamania, wiec pendrive nawet jakby pozwolil na dostep to tez watpie ze to by cos zmienilo.
  • #6 17136115
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    No ja też odłączeniem zasilania nie usunałem hasła.

Jak nie pozwala na flashowanie to dawaj kość biosu pod programator, zgraj co masz, wgraj ze strony bo widzę że jest (jak to przy msi) cały dump biosu i wgraj go.
  • #7 17136126
    NoN4me
    Poziom 8  
    Czyli musialbym kupic programator, tak? Zapodasz jakiegos linkacza? Programatorem wtedy na ta wieksza kosc zgrac, nie na eeprom, tak?

A nie daloby rady arduino jakos sczytac ten kod z eepromu? Widzialem ze ludzie w dellach tak robili, tyle ze ja mam Msi i mam dwa eepromy i teraz pytanie czy to by zadzialalo?
  • #8 17136133
    enhanced
    Poziom 43  
    https://forum.arduino.cc/index.php?topic=147582.0
    Pewnie by się dało odczytać/zaprogramować biosową kość.

Co do pewniaków to ch341a patrzaj na allegro. Tylko trzeba się liczyć że klipsem może programowanie nie działać - wszystko zależnie jak zrobione jest na płycie i często trzeba kośc wylutować żeby zaprograomwać kość.

Kości masz dwie : bios i EC - obie rzeczy dostępne na stronie.
  • #9 17136251
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    jaki kod wyskakuje gdy wpiszesz niepoprawnie hasło?
  • #10 17136261
    NoN4me
    Poziom 8  
    Przemko21 napisał:
    jaki kod wyskakuje gdy wpiszesz niepoprawnie hasło?

Gdyby to było takie proste.. nic nie wyskakuje, jak wpisze trzy razy zle to po prostu pisze "invalid password" i nic nie da sie zrobic.
  • #11 17137037
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Tak jak pisali wyżej, tylko ponowne zaprogramowanie kości programatorem. Klipsem można kombinować ale 100% gwarancji daje zaprogramowanie wylutowanego układu.
    Tani programator to EZP2010
  • #12 17137592
    dndr
    Poziom 5  
    I think the problem will be solved if you do not set a password: D
  • #13 17139361
    NoN4me
    Poziom 8  
    A co ze szczytaniem tego kodu z eepromu? Widzialem ze sie da to jakos zrobic za pomoca Arduino, tyle ze ja na kodzie Arduino sie za bardzo nie znam a widzialem ze ludzie w swoich kodach mieli "write" wiec sie boje ze mi nadpisze i nic z tego nie bedzie oprocz przeprogramowania. Dalby rade ktos mi z tym pomoc? Jak to szytac z tego eepromu? (Podlaczyc wiem, tyle ze problem z kodem ktory by to szytal.)
  • #14 17139692
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Do zdjęcia hasła w tym modelu trzeba wylutować kość, zaprogramować w programatorze wsadem bez hasła i wlutować w płytę - to pewna i sprawdzona metoda.
    Można próbować z klipsem - jak się nie uda to programowanie wylutowanej kości.

Możesz użyć taniego programatora opartego na CH341A.

P.S. Jeśli nie lutowałeś elementów na płycie od laptopa - lepiej zleć to komuś z doświadczeniem i sprzętem - nauka może być kosztowna (np. uszkodzenie laminatu).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 17140073
    NoN4me
    Poziom 8  
    Zamowilem programator CH341A z Ebay'a jakis za pare Euro i do tego klipsy, powinny przyjsc za jakies dwa tygodnie.

Programatorem mozna szczytac kod z eepromu, tak? Nie lepiej by bylo gdybym sczytal kod do pliku?

Tylko problem by byl z odszyfrowaniem. Widzialem ze do dell'i jest program ktory to odszyfrowuje i w dodatku w internecie mozna znalezc w ktorej linijce jest haslo.
    Jak to wyglada przy Msi?
  • #16 17140102
    sk1977
    Spec od komputerów
    W PL ok. 23 PLN z wysyłką - warto czekać dwa tygodnie czy więcej ?

Programatorem odczytasz wsad. Jeśli chcesz usunąć hasło, to programujesz kość nowym wsadem bez hasła.
    Z odczytanego wsadu warto przenieść klucz WIN jeśli jest w tej kości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 17140409
    NoN4me
    Poziom 8  
    sk1977 napisał:
    W PL ok. 23 PLN z wysyłką - warto czekać dwa tygodnie czy więcej ?

Niestety nie mieszkam w Polsce. :/

A daloby rade odczytac eeprom za pomoca CH341A podlaczajac tylko data i clock? Czy trzeba wszystkie piny podlaczyc? Bo nie za bardzo chce go wylutowywac.
  • #18 17140601
    sk1977
    Spec od komputerów
    Jeśli dobrze pamiętam to w tej płcie kość można odczytać tylko po wylutowaniu.
    Jeśli nie lutowałeś płyt - lepiej zleć to komuś lub przynajmniej poćwicz na złomach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 17141370
    enhanced
    Poziom 43  
    Kwestia tego czy dasz rade odczytać/zapisać jest w zasilaniu kości - niektóre modele (gt60 4gen pozwala) idą bez wylutu ale większość trzeba odlutować (w zasadzie pin zasilający trzeba odlutować).
  • #20 17141681
    NoN4me
    Poziom 8  
    enhanced napisał:
    Kwestia tego czy dasz rade odczytać/zapisać jest w zasilaniu kości - niektóre modele (gt60 4gen pozwala) idą bez wylutu ale większość trzeba odlutować (w zasadzie pin zasilający trzeba odlutować).

No tak, ale czy CH341A bedzie dzialac tylko z clock i data podlaczonym czy ten kontroler wymaga zeby wszystkie piny byly podlaczone?
  • #21 17174576
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    To jest flash spi i w płycie tego nie zrobisz. I nie, nie można podłączyć tylko data clock, układ do programowania wymaga zasilania, więc nawet gdyby to już jest cztery, ale spi wymaga więcej sygnałów do pracy, kasowania i zapisu zawartości, częstotliwość również wiec w płycie nie zaprogramujesz, pozatym jaka przyjemność ciągnąc jakąś pajęczyne zamiast wylutować.

Spoiler:
    SCK Serial Clock To provide the timing of the serial interface.
    Commands, addresses, or input data are latched on the rising edge of the clock
    input, while output data is shifted out on the falling edge of the clock input.
    SI Serial Data Input To transfer commands, addresses, or data serially into the device.
    Inputs are latched on the rising edge of the serial clock.
    SO Serial Data Output To transfer data serially out of the device.
    Data is shifted out on the falling edge of the serial clock.
    Outputs Flash busy status during AAI Programming when reconfigured as RY/
    BY# pin. See “Hardware End-of-Write Detection” on page 12 for details.
    CE# Chip Enable The device is enabled by a high to low transition on CE#. CE# must remain low for
    the duration of any command sequence.
    WP# Write Protect The Write Protect (WP#) pin is used to enable/disable BPL bit in the status register.
    HOLD# Hold To temporarily stop serial communication with SPI flash memory without resetting
    the device.
    VDD Power Supply To provide power supply voltage: 2.7-3.6V for SST25VF016B
    VSS Ground
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił laptop MSI GP60-i540M287FD, ale nie ma hasła do BIOS-u, co uniemożliwia mu dalsze korzystanie z urządzenia. Próby resetowania hasła poprzez odłączenie baterii BIOS oraz zwarcie pinów EEPROM nie przyniosły rezultatu. Użytkownicy sugerują, aby spróbować zaktualizować BIOS, jednak podkreślają, że hasło jest zapisane w EEPROM, co wymaga bardziej zaawansowanych metod. Rekomendowane rozwiązania obejmują użycie programatora (np. CH341A) do wylutowania i zaprogramowania kości EEPROM z nowym wsadem bez hasła. Użytkownik rozważa również użycie Arduino do odczytu EEPROM, ale obawia się nadpisania danych. Wiele osób podkreśla, że wylutowanie kości jest najpewniejszą metodą na usunięcie hasła.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA