logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Uszkodzenie przycisku w myszce - jak naprawić po nieudanej wymianie?

lolobo 06 Kwi 2018 17:54 867 12
REKLAMA
  • #1 17152833
    lolobo
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Witam
    Popsuł mi się przycisk w myszce, więc postanowiłem go podmienić na nowy.
    Coś poszło nie tak i wylutowany elemnt wyszedł z czymś dodatkowym na nóżkach.
    Uszkodzenie przycisku w myszce - jak naprawić po nieudanej wymianie? Uszkodzenie przycisku w myszce - jak naprawić po nieudanej wymianie?
    Pytanie 1: Co to jest.
    Pytanie 2: Jak bardzo popsułem
    Pytanie 3: Jak to naprawić (bo jak pewnie się domyślacie po przylutowaniu nowego przycisku, ten nie działa).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17152856
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    lolobo napisał:
    Co to jest.

Jak to się "fachowo" nazywa, nie wiem, ale jest to przelotka łącząca dwie warstwy ścieżek (po obu stronach płytki, po ich wyrwaniu nie dziwota że nie działa. Brak przejścia pomiędzy warstwami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17152858
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3926
    Witam. Jak laminat dwustronny to wyszedł razem z tulejką miedzianą. Pokaż płytkę tej myszki z 2 stron?
  • Pomocny post
    #4 17152860
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2374
    1. Przelotki od laminatu
    2. Zerwałeś połączenia między stronami płytki drukowanej
    3. Należy sprawdzić które połączenia zostały uszkodzone i je naprawić, niekoniecznie musi być polączenie w tym samym miejscu, można zastosować mostek oddzielnym przewodem.
  • Pomocny post
    #5 17152882
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 633
    Wylutuj nowy i wyczyść otwory z cyny. Wstaw cienki drucik,( np jedno włókno z przewodu linki) w każdy otwór i przylutuj do górnej ścieżki lub pola lutowniczego troszkę odskrobująć soldermaskę blisko otworów. Wstaw nowy i przylutuj na dolnej ścieżce wszystko razem tzn końcówki przycisku i drucik. Powinno działać.
  • #6 17152954
    lolobo
    Poziom 9  
    Tak wygląda płytka z "wulutowanym" przyciskiem.
    Rozumiem, że drucik ma się zaczynać na nóżce przycisku, ale gdzie ma być podłączony drugi koniec?
    Czy mogę użyć drucika z przewodu ethernet?

Uszkodzenie przycisku w myszce - jak naprawić po nieudanej wymianie?Uszkodzenie przycisku w myszce - jak naprawić po nieudanej wymianie?Uszkodzenie przycisku w myszce - jak naprawić po nieudanej wymianie?Uszkodzenie przycisku w myszce - jak naprawić po nieudanej wymianie?
  • Pomocny post
    #7 17152960
    Pedros050
    Poziom 43  
    Nie jest tak tragicznie zlutujesz bez problemu cyna ci się przetopi na 2 stronę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17153031
    abart64
    Poziom 34  
    Trudno określić co tam z góry zostało.Może tylko biały lakier na padach.

Drucik ma łączyć dwie strony płytki,górną i dolną. Jak się zmiesci taki jak masz to ok. dolutuj go z góry do odskrobanej miedzi. z dołu też zobac czy nie wyrwało się z miedzią,jak tak to tym drucikiem dosztukuj.
  • REKLAMA
  • #9 17153083
    lolobo
    Poziom 9  
    Nie było źle, ale chyba się mocno pogorszyło.
    Po trzeb próbach, gdzie w jednej posmarowałem nóżki cyną aby mieć pewność że wypełni otwór,
    zniknęły te srebrne obwódki wokół dziurek.

Gdzie zaznaczone zielonym kółkiem była kropelka cyny ale zniknęła w procesie. Nie wiem czy mam ją odtwarzać.

Środkowa dziurka ma ścieżkę do punku, zaznaczone czerwoną linią, ale reszta nóżek nie mam pojęcia gdzie prowadzi.
    Jakiś pomysł jak uratować tą myszkę?

Uszkodzenie przycisku w myszce - jak naprawić po nieudanej wymianie?Uszkodzenie przycisku w myszce - jak naprawić po nieudanej wymianie?
  • Pomocny post
    #10 17153114
    abart64
    Poziom 34  
    Przepalasz to po prostu. Odskrob soldermaskę do czystej miedzi i zobaczysz ścieżki . Lutuj szybko z kalafonią do najbliższej całej miedzi na ścieżce.
    Drucik lutuj.
  • Pomocny post
    #11 17153126
    Pedros050
    Poziom 43  
    Lepiej to wyglądało po wylutowaniu. Teraz to musisz skrobać delikatnie lakier z tych otworów żeby wiedzieć gdzie szły ścieżki?
  • #12 17153188
    lolobo
    Poziom 9  
    Dobra chyba tu muszę powiedzieć pass. Mimo wszystko bardzo lubię tą myszkę i chciałbym jeszcze z niej korzystać.
    Ktoś z Wrocławia byłby chętny naprawić to co zawaliłem? Jeśli tak to proszę o przybliżony koszt takiej usługi.
  • #13 17388233
    lolobo
    Poziom 9  
    W miejscu gdzie naprawia się telefony podciągnął kabelek i śmiga.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z uszkodzeniem przycisku w myszce po nieudanej wymianie. W trakcie wylutowywania elementu doszło do usunięcia przelotki łączącej warstwy ścieżek na płytce drukowanej, co spowodowało brak połączenia. Użytkownicy zasugerowali, aby sprawdzić uszkodzone połączenia i naprawić je, stosując mostki z cienkiego drucika. Wskazano również na konieczność odskrobania soldermaski, aby uzyskać dostęp do czystej miedzi na ścieżkach. Użytkownik, po dalszych próbach, zauważył zniknięcie srebrnych obwódek wokół otworów i zadał pytanie o dalsze kroki naprawcze. Ostatecznie, z powodu trudności, poszukiwał pomocy lokalnej w Wrocławiu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA