logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire ES 15 - No bootable device

nervasit 05 Kwi 2018 19:13 5721 10
REKLAMA
  • #1 17150906
    nervasit
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, dzisiaj trafił do mnie laptop z z błędem "No bootable device" oraz hasłem na bios. Hasło z biosu zostało zdjęte, bios widzi podłączony dysk twardy, ale przy próbie odpalenia systemu oraz instalacji nowego wyświetla się nadal ten błąd z brakiem urządzenia z systemem. Czytałem, że trzeba zmienić w Boot Mode z "uefi" na "legacy", ale u mnie ta nie można wejść w tą opcję i jest ustawione na "uefi".
  • REKLAMA
  • #2 17150964
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 222
    Jaki laptop? Który rok?
  • REKLAMA
  • #3 17150979
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Co i z czego próbuje Pan bootować? Gdy już to zostanie ustalone, to potem będzie łatwiej.

W ramach pytań pomocniczych: Jest Pan pewien, że na dysku jakiś OS był? - Jego brak wyjaśniałby reakcję na próbę startu z HDD (SSD).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #4 17150983
    nervasit
    Poziom 6  
    Tak jak w temacie, Acer Aspire ES 15, roku produkcji nie znam niestety.

Dodano po 16 [minuty]:

Rok produkcji 2016, system jest na pendrive, był sformatowany do fat32 potem był wgrany na niego obraz systemu programem Ultra ISO. Co do systemu na dysku to jest (sprawdzone na innym laptopie)

Edit. Przepraszam, dałem się zwieść nazwie na pudełku. Model to ASPIRE ES1-533
  • #5 17151124
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    Jeśli hasło było zdjęte bez jego znajomości (skasowane), to najprawdopodobniej dysk pozostał zabezpieczony hasłem. Laptopy często zakładają hasło zarówno na BIOS jak i na dysk. Usunięcie hasła z BIOSu przy pomocy generatora czyni dysk bezużytecznym. Sprawdź w innym komputerze czy dysk jest wykrywalny i czy nie jest zablokowany hasłem ATA.
  • REKLAMA
  • #6 17151236
    nervasit
    Poziom 6  
    Już przed złamaniem hasła do biosu był ten błąd "No bootable device". Hasło złamałem aby wejść do biosu i zmienić kolejność bootowania. Co dziwne nawet gdy ustawie bootowanie z pendrive też jest ten błąd i nie zaczyna się nowa instalacja systemu
  • #7 17151610
    tzok
    Sprawdź dysk w innym komputerze. Jak masz UEFI (i pewnie jeszcze włączony Secure Boot) to z pendrive z MBR nie zabootujesz.
  • #8 17151620
    nervasit
    Poziom 6  
    To pod uefi jak muszę zbootować pendrive? Jaki program polecasz?
    I wie ktoś dlaczego opcja "Boot Mode" jest zablokowana i nie mogę zmienić na Legacy?
  • #9 17151637
    tzok
    nervasit napisał:
    I wie ktoś dlaczego opcja "Boot Mode" jest zablokowana i nie mogę zmienić na Legacy?
    Zapewne dlatego, że masz włączoną opcję Secure Boot.
  • REKLAMA
  • #10 17151641
    nervasit
    Poziom 6  
    Gdy ją wyłącze, zapisze ustawienia i zresetuje laptopa nadal jest ona zablokowana

Wszędzie na zagranicznych forach piszą, że aby pozbyć się "No bootable device" trzeba zmienić na Legacy
  • #11 17152604
    tzok
    Nie ty jeden masz problem z tym laptopem. Z tego co się zorientowałem to da się na nim korzystać wyłącznie z UEFI, po aktualizacji BIOSu do 1.07 nie ma już opcji Legacy. Bootowalny pendrive GPT/UEFI możesz przygotować przy pomocy programu RUFUS. Bez "czarów" zainstalujesz Windows 8 lub 10, podobno da się też zainstalować Ubuntu.
    https://community.acer.com/en/discussion/4717...aspire-es-15-es1-533-c3uw-legacy-bios-missing

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Aspire ES 15, który wyświetla błąd "No bootable device" mimo że BIOS rozpoznaje podłączony dysk twardy. Po usunięciu hasła BIOS, użytkownik nie może zmienić ustawienia Boot Mode z "UEFI" na "Legacy", co jest sugerowane jako potencjalne rozwiązanie. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że problem może wynikać z włączonego Secure Boot, co uniemożliwia bootowanie z pendrive'a sformatowanego w MBR. Rekomendowane jest przygotowanie bootowalnego pendrive'a w formacie GPT/UEFI za pomocą programu RUFUS oraz sprawdzenie dysku w innym komputerze, aby upewnić się, że nie jest zablokowany hasłem ATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA