logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bora 2.3 AGZ - spadek mocy, błędy sondy lambda i przepływki, co robić?

camon1996 08 Kwi 2018 17:03 1977 6
REKLAMA
  • #1 17164245
    camon1996
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam posiadam autko wyżej opisane,zauważyłem ostatnio że bora ma dużo słabszy moment obrotowy ,posiadam zestaw diagnostyczny podłączyłem kompa i miałem dwa błędy *sonda lambda coś ze nieprawidłowa praca nieciągły* a drugi to przepływka jest walnięta już ze 2 mies pokazuje *zwarcie lub obwód przerwany ciągły* po skasowaniu błąd sondy znika i auto odżywa pojeździłem dwa dni i zn ów muł znów ten sam bład. Gdy podejrzałem tydzień temu w programie *DELPHI* jej napięcie zmieniało się pomiędzy 0.1v a 0.9v i tak cały czas auto było rozgrzane do 90 stopni .Wczoraj podejrzałem znów ten parametr i jest wgł inaczej sonda waha się pomiędzy 0.4v a 0.5 v silnik również rozgrzany a obroty niskie moje pytanie brzmi czy to prawidłowe zachowanie ? błąd sondy raczej nie bierze się z przypadku bora ma tylko jedną sonde.
  • REKLAMA
  • #2 17175521
    camon1996
    Poziom 11  
    Dziś podłączyłem znów komp i znów błąd sygnału sondy nieciągły .Na rozgrzanym silniku czasami stoi w miejscu na niskich obrotach trzyma 0.1v i praktycznie bez zmian po przegazowaniu na chwile odżywa i pracuje miedzy 0.3-0.7 po chwili znów stoi bez różnicy czy gaz czy benzyna. Proszę o jakąś podpowiedz czy ta sonda jest uszkodzona? Bo zakup nowej oryginalnej to nie mały wydatek a nie chce wyrzucić kasy w błoto.
  • REKLAMA
  • #3 17176406
    onliest
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    skoro masz uszkodzoną przepływke to sonda tez bedzie źle pracować. Kolejna sprawa sprawdz jakie adaptacje dobiera ta sonda może masz poprostu nieszczelnośc w układzie podcisnienia
  • REKLAMA
  • #4 17176647
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6684
    Jak ma prawidłowo ustalać sklad mieszanka z uszk. MAF? 😁
  • #5 17177369
    camon1996
    Poziom 11  
    Dziś zamówiłem nowy przepływomierz Bosch na jutro 14 ma być założę i dam znać jak jej praca,robiłem mu ostatnio rozrząd i przy okazji uszczelniłem silnik ,powymieniałem wężyki rurki plastikowe zostały stare ale wyglądały okej.
  • REKLAMA
  • #7 18214409
    camon1996
    Poziom 11  
    Temat zamykamsonda była padnięta po wymianie brak błędów już pół roku.Polecam wymienić autko troszkę mniej pali i pracuje kulturalniej (założyłem uniwersalna sondę bosch).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z samochodem Bora 2.3 AGZ, który wykazuje spadek mocy oraz błędy związane z sondą lambda i przepływomierzem (MAF). Po podłączeniu do komputera diagnostycznego zidentyfikowano błędy: nieprawidłowa praca sondy lambda oraz uszkodzenie przepływomierza. Po wymianie przepływomierza na nowy model Bosch, poprawiło się przyspieszenie, ale problem z błędami pozostał. Ostatecznie, po wymianie sondy lambda na uniwersalną sondę Bosch, błędy zniknęły, a samochód działał lepiej i zużywał mniej paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA