logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wąż do kuchni na gaz ziemny z butli propan-butan?

daro73 18 Sie 2005 22:06 46578 7
REKLAMA
  • #1 1745489
    daro73
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam pytanie jak podłączyć gaz z butli do kuchni na gaz ziemny Chodzi mi konkretnie o samo podłączenie węża W kuchni jest dosyć duży gwintowany króciec Nie wiem jaki wąż zastosować aby podłączyć go pod reduktor w butli Do tej pory miałem kuchenkę turystyczną z cienkim wężem i nie miałem problemów z podłączeniem go pod kuchenkę
    Dysze już wymieniłem zostało tylko zasilanie w gaz
  • REKLAMA
  • #2 1745776
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Witam
    Jak to jest nowa kuchnia to zawołaj fachowca z uprawnieniami bo utracisz gwarancję. Musi karta być podstemplowana przez niego. Do tej wystającej rurki musisz dokupić kolanko. Wszystko skręcasz na specjalną taśmę aby czasami nie było przecieku. Wąż nakładasz na kolanko, wszystkie połączenia węża skręcasz na opaski. Jak podłączysz butlę to trzeba jeszcze wyregulować mieszankę gazu z powietrzem aby był prawidłowy płomień ( będzie mniejsze spalanie gazu). Na koniec sprawdzasz szczelność tego za pomocą wody z rozpuszczonym mydłem.
  • REKLAMA
  • #3 1746373
    K_andy
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    witam
    na moim terenie węże do propanu są w kolorze czerwonym i dostępne w sklepach które sprzedają kuchenki gazowe.
    gwin przy kuchence obwiń taśmą teflonową dokładnie nakręć kolanko, wsuń węża, nałóż opaskę zaciskową i gotowe
    powodzenia
  • #4 1751059
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Nikt nie napisal o reduktorze gazu - może to oczywiste. Przepisy mówią też o 50 cm odcinku rury stalowej.
  • REKLAMA
  • #5 1751303
    rangi
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Napisz jakiej firmy kuchenka, nie wszystkie mają regulacje powietrzem, a przy zaworach masz jeszcze reulacje płomienia oszczędnościowego.
  • #6 1756301
    daro73
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dziekuję za pomoc Wolałem skorzystac z usług fachowca Sam bałem się to robić
  • REKLAMA
  • #7 1756430
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    I Chwała Ci za to... :)
  • #8 7039066
    deka87
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Z góry przepraszam za odgrzewanie, ale mam podobny problem a nie chce zakładać niepotrzebnie nowego tematu.

Moi dziadkowie używają starej rozwalającej się kuchenki na gaz z butli, ale w domu stoi ok. 10-15 letnia Amica w idealnym stanie, tylko że jest przystosowana do gazu ziemnego.

Dlatego mam kilka pytań:
    1. Jakie elementy z połączenia starej kuchni z butlą mogę wykorzystać w nowej, czyli czy wąż, reduktor itp. mogą zostać czy trzeba kupić nowe ?
    2. Czy po wymianie dysz będzie trzeba regulować mieszankę i jak się to robi ?
    3. Na co zwracać uwagę żeby nie wylecieć w powietrze (fachowiec odpada, bo dziadkowie będą woleli pozostać przy starej kuchence niż płacić za przystosowanie nowej) ?

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł napisać łopatologicznie krok po kroku jak to zrobić i nie zrobić sobie krzywdy.

Moderowany przez mrhari:

Tylko i wyłącznie fachowiec!

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie węża gazowego do kuchni przystosowanej do gazu ziemnego z butli propan-butan wymaga zastosowania odpowiedniego węża (najczęściej czerwonego do propanu) oraz kolanka dopasowanego do gwintowanego króćca kuchni. Połączenia należy uszczelnić taśmą teflonową i zabezpieczyć opaskami zaciskowymi. Zaleca się stosowanie odcinka rury stalowej o długości około 50 cm między reduktorem a kuchenką zgodnie z przepisami. Po podłączeniu konieczna jest regulacja mieszanki gazu z powietrzem dla uzyskania prawidłowego płomienia i oszczędności gazu, a także sprawdzenie szczelności połączeń za pomocą wody z mydłem. W przypadku nowej kuchenki ważne jest, aby podłączenie wykonał fachowiec z uprawnieniami, co jest warunkiem zachowania gwarancji. Wymiana dysz na odpowiednie do gazu propan-butan jest konieczna, a regulacja płomienia może być dostępna przy zaworach kuchenki. W przypadku starszych modeli kuchni, które były używane z butlą, należy rozważyć, które elementy (wąż, reduktor) można wykorzystać przy nowej kuchence, a które wymagają wymiany. Bezpieczeństwo i prawidłowa instalacja są kluczowe, szczególnie gdy użytkownik nie posiada fachowej wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA