logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TAŚMA RGB LED wraz ze sterownikiem i pilotem - awaria.

Exeant 30 Mar 2018 20:33 723 7
REKLAMA
  • #1 17138719
    Exeant
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam, dobre 4 miesiące temu zamontowałem w aucie taką taśmę:
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.
    [retrofood]

. Wszystko działało cacy... Dziś podczas wiosennego sprzątania postanowiłem troszkę poukrywać kabli do schowka, więc odłączyłem zasilacz od sterownika. Wszystko ładnie pochowałem, podłączyłem. Chcę sprawdzić czy wszystko okej, a tu taśma jako jedyna się nie świeci. Wszystko po kolei sprawdziłem, bezpieczniki całe, zasilacz podaje prąd (sprawdziłem za pomocą zwykłej taśmy LED).

Postanowiłem otworzyć sterownik, pomacać :D ... Ruszając czasami zapała się taśma, lecz świeciła na wszystkie kolory jednocześnie. Dotykając kabelki i układ scalony (a raczej jego nóżki). W ten sposób udało się trzymając otrzymać kolor zielony i taki jasno powiedzmy, że "biały".

Da radę coś z tym zrobić czy raczej sam sterownik pechowo padł podczas jedynie wyjęcia go ze schowka ?
  • REKLAMA
  • #2 17139455
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    Mogłeś urwać jakieś przewody, mogłeś odwrotnie podłączyć i jeszcze wiele innych.
    Nie da się tego zrobić zdalnie w trybie korespondencyjnym :) - musisz wziąć w łapki miernik i sprawdzać.
  • REKLAMA
  • #3 17139910
    Exeant
    Poziom 9  
    Gdybym urwał przewody raczej bym to zauważył skoro wyjąłem tą płytkę... Co odwrotnie podłączyć ? Wtyczkę zasilania xd ? ...
  • #4 17139918
    Freddy
    Poziom 43  
    Nie wtyczkę zasilania, lecz wtyczkę do taśmy LED - sprawdź, czy masz dobrze podłączona.
  • #5 17140092
    Exeant
    Poziom 9  
    Właśnie ją miałem na myśli. Wszystko jest dobrze podłączone, podaje prąd... Dla mnie wygląda to na sterownik, ale od tak by sie popsuł ?
  • REKLAMA
  • #6 17140300
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Nie uszkodziłeś taśmy?
  • #7 17140332
    Freddy
    Poziom 43  
    Pokaż wyraźne zdjęcia tego podłączenia taśmy do sterownika i samego sterownika.
  • REKLAMA
  • #8 17154486
    Exeant
    Poziom 9  
    Zrobiłem to po "Januszowemu", wyciąłem dosłownie sterownik i podłączyłem bezpośrednio za bezpiecznikiem kabelki odpowiadające za wybrany przezemnie kolor na stałe. Wg. mnie sterownik uległ uszkodzeniu, lecz w jaki sposób to nie wiem. Jedynie wyjąłem go ze schowka delikatnie, bez ciągnięcia. Niestety nikt zadając pytania, na które odpowiedź była w temacie mi nie pomógł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował taśmę RGB LED w samochodzie, która działała poprawnie przez cztery miesiące. Po odłączeniu zasilacza od sterownika w celu uporządkowania kabli, taśma przestała świecić. Użytkownik sprawdził bezpieczniki i zasilacz, który działał z inną taśmą LED. Po otwarciu sterownika zauważył, że taśma czasami się zapala, ale świeci na wszystkie kolory jednocześnie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia wtyczek oraz ewentualne uszkodzenie taśmy lub sterownika. Użytkownik podejrzewa, że sterownik mógł ulec uszkodzeniu, mimo że delikatnie go wyjął.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA