logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dyski HDD 250GB SATA II za 40 zł i 500GB SATA III za 90 zł są używane?

04 Kwi 2018 23:13 1761 10
REKLAMA
  • #1 17149687
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 17149755
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8272
    Cześć. Jako że dyski twarde są ostatnio raczej bardzo awaryjne, to nie lepiej kupić nówkę 1TB za ~160zł? https://www.ceneo.pl/43693494

Co do stanu dysku to możesz próbować coś wywnioskować, jeśli sprzedawca pokaże Ci SMART dysku. Ale nawet to nie daje w pełni gwarancji, że dysk jest 100% sprawny. Moim zdaniem dysku bez gwarancji producenta nie warto kupować. Niektóre dyski sprzedawane jako nowe mogą być wyciągane z kieszeni dyskowych, zestawów komputerowych, nagrywarek czy rejestratorów - teoretycznie nowe, w praktyce na gwarancji sprzedawcy jedynie.

Dodano po 1 [minuty]:

Masz bardzo wysokie temperatury - albo obudowa słaba i dyski są zmontowane jeden obok drugiego, albo wentylacja jest nieprawidłowa lub w ogóle jej prawie brak.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17149785
    dt1
    Admin grupy komputery
    Starsza seria, w moim mniemaniu raczej awaryjne. Również wolniejsza od P300.
    Jeśli chodzi o bieganie po sklepach to nie musisz, od ładnych kilkudziesięciu lat funkcjonują urzędy pocztowe i można skorzystać z takiej metody dostawy. Teraz jest nawet lepiej, bo można skorzystać jeszcze z innych metod, np kurier czy paczkomat, więc niczym się to nie rożni od zamówienia z Allegro.

Wyjaśnię Ci szybko, na czym polega różnica między gwarancją sprzedawcy, a gwarancją producenta, zadecydujesz którą wolisz.

Jeśli zepsuje Ci się dysk, to:
    W przypadku gwarancji producenta wysyłasz dysk do producenta bądź do sprzedawcy, jakiś czas później dostajesz wymieniony dysk (ponaprawowy).
    W przypadku gwarancji sprzedawcy masz loterię. Jako że to sprzedawca musi z własnej kieszeni wyciągnąć pieniążki, aby Ci wymienić dysk, to - jeśli trafisz na porządnego sprzedawcę - dostaniesz inny egzemplarz, sprzedawca pokryje koszty wymiany. W przeciwnym przypadku dostaniesz odpowiedź, że usterka powstała w wyniku nieprawidłowej eksploatacji, na przykład w wyniku uderzenia, upadku, przegrzania. Jeśli wyegzekwujesz cokolwiek w tym przypadku od sprzedawcy, to może Cię to kosztować trochę zdrowia ;)
  • #5 17149786
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2517
    Popieram dyski lepiej brać nowe. Ten co podałeś może być ale jeśli ma to być jedyny dysk na system to szukał bym czegoś z przynajmniej 64 MB lub 128 MB pamięci podręcznej cache. Ewentualnie pomyślał bym nad hybrydą.
  • #6 17149792
    dt1
    Admin grupy komputery
    Co prawda akurat w przypadku tego dysku sprzedawcą jest Sferis jak teraz zobaczyłem i nie spodziewałbym się problemów (w przypadku tego sklepu nigdy problemów z reklamacją nie miałem), ale nawet z tego samego sklepu można zakupić taniej nowszy model, więc nie widzę sensu. Tutaj masz w podobnej cenie z wysyłką gratis P300: https://www.emag.pl/dysk-twardy-toshiba-p300-1tb-3-5-sata-iii-bulk-hdwd110uzsva/pd/DVYHD7BBM

Co do hybryd to moim zdaniem raczej marnowanie pieniędzy. Dysk będzie znacznie droższy, a niewiele to daje. P300 ma 64MB cache, ale w sumie to i tak wiele w kwestii wydajności nie daje. Dysk talerzowy pozostanie dyskiem talerzowym. Tak czy inaczej będzie to o niebo szybsze od obecnych dysków Autora.
  • #7 17149797
    E8600
    Poziom 41  
    Okazje pojawiają się jedynie na dyski 2,5 cala gdyż większość chce teraz SSD w laptopie to sklepy wyciągają i sprzedają dyski talerzowe taniej. Ja tak swojego hitachi dorwałem 50zł taniej od ceny rynkowej oczywiście z 2 letnią gwarancją w Komputroniku.
  • #8 17149798
    dt1
    Admin grupy komputery
    Do komputera stacjonarnego nie ma co pchać wolnego dysku 2.5", jak jest możliwość wsadzenia jednak mimo wszystko wydajniejszego 3.5".
  • REKLAMA
  • #9 17149803
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17149814
    E8600
    Poziom 41  
    Przyspiesza to trochę dysk, skraca się czas dostępu do danych. Ale jak myślisz nad SSD to nie ma sensu szukać najlepszego talerzowca ważne aby był nieawaryjny.

Co do dysków 2,5" 10 tys. obr/min to one także potrafią być szybkie niestety szybkie dyski w laptopie = szybka awaryjność. Ja wybrałem 2,5" w stacjonarce ze względu na ciszę, niskie zużycie energii oraz w razie potrzeby możliwość przerzucenia go w kieszeń zewnętrzną lub kieszeń w laptopie.
  • #11 17149824
    dt1
    Admin grupy komputery
    krzysztofparyz napisał:
    Przyzwyczajony jestem do tego że mam 2 dyski i chyba kupię jakiegoś 60gb SSD na system.

W obecnych czasach minimum 120/128GB. Tym bardziej, że różnica między 60/64 a 120/128GB to czasem 30-40zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup dysków twardych, zauważając niskie ceny na używane modele: 250GB SATA II za 40 zł i 500GB SATA III za 90 zł. Forumowicze sugerują, że takie ceny mogą wskazywać na używane dyski lub modele z problemami, jak bad sectory. Zalecają zakup nowych dysków, wskazując na modele 1TB, które można znaleźć w cenie około 160 zł, z gwarancją producenta. Podkreślają znaczenie pamięci podręcznej (cache) dla wydajności dysku oraz różnice między gwarancją sprzedawcy a gwarancją producenta. Użytkownik planuje również rozważyć zakup SSD na system operacyjny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA